§ 3 Hyvinvointialuelain (611/2021) 9 §:n mukainen yhteistyösopimus päihdehuoltopalveluista Helsingin kaupungin ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueen kanssa

Lataa 

KEUHDno-2025-152

Päätöspäivämäärä

13.1.2025

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista (29.12.2016/1397) § 40
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö (aluevaltuusto 12.12.2024 § 80)
Keski-uudenmaan hyvinvointialueen delegointisääntö (hyvinvointialueen johtaja 18.11.2024 §57)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen pienhankintaohje (alkaen 10.5.2021)

Kuvaus

Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän ylläpitämä Ridasjärven päihdehoitokeskus siirtyi hyvinvointialue uudistuksen myötä Keusoten toiminnaksi 1.1.2023

Laitosmuotoinen päihdekuntoutus on 1-2kk kestävä ympärivuorokautinen kuntoutusjakso, josta asiakkaalle tulee maksettavaksi lakisääteinen omavastuuosuus eli asiakasmaksu. Asiakaspaikkoja Ridasjärvellä on 54.

Kuntoutus on toteutettu viidessä eritavoin erikoistuneessa pienyhteisöissä: Vaahtera-Nuorten aikuisten yhteisö, Paju-Toiminnallinen pienyhteisö, Silmu-Ryhmäpainotteinen yhteisö, Setri-Ikääntyneiden yhteisö ja Tammi-Työtoiminnallinen yhteisö.

Yksilökeskusteluiden ja yksilöllisien toipumispolkujen ja ryhmien ja yhteisöllisien elementtien määrä vaihtelee eri yhteisöissä. Riippuvuustyöskentelyn lisäksi asiakas saa laitospäihdekuntoutuksen aikana kattavaa sosiaaliohjausta ja terveydenhoidon palveluita sisältäen mm sosiaalista kuntoutusta, arviointia asiakkaan toimintakyvystä ja palveluiden tarpeesta yhteistyössä muun palveluverkoston kanssa

Palvelua myydään muille hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille. Asiakkaista oli 54,75 % vuonna 2024 ulkopaikkakunnilta.

Keski-Uusimaan hyvinvointialue, Helsingin kaupunki ja Vantaa-Keravan hyvinvointialue sopivat yhteistyösopimuksen Ridasjärven päihdehoitokeskuksen palveluista.

Järjestämislain (613/2022) 4 §:n mukaan Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingin kaupungilla on ensisijainen vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä asukkailleen sekä muille tahoille Uudenmaan maakunnassa. Sopijapuolilla on sosiaalihuoltolain (130/2014) 14 §:n mukainen järjestämisvelvollisuus sopimuksen mukaisista palveluista. 

Hyvinvointialuelain (611/2021) 9 §:n mukaan hyvinvointialue voi tuottaa järjestämisvastuulleen kuuluvat palvelut itse, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkia ne sopimukseen perustuen muilta palveluntuottajilta.

Yhteistyösopimus on sopijapuolten välistä lakisääteistä yhteistyötä, joka perustuu edellä mainituin tavoin lainsäädäntöön ja jonka tarkoituksena on varmistaa sopijapuolten vastuulle kuuluvien palveluiden tarjoaminen.

Yhteistyösopimuksessa on sovittu, että Keusote tuottaa päihdehuollon palveluita Ridasjärven päihdehoitokeskuksessa Kylä-Katilantie 181 05950 HYVINKÄÄ (pl. vieroitushoito)

Yhteistyösopimus koskee seuraavia palveluita:

-        Päihdehuollon peruskuntoutus (Keusoten päihdehoitokeskus Ridasjärvellä)

-        Kuntouttava opioidikorvaushoito (Keusoten päihdehoitokeskus Ridasjärvellä)

-        vieroitushoito* (Keusoten päihde- ja vieroitusyksikössä)

-        erityistä tukea tarvitsevien peruskuntoutus (Keusoten päihdehoitokeskus Ridasjärvellä)

 

Kyseessä on hyvinvointialueiden yhteistyö päihdehuollon palvelukokonaisuuden toteuttamisessa, joka toteutetaan hankintalain 16 §:n tarkoittamana hankintayksiköiden yhteistyöjärjestelynä. Yhteistyön tarkoituksena on toteuttaa yleisen edun mukaiset, lakisääteiset palvelut, joiden hinnoittelu perustuu omakustannusperusteeseen.

Yhteistyösopimuksessa määritellään sopimuksen ehdot ja sopimus tulee voimaan 1.1.2025. Sopimus on voimassa toistaiseksi. 

 

Päätös

Tehdään sopimukset edellä mainitun mukaisesti Vantaa -Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin kanssa.

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut