Aluehallitus, kokous 22.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittäminen

KEUHDno-2024-1176

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

KEUHDno-2024-1176

Aiempi käsittely 

Rahoitus- ja talousjaosto 17.4.2025

Hyvinvointialuelainsäädännön mukaan (611/2021) hyvinvointialueen tulee kattaa talouden alijäämä vuoden 2026 loppuun mennessä. Taseessa oleva vuosien 2023 ja 2024 kumulatiivinen alijäämä on 133,1 Me, eikä alijäämän kattaminen lainsäädännön mukaisesti ole realistista. Hyvinvointialueesta annetun lain 15.1. §:n mukaan valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ei saanut valtioneuvoston päätöksen mukaan lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Aluehallitus päätti käynnistää loppuvuodesta 2024 lainanottovaltuusneuvottelut valtion kanssa ja tämän seurauksena valtioneuvosto päätti 6.3.2025 muuttaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen lainanottovaltuutta vuoden 2025 osalta. Lainanottovaltuus vuodelle 2025 on 28 580 000 euroa. Lainanottovaltuuden muuttamiselle asetettiin ehdoksi mm. aiemmin laaditun tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittämisen 30.4.2025 mennessä.  Ohjelma varmistaa hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn pitkällä aikavälillä ja turvaa lakisääteiset palvelut. Ohjelman tulee sisältää palvelujen taloudellisuutta ja tuottavuutta parantavat toimenpiteet ja niiden mitattavissa olevat taloudelliset vaikutukset. Ohjelman toimeenpanon toteutumisesta raportoidaan puolivuosittain valtiovarainministeriölle.  

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivitys vuosille 2025–2027 sisältää 66 Me euron sopeutustoimenpiteet, jotka kohdistuvat pääosin henkilöstökuluihin sekä palvelujen ostoihin. Osana ohjelmakokonaisuutta on palvelujen verkostosuunnitelman päivitys, joka on menossa aluevaltuuston käsittelyyn toukokuussa.  Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman vuosien 2025-2027 toimenpiteillä saadaan vuosien 2023 ja 2024  alijäämät katetuksi.  Viimeisimpien rahoituslaskelmien mukaan vuonna 2028 tarvitaan vielä uusia tasapainottamistoimenpiteitä n. 18,5 Me, jotta koko alijäämä saadaan kokonaan katetuksi vuoden 2028 loppuun mennessä. Vuoden 2028 osalta tarkemmat toimenpiteet täsmentyvät taloussuunnitelmissa ja tulevissa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmien päivityksissä. 

Oheismateriaalina alustavat tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laskelmat.

Päätösehdotus

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se 

  1. hyväksyy tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittämisen 
  2. valtuuttaa rahoitus- ja talousjohtajan sekä tieto- ja digijohtajan tekemään taloudellisuus- ja tuottavuusohjelmaan liittyvät tekniset tarkennukset VM:n pyyntöjen/ohjeiden mukaisesti.
  3. hyväksyy liitteen 3 mukaiset nopeat toimenpiteet talouden sopeuttamiseksi

Lisäksi rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se päättää käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut liittyen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan ja siinä esitettäviin toimenpiteisiin. Asettaa neuvottelutavoitteeksi 43,2 henkilöstösäästöjen aikaansaamisen vuoden 2027 loppuun mennessä. 

Päätös:

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se

  1. hyväksyy tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittämisen
  2. valtuuttaa rahoitus- ja talousjohtajan sekä tieto- ja digijohtajan tekemään taloudellisuus – ja tuottavuusohjemaan liittyvät tekniset tarkennukset VM:n pyyntöjen/ohjeiden mukaisesti
  3. hyväksyy liitteen 3 mukaiset nopeat toimenpiteet talouden sopeuttamiseksi
  4. päättää aloittaa 2028 sopeuttamistoimen valmistelun.

Lisäksi rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se päättää käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut liittyen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan ja siinä esitettäviin toimenpiteisiin. Asettaa neuvottelutavoitteeksi 43,2 henkilöstösäästöjen aikaansaamiseen vuoden 2027 loppuun mennessä.

________________

Aluehallitus 22.4.2025
 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä päivitetyn tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman 
  2. valtuuttaa rahoitus- ja talousjohtajan sekä tieto- ja digijohtajan tekemään taloudellisuus – ja tuottavuusohjemaan liittyvät tekniset tarkennukset VM:n pyyntöjen/ohjeiden mukaisesti
  3. hyväksyy liitteen 3 mukaiset nopeat toimenpiteet talouden sopeuttamiseksi
  4. päättää aloittaa 2028 sopeuttamistoimen valmistelun.
  5. todeta, että aluevaltuusto tekee palvelujen verkostoa koskevat päätökset erikseen kokouksessaan 22.5.2025, jolloin myös käsitellään taloussuunnitelma ja alijäämän kattaminen vuoden 2028 loppuun.

Lisäksi aluehallitus päättää käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut liittyen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan ja siinä esitettäviin toimenpiteisiin. Asettaa neuvottelutavoitteeksi 43,2 M€ henkilöstösäästöjen aikaansaamiseen vuoden 2027 loppuun mennessä.

Käsittely:

Arto Lindberg, Kalle Ikkelä poistuivat esteellisinä (hallintoL 5 luku 28 § 7 kohta "yleislausekejäävi") asian käsittelyn ajaksi klo 14.44-16.05.

Muutosehdotus 1
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
1. Alijäämien kattamistavoite siirretään 2030-luvun alkupuolelle.

Muutosehdotus 2
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
2. Lomautusten vaihtoehtona henkilöstölle esitetään lomarahojen vapaaehtoista vaihtamista vapaaksi sekä vapaaehtoisia palkattomia vapaita siten, että niihin liittyy kannustimena ylimääräisiä vapaapäiviä.

Muutosehdotus 3
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
3. Henkilötyövuosien vähennystavoite pienennetään 6 miljoonaan euroon ja yt-neuvotteluiden säästötavoitteeksi asetetaan 10 miljoonaa euroa.

Muutosehdotus 4
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
4. Poistetaan Jokelan, Kellokosken ja Rajamäen sote-yksiköiden lopetukset.

Muutosehdotus 5
Olli Savela teki Annika Lappalaisen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:
5. Poistetaan Klaukkalan sotekeskuksen profiloiminen.

Muutosehdotus 6
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
6. Poistetaan työosuusrahan lopettaminen.

Muutosehdotus 7
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
7. Mielan säästötoimista poistetaan asiakaspalvelujen ostot.

Muutosehdotus 8
Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:
8. Tepasan säästötoimista poistetaan palveluseteliostojen puolittaminen ja asiakaspalvelujen ostojen vähentäminen ja lääkinnällinen kuntoutus.

Muutosehdotus 9
Olli Savela teki Annika Lappalaisen ja Inka Utriaisen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:
9. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivitys viedään valtuuston päätettäväksi.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kaksi kannatettua muutosehdotusta, asiassa on äänestettävä. Äänestystavaksi valittiin äänestys käyttäen sähköistä kokousjärjestelmää, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä siltä osin, kuin ääniä on vielä antamatta. Puheenjohtaja totesi samalla, että Savelan muutosehdotukset 1-4 ja 6-8 raukeavat kannattamattomana.

Äänestysjärjestys

Äänestys 1

JAA = esittelijän pohjaehdotus

EI = Savelan muutosehdotus 5:  Poistetaan Klaukkalan sotekeskuksen profiloiminen.

Äänestyksen tulos: 12 JAA-ääntä, 4 EI-ääntä

Äänestys 2

JAA = esittelijän pohjaehdotus

EI = Savelan muutosehdotus 9: Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivitys viedään valtuuston päätettäväksi.

Äänestyksen tulos: 14 JAA-ääntä, 2 EI-ääntä

Kokous oli tauolla asian käsittelyn jälkeen klo 16.04-16.15.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Olli Savela jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

  • Eriävä mielipide, Olli Savela

    Alijäämien kattamistavoite on järkevää siirtää 2030-luvun alkupuolelle. 
    Sillä tavoin menoleikkauksia voi lieventää huomattavasti ja siirtää pidemmälle aikavälille. Nyt esitetyt toimet huonontavat merkittävästi julkisten palveluiden saatavuutta ja niiden laatua. Ihmisiä ajetaan kalliiden yksityisten palveluiden käyttäjiksi.

    Isona riskinä on, ettemme pysty tuottamaan lakisääteisiä palveluita ja joudumme rikkomaan kansalaisten perusoikeuksia.

    Esitetyillä luvuilla jo vuoden 2026 tulos olisi ylijäämäinen, vaikka emme tekisi toimenpiteitä lainkaan. Huomattavasti ehdotettua pienemmillä toimenpiteillä on odotettavissa vähintäänkin 15 miljoonan euron ylijäämä vuodelle 2026. Kasvattamalla sitä vähitellen on mahdollista kattaa vuosien 2023 - 2025 alijäämät muutamassa vuodessa.

    Henkilöstön laajat lomautukset saavat toiminnan sekaisin pitkäksi aikaa, koska aina jokin osa työntekijöistä on lomautettuina. Lomautukset heikentävät merkittävästi Keusoten houkuttelevuutta työpaikkana.

    Parempi vaihtoehto on lomarahojen vapaaehtoinen vaihtaminen vapaaksi sekä vapaaehtoiset palkattomat vapaat siten, että niihin liittyy kannustimena ylimääräisiä vapaapäiviä. Tämä antaa työntekijöille paremmat mahdollisuudet vaikuttaa poissaolonsa ajankohtaan sen sijaan, että työnantaja päättää siitä.

    Työntekijöiden vähentämiselle ei ehdotettuja isoja mahdollisuuksia ole, jos palvelut halutaan pitää toiminnassa. Esitetyt vähennykset kohdistuvat eniten lähihoitajiin ja sairaanhoitajiin. Peruspalveluiden karsinta kostautuu helposti erikoissairaanhoidon suurempina kustannuksina.

    Jokelan, Kellokosken ja Rajamäen sote-yksiköiden lopetukset heikentävät merkittävästi vastaanottopalveluiden ja muiden peruspalveluiden saavutettavuutta. Niiden vaikutusalueella asuu yli 20 000 asukasta.

    Samoin Klaukkalan sotekeskuksen niin sanottu profilointi jättää noin
    25 000 asukasta vaille esimerkiksi oman kylän lääkärin vastaanottopalveluita, koska sotekeskukseen jäisivät vain neuvola, suun terveydenhoito ja lähineuvontapiste.

    Vammaisten työosuusrahan lopettaminen kohdistuu vajaatyökykyisiin, joille tällainen toimi on kohtuuton isku.

    Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakaspalvelujen ostojen vähentäminen kohdistuu muun muassa sosiaaliseen kuntoutukseen ja kuntouttavaan työtoimintaan eli yhteiskuntamme heikko-osaisimpiin.

    Terveyspalvelujen palveluseteliostojen puolittaminen ja asiakaspalvelujen ostojen vähentäminen heikentävät terveyspalvelujen saatavuutta, koska oman henkilökunnan supistaminen ei takaa riittäviä palveluita ilman palveluseteleitä ja asiakaspalvelujen ostoa.

    Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivitys pitää viedä valtuuston päätettäväksi. Valtuusto on aiemminkin päättänyt tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta ja hallintosäännön mukaan valtuusto päättää merkittävistä strategisista ratkaisuista, joita ohjelma sisältää.
     
     

Äänestystulokset

  • Kyllä 12 kpl 75%

    Annika Kokko, Jaakko Rainio, Annika Lappalainen, Reijo Tilvis, Tom Boman, Nina Pietilä, Pirja Vitikka-Koponen, Jussi Salonen, Heta Ravolainen-Rinne, Mari Valve, Helinä Perttu, Tarja Edry

  • Ei 4 kpl 25%

    Inka Utriainen, Olli Savela, Kimmo Behm, Sirkka Rousu

  • Kyllä 14 kpl 88%

    Annika Kokko, Jaakko Rainio, Nina Pietilä, Tom Boman, Reijo Tilvis, Pirja Vitikka-Koponen, Sirkka Rousu, Kimmo Behm, Mari Valve, Jussi Salonen, Heta Ravolainen-Rinne, Annika Lappalainen, Helinä Perttu, Tarja Edry

  • Ei 2 kpl 13%

    Olli Savela, Inka Utriainen

Tiedoksi

rahoitus- ja talousjohtaja, tila- ja tukipalvelujohtaja