Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 22.1.2025

§ 3 Omaishoidon tuen palvelujen myöntämisen perusteet

KEUHDno-2023-1102

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Vuori, johtava asiantuntija, katja.vuori@keusote.fi

Perustelut

Keusoten omaishoidon soveltamisohjeet ovat tulleet voimaan lokakuussa 2020. Ohjeita käytäntöön sovellettaessa on huomattu tarve ohjeiden tarkentamiseen. Toive soveltamisohjeiden päivittämiselle on noussut sekä asiakaskunnasta, että palvelutarpeenarvioita ja päätöksiä tekeviltä viranhaltijoilta.

Omaishoidon soveltamisohjeiden on toivottu mahdollistavan omaishoitajuuden sekä omaishoidon palkkion jakamisen useamman hoitajan kesken. Luonnoksessa omaishoidon tuen soveltamisohjeiksi voidaan omaishoidon tuki jakaa kahden omaishoitajan kesken heidän suostumuksellaan. Omaishoidon tuki voidaan jakaa esimerkiksi lapsen vanhempien ollessa yhteishuoltajia ja lapsen asumisen tapahtuessa vuoroasumisena. Samoin omaishoidon tuki voidaan jakaa kahden hoitajan kesken tilanteissa, joissa iäkästä vanhempaa hoitaa vuorotellen kaksi omaishoitajaa. Koska edellä mainituissa tilanteessa omaishoitaja ei ole yhtäjaksoisesti ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin sidottuna omaishoitoon, ei hänelle synny erillistä oikeutta lakisääteisiin omaishoidon vapaisiin.

Sekä lasten ja nuorten että aikuisten kohdalla omaishoidon tuen hoitoisuusryhmä 3 ja hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen palkkio on yhdistetty samaan luokkaan. Aiemmin luokat olivat erillään, mutta palkkion suurus oli silloinkin sama. Voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen palkkiota ei makseta, jos hoitajalla on tältä ajalta vähäistä suurempia työtuloja tai hän saa vuorotteluvapaalain 13 §:n mukaista vuorottelukorvausta tai alle 16 –vuotiaan lapsen sairausvakuutuslain 10 luvun mukaista erityishoitorahaa (Laki omaishoidon tuesta 5 §).

Soveltamisohjeen luonnoksessa kuvataan sosiaalihuoltolain mukaista omaistaan tai läheistään hoitavan vapaata (muu omaishoito). Palvelu tulee kyseeseen silloin, kun kriteerit omaishoitosopimuksen tekemiselle ovat olemassa, mutta omaishoitajana toimiva ei ole halunnut tehdä varsinaista omaishoitosopimusta. Näissäkin tapauksissa vaaditaan kirjaukset hoito- tai palvelusuunnitelmaan omaishoitajan antamasta sitovasta hoidosta ja huolenpidosta tehtävineen. Sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja myönnetään tarveharkinnan ja määrärahojen puitteissa. Edellä mainitun palvelun ollessa sitovaa ja vaativaa, on hoitajan mahdollista saada enintään 3 vrk kuukaudessa vapaita. Vapaat voidaan järjestää samoilla järjestämistavoilla kuin sopimusomaishoitajien kohdalla.

Ehdotus

Esittelijä

Leena Säkäjärvi, asiakasohjauksen päällikkö, leena.sakajarvi@keusote.fi

Palveluiden järjestämisen lautakunta:

  • Päättää hyväksyä omaishoidon soveltamisohjeisiin ehdotetut muutokset 1.8.2024 alkaen.

 

Käsittely:

Johtava asiantuntija Katja Vuori piti asiasta alustuksen.

Kirsi Loponen teki palautusesityksen Riina Mattilan kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Myöntämisperusteita ja soveltamisohjeita tarkennettava seuraavista kohdista:

  • 1 Omaishoidon tuen myöntämisen periaatteet
  • 3 Palvelutarpeen arviointi
  • 4 Hoitopalkkiot ja hoitoisuusryhmät
  • 10.2. Omaishoitajan hyvinvointi- ja terveystarkastukset
  • 10.3. Muu vapaa

Päätös

Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Katja Vuori, johtava asiantuntija, katja.vuori@keusote.fi

Perustelut

Omaishoidon soveltamisohjeet olivat palvelujen järjestämisen lautakunnan päätöksenteossa 5.6.2024. Palvelujen järjestämisen lautakunta palautti myöntämisen perusteet uudelleen valmisteluun. Lautakunnan pyytämät tarkennukset on huomioitu ohjeessa ja merkitty vihreällä fontilla. Pyydetyt RAI-mittareiden arvot on tuotu esille violetilla fontilla. Luonnokseen tehdyt muutokset verrattuna nykyiseen soveltamisohjeeseen on tehty punaisella fontilla.

Koska omaishoidon saajien määrä kasvaa lasten ja nuorten hoitoisuusluokassa 1, on vammaispalveluissa huomattu tarve tarkentaa omaishoidon tuen myöntämisperusteita kyseisessä luokassa. Nämä ehdotukset tuodaan nyt uusina palvelujen järjestämisen lautakunnan päätöksentekoon vammaispalvelujen toiveesta (sinisellä fontilla luonnoksessa).

Alle on kuvattu vammaissosiaalityössä vaadittavat toimenpiteet lasten ja nuorten palkkioluokassa 1 soveltamisohjeen hyväksyttyjen muutosten jälkeen. 

  • Mikäli asiakkaan hoitoisuusluokkaan on tulossa muutoksia, joudutaan tekemään palvelutarpeen arviointi, omaishoitosuunnitelman tarkastaminen ja samoin uusi viranhaltijapäätös. 
  • Muutosprosessiin kuuluu myös omaishoitajan ja asiakkaan informointi muutoksesta kirjallisesti, asiakkaan neuvonta palvelujen hakemisesta, omaishoitosopimuksen kirjallinen irtisanominen, uuden sopimuksen toimittaminen omaishoitajalle allekirjoitettavaksi sekä kuulemiskirjeet asianosaisille. 
  • Sopimusten irtisanomiseen päädyttäessä noudatetaan kahden kuukauden irtisanomisaikaa.
  • Lasten ja nuorten palkkioluokassa 1 olevat asiakkaat käydään läpi vuoden 2025 aikana ja tarkistetaan oikeus omaishoidon tuen jatkumiseen. Tarkka aikataulutus etenemisestä tehdään vammaispalveluissa palvelujen järjestämisen lautakunnan päätöksen jälkeen huomioiden kokonaisuuden vaatimat toimenpiteet. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Palvelujen järjestämisen lautakunta päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Omaishoidon tuen myöntämisen perusteet 1.2.2025:

  • Omaishoidon tuen myöntämisen perusteet astuu voimaan 1.2.2025 uusien asiakkaiden osalta.
  • Lasten ja nuorten palkkioluokassa 1 olevien asiakkaiden osalta vammaispalveluissa laaditaan tarkempi toimeenpanon suunnitelma heidän omaishoidon kriteerien täyttymisen arvioinnista uuden omaishoidon tuen myöntämisten perusteiden mukaisesti.
     

Tiedoksi

Vammaisten palvelujen päällikkö, vammaisten palvelujen johtava asiantuntija, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija