Perustelut
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tavoitteena on tuottaa hyvinvointialueen asukkaille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kustannustehokkaasti ja varmistaa samalla henkilöstön saatavuus. Hyvinvointialueiden rahoitus ei ole nykytilanteessa riittävää. Lisäksi väestön ikääntyminen ja muut väestörakenteen muutokset vaikeuttavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä laadukkaasti ja vaikuttavasti. Kehittämistyö on kuvattu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueohjelmassa, jonka tavoitteena on vaikuttaa palveluiden kysyntään, virtaukseen, tuotantorakenteeseen sekä työilmapiiriin ja työolosuhteisiin.
Keski-Uudenmaan Hyvinvointialueohjelma sisältää useita organisaation rakenteisiin ja toiminnan kehittämiseen liittyviä muutoksia, joilla on myös henkilöstövaikutuksia. Tämä edellyttää hyvää henkilöstösuunnittelua. Keusoten henkilöstöohjelman avulla luodaan toimintaedellytyksiä esihenkilöille ja sote-ammattilaisille muutosten läpivientiin.
Henkilöstöjohtaja esittelee kokouksessa käynnissä olevia kehittämishankkeita ja niiden mahdollisia henkilöstövaikutuksia.