Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 8.11.2024

§ 44 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2026–2029

KEUHDno-2024-4830

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Perustelut
Hyvinvointialueen on vuosittain laadittava investointisuunnitelma, mikä sisältää tiedot seuraavaa tilikautta seuraavien neljän vuoden aikana aloitettavista investoinneista ja investointeja vastaavista sopimuksista. 

Investointisuunnitelma on valmisteltu vuosille 2026–2029. Suunnitelmassa on esitetty erikseen sosiaali- ja terveydenhuollon osasuunnitelma sekä pelastustoimen osasuunnitelma. Investointisuunnitelma on jaoteltu pysyviin vastaaviin sekä investointeja vastaaviin sopimuksiin. Pysyvien vastaavien kokonaisuus sisältää suunnitelmakaudella Mäntsälän paloaseman sekä ICT-investointeja. Investointeja vastaavat sopimukset sisältävät rakennuksiin liittyvät uudet vuokrasopimukset sekä kaluston ja laitteiden leasing-sopimukset.

Suunnitelmakauden merkittävimpiä ICT-investointeja ovat tietoaltaan ja tiedolla johtamisen kehittäminen; HVA-tasoisen sähköisen asioinnin alustan kehittäminen kansalaisille; kuntalaisten digitaalisten palveluiden määrittely, hankinta ja käyttöönotto; digi- ja älykkäät palvelupolut; asiakasohjauksen työvälineiden kehittäminen; APTJ-järjestelmän kilpailutus ja käyttöönotto; tekoälypohjaisten ratkaisujen kehittäminen sekä perustietotekniikan palveluiden kilpailutus. Useat ICT-investoinnit ovat jatkoa jo aiemmin aloitetuille hankkeille. Tarkempi erittely ICT-investointikokonaisuudesta on esitetty investointisuunnitelmassa. ICT-investoinnit ovat yhteensä vuonna 2026 n. 6,5 Me; vuonna 2027 n. 6,7 Me; vuonna 2028 n. 7,1 Me ja vuonna 2029 n. 7,1 Me. 
Investointeja vastaavia sopimuksia ovat uudet vuokrasopimukset sekä laitteiden ja kaluston leasingsopimukset. Vuokratiloista investointisuunnitelmassa on esitetty uusien tilojen vuokravastuiden kokonaismäärä sille vuodelle, jona sitoumus on tehty. Investointisuunnitelma sisältää kaksi uutta vuokrasopimusta ikääntyneiden asumispalveluyksiköihin. Yksiköiden on tarkoitus valmistua ja tulla palvelukäyttöön vuosien 2026 ja 2027 aikana. Yksiköt sijaitsevat Järvenpäässä ja Mäntsälässä. Vuosittaiset vuokrakustannukset ovat molemmissa arviolta n. 0,9 Me ja arvioitu sitoutumisaika on 20 vuotta. Kokonaissitoutumissumma on täten 18 Me/yksikkö. Kyseiset yksiköt toteutetaan osana hyvinvointialueohjelmaan kuuluvaa palvelurakenteen keventämistä ikäihmisten asumispalveluissa. Uudet paikat tulevat korvaamaan ostettuja asumispalveluja ikääntyneille. 

Investointisuunnitelman vuokravastuissa on esitetty lisäksi korvaavia tiloja vammaispalveluiden asumisyksiköihin Mäntsälään ja Tuusulaan sekä mielenterveys- ja päihdeasumispalveluihin Hyvinkäälle. Vammaispalveluiden uudet tilat tulevat korvaamaan vanhoja omakotitaloja, mitkä eivät täytä tilakriteerejä eivätkä tue toimintaa. Investointisuunnitelmaan on merkitty vuoden 2027 kohdalle kokonaissitoutumissumma 8,038 Me ja vuoden 2028 kohdalle 6,74 Me. Sitoutumisaika kyseisissä kohteissa on 30 vuotta ja kokonaissitoutumissummat on laskettu arvioidun vuosivuokran perusteella. Mielenterveys- ja päihdeasumispalveluiden osalta suunnitelma sisältää korvaavat vuokratilat, missä vuosittaiset vuokrakustannukset ovat arviolta n. 0,9 Me ja sitoutumisaika 20 vuotta.

Laite- ja kalustohankinnat tehdään pääasiassa leasing-rahoituksella. Uusien ikääntyneiden asumispalveluiden yksiköiden kalustamiskustannuksiksi on arvioitu n. 0,2 Me/yksikkö, Mt- ja päihdeasumisyksikön kalustamiseksi samoin 0,2 Me sekä Tuusulassa sijaitsevan hyvinvointikeskuksen kalustamiskustannukseksi n. 5 Me. Leasing-rahoituksella hankitaan lisäksi ajoneuvoja, ICT-laitteita sekä kalustoa hammashoitoyksiköihin. Neljän vuoden suunnitelmakauden laite- ja kalustohankinnat ovat yhteensä arviolta n. 7,7 Me.


Pelastustoimen osasuunnitelmassa on vuonna 2026 Mäntsälän paloasema. Rakennuksen arvoksi on suunnitelmassa arvioitu 15 Me. Hankkeen investointikuluista toteutuu vuonna 2026 vain pieni osa, suunnittelukulut ja maanrakennustyöt, varsinaiset rakentamiskustannukset kohdistuvat pääosin vuodelle 2027.

Suunniteltujen investointien toteuttamiseen ei ole tarpeen ottaa lainaa, koska Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuosikate on taloussuunnitelman mukaan positiivinen vuodesta 2026 alkaen. 

Liitteenä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma vuosille 2026–2029.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että aluehallitus esittää edelleen aluevaltuustolle vuosien 2026–2029 investointisuunnitelman hyväksymistä. 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Leni Niinimäki ei ollut läsnä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon aikana.

Kokouskäsittely

Tila- ja tukipalvelujohtaja Taneli Kalliokoski esitteli kokouksessa asiaa.