Ehdotus
Esittelijä
-
Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi
Palvelujen järjestämisen lautakunta päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Omaishoidon tuen myöntämisen perusteet 1.2.2025:
- Omaishoidon tuen myöntämisen perusteet astuu voimaan 1.2.2025 uusien asiakkaiden osalta.
- Lasten ja nuorten palkkioluokassa 1 olevien asiakkaiden osalta vammaispalveluissa laaditaan tarkempi toimeenpanon suunnitelma heidän omaishoidon kriteerien täyttymisen arvioinnista uuden omaishoidon tuen myöntämisten perusteiden mukaisesti.
Käsittely:
Pidettiin kokoustauko klo 17:45-17:50.
Muutosehdotus 1:
Matleena Eemola teki muutosehdotuksen Anna Pulkkisen, Satu Lammen, ja Jaana Diakiten kannattamana:
4.1 Lasten ja nuorten hoitoisyysryhmä (s.10)
Kohta "Oikeutta omaishoidon tukeen ei synny, jos hoidettavan avuntarve on pääasiassa sanallista ohjausta ja muistuttelua"...' poistetaan tai muotoillaan uudelleen seuraavasti:
"Oikeutta omaishoidon tukeen ei synny, jos hoidettavan avuntarve on vähäistä ja koostuu yksinomaan satunnaisesta sanallisesta ohjauksesta ja muistuttelusta. Sen sijaan jatkuva ja ympärivuorokautisesti sitova sanallinen ohjaus, joka on tarpeen hoidettavan toimintakyvyn ylläpitämiseksi, voi olla peruste tuen myöntämiselle."
Muutosehdotus 2:
Matleena Eemola teki muutosehdotuksen Satu Lammen ja Jaana Diakiten kannattamana.
4.1 Lasten ja nuorten hoitoisuusryhmä (s.11)
Esitetään poistettavaksi ehdotetun kappaleen "omaishoidon tuen saannin syynä voi olla myös psyykkisesti kuormittava tilanne..." säilyttämistä alkuperäisessä muodossaan:
Omaishoidon tuen saannin syynä voi olla myös psyykkisesti kuormittava hoitotilanne. Silloin haasteellisesti käyttäytyvä hoidettava tarvitsee perustellusta syystä jatkuvaa valvontaa,
haasteellisten tilanteiden ennakointia. Haasteellisuus/kuormittavuus ja valvonnan tarve voi aiheutua mm. tilanteeseen sopimattomasta tai aggressiivisesta käytöksestä,
aistitoimintojen ja/tai psyykkisen toimintakyvyn alenemisesta, eritteillä sotkemisesta, karkailusta, hoitokielteisyydestä, epäluuloisuudesta/ harhaisuudesta, pakkotoiminnoista,
jatkuvasta toistamisesta, oman turvallisuutensa tai muiden turvallisuuden vaarantamisesta. (toistoa aiemmasta).
Muutosehdotus 3:
Matleena Eemola teki muutosesityksen Satu Lammen ja Jaana Diakiten kannattamana.
4.1 Lasten ja nuorten hoitoisuusryhmä (s.11)
Kohdasta "Hoitotyö on fyysisesti ja/tai psyykkisesti erityisen raskasta" poistetaan sana 'erityisen', jolloin lause kuuluu:
Hoitotyö on fyysisesti ja/tai psyykkisesti raskasta.
Muutosehdotus 4:
Matleena Eemola teki muutosehdotuksen Lotta Vainiolan ja Satu Lammen kannattamana.
5. Sosiaalihuoltolain mukainen omaistaan tai läheistään hoitavan vapaa (s. 18-19)
Säilytetään alkuperäinen kappale muuttamattomana, ja lisätään siihen viittaus sosiaalihuoltolain 27 b §:ään.
Puheenjohtaja totesi, että koska on tehty neljä kannatettua muutosehdotusta, asiasta on äänestettävä. Äänestystavaksi todettiin äänestäminen käyttäen sähköistä kokoushallintajärjestelmää, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä siltä osin, kuin jäsenet eivät ole äänestäneet järjestelmän kautta.
Äänestys 1, muutosehdotus 1
Äänestysjärjestys:
JAA = Pohjaesitys
EI = Matleena Eemolan muutosesitys 1
Äänestyksen tulos: 1 JAA-ääni, 13 EI-ääntä
JAA
Lauri Untamo
EI
Lotta Vainiola
Pirjo Komulainen
Ismo Nöjd
Markku Jahnukainen
Matleena Eemola
Sari Silventoinen
Anna Pulkkinen
Satu Lampi
Jaana Diakite
Mia Rundgren
Kim Kiuru
Ossi Ollikainen
Tuula Latosuo
Äänestys 2, muutosehdotus 2:
Äänestysjärjestys:
JAA = Pohjaesitys
EI = Matleena Eemolan muutosesitys 2
Äänestyksen tulos: 3 JAA-ääntä, 11 EI-ääntä
JAA = 3
Lauri Untamo
Sari Silventoinen
Mia Rundgren
EI = 11
Satu Lampi
Pirjo Komulainen
Lotta Vainiola
Jaana Diakite
Ismo Nöjd
Anna Pulkkinen
Matleena Eemola
Markku Jahnukainen
Kim Kiuru
Ossi Ollikainen
Tuula Latosuo
Äänestys 3, muutosehdotus 3
Äänestysjärjestys:
JAA = Pohjaesitys
EI = Matleena Eemolan muutosehdotus 3
Äänestyksen tulos: 3 JAA-ääntä, 11 EI-ääntä
JAA
Lauri Untamo
Mia Rundgren
Sari Silventoinen
EI
Lotta Vainiola
Jaana Diakite
Pirjo Komulainen
Satu Lampi
Matleena Eemola
Ismo Nöjd
Markku Jahnukainen
Anna Pulkkinen
Kim Kiuru
Ossi Ollikainen
Tuula Latosuo
Äänestys4 , muutosehdotus 4
Äänestysjärjestys:
JAA = Pohjaesitys
EI = Matleena Eemolan muutosehdotus 4
Äänestyksen tulos: 3 JAA-ääntä, 10 EI-ääntä, 1 TYHJÄ-ääni
JAA
Lauri Untamo
Jaana Diakite
Sari Silventoinen
EI
Matleena Eemola
Satu Lampi
Pirjo Komulainen
Anna Pulkkinen
Lotta Vainiola
Markku Jahnukainen
Ismo Nöjd
Kim Kiuru
Ossi Ollikainen
Tuula Latosuo
TYHJÄÄ
Mia Rundgren
Muutettavat kohdat kokonaisuudessaan:
4.1 Lasten ja nuorten hoitoisuusryhmä
Alin palkkioluokka. Seuraavien kriteereiden on täytyttävä:
- Hoidettava tarvitsee merkittävästi enemmän hoitoa ja huolenpitoa kuin ikäisensä lapsi keskimäärin.
- Hoidettava tarvitsee ikätasoon nähden poikkeuksellisella tavalla päivittäin toistuvasti vahvaa ohjausta, valvontaa ja apua useissa päivittäisissä toiminnoissa (esim. siirtymisissä, liikkumisessa, WC-käynneissä, peseytymisessä, pukeutumisessa ja ruokailussa eri vuorokauden aikoina).
- Oikeutta omaishoidon tukeen ei synny, jos hoidettavan avuntarve on vähäistä ja koostuu yksinomaan satunnaisesta sanallisesta ohjauksesta ja muistuttelusta. Sen sijaan jatkuva ja ympärivuorokautisesti sitova sanallinen ohjaus, joka on tarpeen hoidettavan toimintakyvyn ylläpitämiseksi, voi olla peruste tuen myöntämiselle.'
- Hoidon sitovuutta ja vaativuutta arvioitaessa tarkastellaan esimerkiksi yöaikaisen hoidon säännöllisyyttä, kommunikoinnin vaikeutta, tarvetta jatkuvalle toiminnanohjaukselle, apuvälineiden runsautta, lääkehoitoa ja terveydentilasta johtuvaa valvonnan tiiviyttä sekä hoitajan toteuttamia kuntoutus- ja hoitotoimenpiteitä.
- Hoidettava tarvitsee lähes ympärivuorokautista hoitoa, huolenpitoa, valvontaa ja ohjausta päivittäisissä henkilökohtaisissa toiminnoissa (pukeutuminen, peseytyminen, ruokailu, wc-toiminnot, hygieniahoito ja lääkehoidon toteutus). Hoidon vaativuus edellyttää ympärivuorokautista hoitajan sitoutumista hoidettavan hoitoon ja huolenpitoon ja hoitajan tulee asua samassa taloudessa hoidettavan kanssa. Omaishoidettava voi olla yksin pieniä hetkiä (korkeintaan 2-3 tuntia).
Omaishoidon ajallisen sitovuuden lisäksi omaishoidon sitovuutta lisäävinä tekijöinä huomioidaan:
- Omaishoidon sitovuuden vaikutus omaishoitajan työssäkäyntiin (mahdollinen lyhennetty työaika tai muut merkittävät työntekoon liittyvät erityisjärjestelyt).
- Omaishoidon sitovuuden edellyttämät muut merkittävät ja tavanomaisesta poikkeavat muutokset tai järjestelyt omaishoitajan arjessa.
- Hoitotyö on fyysisesti ja/tai psyykkisesti (POISTETTU: erityisen) raskasta.
- Hoidettava voi tarvita perustellusta syystä jatkuvaa valvontaa ja toimintoja joutuu ennakoimaan. Haasteellisuus/kuormittavuus ja valvonnan tarve voi aiheutua mm. tilanteeseen sopimattomasta tai aggressiivisesta käytöksestä, psyykkisen toimintakyvyn alenemisesta, karkailusta, hoitokielteisyydestä, vaikeista pakkotoiminnoista, oman turvallisuutensa tai muiden turvallisuuden vaarantamisesta, itsensä vahingoittamisesta.
- Lapsen tai nuoren hoidon toteuttaminen edellyttää hoidosta huolehtivan erityistä perehtyneisyyttä hoidettavan terveydelliseen tilanteeseen ja hoidon sekä kuntoutuksen asianmukaiseen toteuttamiseen (esim. syöttöletkuruokinnasta huolehtiminen, vaativasta lääkehoidosta huolehtiminen, arjen struktuurista huolehtiminen) ja/tai lapsen tai nuoren käyttäytymisen erityispiirteisiin.
Omaishoidon tuen saannin syynä voi olla myös psyykkisesti kuormittava hoitotilanne. Silloin haasteellisesti käyttäytyvä hoidettava tarvitsee perustellusta syystä jatkuvaa valvontaa, haasteellisten tilanteiden ennakointia. Haasteellisuus/kuormittavuus ja valvonnan tarve voi aiheutua mm. tilanteeseen sopimattomasta tai aggressiivisesta käytöksestä, aistitoimintojen ja/tai psyykkisen toimintakyvyn alenemisesta, eritteillä sotkemisesta, karkailusta, hoitokielteisyydestä, epäluuloisuudesta/ harhaisuudesta, pakkotoiminnoista, jatkuvasta toistamisesta, oman turvallisuutensa tai muiden turvallisuuden vaarantamisesta.
5 Sosiaalihuoltolain mukainen omaistaan tai läheistään hoitavan vapaa (s.18-19)
Sosiaalihuoltolain 27 b §
Omaisen tai läheisen antama säännöllinen hoito ja huolenpito evät aina täytä omaishoidon tuen myöntämisperusteita, esimerkiksi kun
- hoidettavan hoidon ja huolenpidon pääasiallinen järjestämistapa ei ole omaishoito, vaan hoito järjestetään pääasiassa muiden, julkisten palvelujen avulla ja/tai
- hoidettavan tarvitsema ja/tai hoitajan antama hoidon sitovuus ja vaativuus eivät täytä myöntämisperusteissa edellytettävää tasoa ja/tai
- hoitaja ei halua tehdä sopimusta omaishoidosta
Omaisen tai läheisen antama hoito ja huolenpito voi tällaisessakin tilanteessa edellyttää hoitajalle tarjottavaa tukea. Erotuksena sopimukseen perustuvasta ja laissa omaishoidon tuesta tarkoitetusta omaishoidosta, käytetään tällaisesta tilanteesta nimitystä muu omaishoito. Muu omaishoito on sisällöltään henkilökohtaisen hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen tarpeisiin vastaavaa, eli kohdentuu sisällöllisesti samoihin asioihin kuin sopimukseen perustuvakin omaishoito.
Tarve ja mahdollisuus muun omaishoidon tukemiseksi arvioidaan aina, mikäli varsinaisen omaishoidon tuen myöntämisperusteet eivät täyty.
Kuntayhtymä voi tukea muuta omaishoitoa tarjoamalla hoitajalle:
- Sosiaalihuoltolain mukaista neuvontaa ja ohjausta.
- Tarpeeseen vastaavia sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita.
Muun omaishoidon tueksi myönnettävät Sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut edellyttävät, että omaishoitajan antama hoito ja huolenpito on kirjattu hoidettavan hoito- tai palvelusuunnitelmaan.
Muun omaishoidon tueksi voidaan omaishoitajalle myöntää kuntayhtymän palveluvalikoimassa olevia sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja tarveharkinnan ja määrärahojen puitteissa. Sosiaalihuoltolain mukaisia omaistaan tai läheistään hoitavalle henkilölle tarkoitettuja vapaapäiviä voidaan myöntää, kun omaisen antama hoito ja huolenpito on päivittäin sitovaa ja omaistaan hoitavan tehtävät on kirjattu hoidettavan hoito- ja palvelusuunnitelmaan.
Vapaiden määrä voi olla enintään 2 vuorokautta kuukaudessa silloin, kun hoidon sitovuus ja vaativuus eivät täytä omaishoidon tuen myöntämiskriteereitä ja enintään 3 vuorokautta kuukaudessa silloin, kun omaishoito on ympärivuorokautisesti sitovaa ja vaativaa, mutta hoitaja ei halua tehdä sopimusta omaishoidon tuesta. Muuta omaishoitoa tukevien Vapaiden järjestämisessä voidaan käyttää vastaavia järjestämistapoja kuin lakisääteisten omaishoitajan vapaiden järjestämisessä.
Muun omaishoidon tukeminen voi toteutua myös hoidettavalle myönnetyin palveluin olemassa olevan palveluvalikoiman, tarveharkinnan ja määrärahojen puitteissa. Omaistaan tai läheistään hoitava henkilö voidaan ohjata myös 3. sektorin tarjoaman tuen piiriin, esimerkiksi vertaistuen, virkistyksen ja omaishoitoa tukevan valmennuksen ja koulutuksen osalta. Omaistaan tai läheistään hoitavaan henkilöön ei sovelleta tämän asiakirjan lukuja 7-17, joiden sisältö perustuu lakiin omaishoidon tuesta.
Muuhun omaishoitoon ei sovelleta tämän soveltamisohjeen lukuja 7- 17, joiden sisältö perustuu lakiin omaishoidon tuesta.