Perustelut
Keusote on hyödyntänyt vuodesta 2021 yhtenä henkilöstömittarina Työelämän laadun (Quality of working life) mittaria, joka perustuu Lapin yliopiston tutkimusjohtaja ja dosentti Marko Kestin pitkäaikaiseen työhön työelämän laadun, työhyvinvoinnin henkilöstökokemuksen mittaamiseksi, tutkimalla myös sen yhteyksiä muihin olennaisiin organisaatioiden tunnuslukuihin. Se kertoo paitsi työelämän laadun nykytilasta, myös ennakoi henkilöstöriskejä sekä laskee niistä aiheutuvia taloudellisia riskejä ja kehittämispotentiaalia. Kyseinen metodi antaa perinteisiä henkilöstökyselyitä enemmän ennakoivaa tietoa pitkäjänteisen kehittämisen tueksi.
Vastaajien määrä on noussut joka kierroksella, niin myös tällä kertaa, jolloin vastaajia oli n. 1900. Tulokset kertovat tähän mennessä parhaasta työelämän laadun kokemuksen tasosta. Se on noussut Marko Kestin tutkimusten mukaan suunnilleen suomalaisen työelämän keskitasolle ja hyvinvointialueiden kärkipäähän (kokemus muutamasta muusta hyvinvointialueesta). Tulosten parantuminen koskee kaikkia palvelualueita.
Työnantajan suositeltavuus (eNPS = employer Net Promoting Score) on noussut voimakkaasti 1-2 vuoden aikana. Keusoten tavoitteena on päästä tällä mittarilla positiiviselle puolelle, eli että Keusotea työnantajana suosittelee useampi kuin kritisoi. Nyt tuo raja ylittyi ensimmäisen kerran, tuloksen ollessa +2.
Tärkeimpinä tekijöinä siihen, miksi vastaaja viihtyy Keusotella, vastaajat pitivät aidosti merkityksellistä työtä, kilpailukykyistä ja kannustavaa palkkaa / henkilöstöetuja sekä työpaikan läheistä sijaintia.
Henkilöstön kehittämispäällikkö esittelee tuoreimpia työelämän laadun tuloksia.