Aluehallitus, kokous 8.10.2024

§ 224 Talouden toteutuma 1.1.-31.8.2024 ja tilinpäätösennuste

KEUHDno-2024-1718

Valmistelija

  • Sanna Kaukua, talouspäällikkö, sanna.kaukua@keusote.fi

Perustelut

Aiempi käsittely:

KEUHDno-2024-1718

Rahoitus- ja talousjaosto 3.10.2024

Perustelut
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue raportoi talouden toteutumisesta kuukausittain pl. tammi- ja helmikuu sekä heinäkuu. Tammi-kesäkuulta tehdään osavuosikatsaus, joka on kuukausiraporttia laajempi talouden ja toiminnan raportointi.

Hyvinvointialueen toimintatuotot ajalla 1.1.-31.8.2024 olivat yhteensä n. 71,7 Me, toimintakulut n. 633,7 Me ja valmistus omaan käyttöön n. 1,2 Me. Näin ollen toimintakate oli n. -560,8 Me. Valtionrahoitusta raportointikaudella kirjattiin n. 532,0 Me. Rahoitustuotot ja -kulut sekä suunnitelman mukaiset poistot huomioiden raportointijakson alijäämä oli n. 29,8 Me.

 

Tilinpäätösennuste

Tammi-elokuun tietojen perusteella laadittu tilinpäätösennuste on omassa palvelutuotannossa kesäkuun ennusteen mukainen eli toimintakate on n. 17,6 Me heikompi kuin talousarviossa. Erikoissairaanhoidossa toimintakatteen ylitys on n. 12,3 Me eli ylitys on kasvanut 2 Me edelliseen ennusteeseen verrattuna. Pelastustoimen toimintakatteen arvioidaan ylittyvän n. 0,5 Me. Toimintakatteen ylitys hyvinvointialuetasolla on siis n. 30,4 Me.

Valtionrahoitus on n. 798,0 Me eli n. 0,03 Me talousarviota suurempi. 

Rahoitustuottojen ja -kulujen arvioidaan toteutuvan n. 0,1 Me ja suunnitelman mukaisten poistojen n. 2,6 Me talousarviota parempina.

Tilikauden tulos on -60,1 Me eli n. 27,7 Me talousarviota heikompi.

Vuoden 2023 tilinpäätöksen ja vuoden 2024 tilinpäätösennusteen yhteenlaskettu alijäämä on n. 126,8 Me.

 

Oma palvelutuotanto

Hyvinvointialueen johdon sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -kokonaisuuden ylityksen arvioidaan olevan n. 0,9 Me. Ennuste on parantunut edellisestä jopa 3,7 Me, koska palvelualueet ovat omissa ennusteissaan huomioineet harmonisoinnista ja erilaisista palkankorotuksista aiheutuvat henkilöstökulujen ylitykset ja näin ollen henkilöstöpalveluihin varatut määrärahat alittuvat. Ylitystä aiheuttaa kuitenkin edelleen mm. tilakustannukset sekä Apotti Oy:stä irtautuminen.

Ikäihmisten ja vammaisten palvelujen ylitys on kasvanut edellisestä ennusteesta n. 4,3 Me ja on nyt yhteensä n. 7,3 Me. Ylitys kohdentuu vammaispalveluihin (8,7 Me) ja johtuu kehitysvammaisten palvelujen ostojen hintojen noususta sekä takautuvasta laskutuksesta. Omaishoidon tuen asiakasmäärä on kasvanut 29 asiakkaalla alkuvuodesta. Lisäksi ylitystä aiheuttaa riittämätön varaus palkkojen korotuksiin. Osa vammaispalvelujen ylityksestä saadaan katettua palvelualueen sisältä, koska toimintatuottoja arvioidaan kertyvän talousarviota enemmän.

Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluissa sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa ylitys on n. 1,6 Me eli n. 0,4 Me pienempi kuin edellisessä ennusteessa. Ylitys johtuu lastensuojelun sijaishuollon ympärivuorokautisten palvelujen ostoista. Lastensuojelun asiakasmäärä on kasvanut 59 lapsella.

Terveyspalvelujen ja sairaanhoidon palvelualueen ylitys on n. 7,8 Me eli n. 0,2 Me pienempi kuin edellisessä ennusteessa. Merkittävin ylitys, n. 4,5 Me, kohdistuu sairaalapalveluihin, jossa henkilöstökulut ja työvoiman vuokraus ylittävät talousarvion. Avopalveluissa ylitystä on n. 4,3 Me, koska lääkäripalvelujen ostojen arvioidaan ylittyvän n. 2,2 Me sekä laboratorio- ja kuvantamispalvelujen n. 1,2 Me. Suun terveydenhuollon tuotot alittunevat n. 0,7 Me. Kliiniset tukipalvelut ylittyvät n. 0,5 Me, mikä aiheutuu diabeteshoitotarvikkeiden jakelusta. Edellä kerrottua ylitystä pystytään kattamaan palvelualueen sisältä n. 1,4 Me:lla, koska kuntoutuspalveluit alittanevat budjetin.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman vuodelle 2024 arvioidut säästöt eivät toteudu täysimääräisenä kuluvana vuonna, koska esimerkiksi kehittämistoimenpiteiden ja henkilöstön irtisanomisten taloudelliset vaikutukset kohdentuvat pääasiassa tuleville vuosille. Valtiovarainministeriölle syyskuussa toimitetun raportin mukaan vuoden 2024 n. 9,2 Me:n säästötavoitteesta on toteutumassa n. 5,1 Me.

Päätösehdotus
Esittelijä

Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se merkitsee tiedoksi talouden toteutuman ajalta 1.1.-31.8.2024.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

_______________________________________

Aluehallitus 8.10.2024

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi talouden toteutuman ajalta 1.1.-31.8.2024.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.