§ 13 Hankintapäätös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuljetukset Hyvinkään palvelulinjakyydeillä / sote-kuljetuspalveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän sisäinen kilpailutus luokassa 4 (KEUDno-2021-418)

Lataa 

KEUHDno-2022-220

Päätöspäivämäärä

10.10.2022

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) § 25

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö (aluevaltuusto 16.6.2022 § 42)

Kuvaus

Hankinnan kohde

Kyseessä on hankintajärjestelmän sisäinen kilpailutus hankintajärjestelmän luokassa 4 M2 luokan linja-auto pyörätuolivalmiudella.

Yhteisen hankinnan kohteena on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Hyvinkään kaupungin Hyvinkään kaupungin alueella toteutuva palveluliikenne. Palveluliikenne on asiointipalvelu, joka toteutuu sovittujen reittien ja aikataulun mukaisesti tai kutsuohjattuna. Palveluliikenne sisältää palvelun, kuljettajan ja ajoneuvon. Palveluliikenne on osa Hyvinkään kaupungin kaikille avointa joukkoliikennettä. Kuntayhtymän asiakkaille tarkoitettu palveluliikenne täydentää ja korvaa kuntayhtymän järjestämisvastuulle kuuluvia, sosiaalihuollon lainsäädäntöön perustuvia kuljetuspalveluita.

Hankintamenettely ja hankintailmoitus

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä perusti sote-kuljetuspalveluiden dynaamisen hankintajärjestelmän (jatkossa hankintajärjestelmä) hankintailmoituksella ja osallistumispyynnöllä numero KEUDno-2021-418, joka julkaistiin 17.6.2021 ilmoituskanavissa Tarjouspalvelu.fi ja www.hankintailmoitukset.fi .

Kyseessä on henkilökuljetuspalvelujen hankinta hankintalain liitteen E mukaisena sosiaali- ja terveyspalveluhankintana. Hankintaan sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. Hankintamenettelyn valinnan tarkoituksena on turvata asiakasryhmän palveluiden toteuttaminen niitä koskevan lainsäädännön mukaisesti. Kyseessä ovat asiakasryhmän perusoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden toteutumisen kannalta merkitykselliset palvelut.

Hankintajärjestelmä on voimassa kuusi (6) vuotta sen perustamisesta lukien. Tänä aikana hankintayksikkö toteuttaa hankintajärjestelmässä sisäisiä kilpailutuksia. Hankintayksikkö voi jatkaa hankintajärjestelmän voimassaoloa uudella hankintailmoituksella.

Hankintajärjestelmän toimintaperiaatteet on kuvattu tarkemmin osallistumispyynnön liitteessä ”Dynaamisen hankintajärjestelmän periaatteet”.

Tarjouspyyntö ja saadut tarjoukset

Hankintayksikkö lähetti 7.7.2022 kaikille hankintajärjestelmän luokkaan 4 M2 luokan linja-auto pyörätuolivalmiudella hyväksytyille ehdokkaille hankintajärjestelmän sisäisen tarjouspyynnön.

Hankintayksikkö sai tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan 31.8.2022 klo 12.00 mennessä kaksi (2) tarjousta: Hyvinkään Liikenne Oy:ltä ja The Yellow Line Oy:ltä. Liite Avauspöytäkirja.

Tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Hankintalain 113 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta.

Tarjousten tarkastuksessa havaittiin, että saadut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia ja täyttivät tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Ne hyväksyttiin tarjousvertailuun.

Tarjousten vertailu

Tarjousten valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa hinnan painoarvo oli 70 % ja laadun painoarvo 30 %. Laatuperusteena oli erityisryhmien kuljettajakoulutusten suorittaminen.

Hinta- ja laatuperusteet ja niiden pisteytys on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnössä. 

Tarjousvertailun lopputulos on liitteen Tarjousten vertailutaulukko mukainen.

Tarjousten vertailun lopputulos

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tilaaja valitsee yhden palveluntuottajan kokonaisvastuulla toteuttamaan hankinnan kohteena olevat reitit. Lisäksi valitaan varatoimittaja, jonka kanssa sopimus voidaan tehdä, ellei valittu palveluntuottaja pysty solmimaan sopimusta taikka jos sopimus joudutaan päättämään ennenaikaisesti esimerkiksi olennaisen sopimusrikkomuksen takia.

Kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi tarjoukseksi osoittautui Hyvinkään Liikenne Oy:n tarjous ja toiseksi edullisimmaksi tarjoukseksi The Yellow Line Oy:n tarjous.

Taloudelliset vaikutukset

Hankinnan hankintalain mukaisesti laskettu, arvonlisäveroton ennakoitu kokonaisarvo on 200.000 € vuodessa (800.000 euroa/ nelivuotiskausi). Hankinnan arvosta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen osuus on 55 % (noin 110.000 €/vuosi) ja Hyvinkään kaupungin osuus on 45 % (noin 90.000 €/vuosi). 

Hankintasopimus ja ilmoitus 

Hankintasopimus syntyy erillisen kirjallisen sopimuksen tekemisellä.

Tarkoituksena on, että palvelu alkaa 1.1.2023. Sopimus on voimassa määräaikaisena kolme (3) vuotta. Tämän jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Palveluntuottajalta tullaan pyytämään hankintamenettelyssä toimitettavaksi edellytetyt ja tarjoajan soveltuvuuteen liittyvät selvitykset ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

EU kynnysarvon ylittävässä liitteen E palveluhankinnassa voidaan tehdä sopimus aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Päätös

Päätän valita Hyvinkään Liikenne Oy:n palveluliikenteen palveluntuottajaksi ja The Yellow Line Oy:n varatoimittajaksi.

Päätös voidaan panna täytäntöön heti, kun se on tehty ja allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Hyvinvointialueen johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut