Aluehallitus, kokous 11.2.2025

§ 20 Koulun tuen lopettamiseen liittyvän yhteistoimintaneuvottelun toimeenpano

KEUHDno-2025-71

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 115 §:n mukaan aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Valtuusto hyväksyi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2025 talousarvion (§70 12.12.2024).  

Talousvalmistelun yhteydessä palvelualueet valmistelivat realistiset talousarvioesitykset, jotka poikkesivat annetusta raamista. Palvelualueille annettiin tehtäväksi sopeuttaa talousarvioesitystä n. 9,3 Me:lla. Jokainen palvelualue on valmistellut talouden tasapainottamistoimenpiteitä annetun tavoitteen mukaisesti. Aikuisten, mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelualueen kaikki muut toiminnot lukuun ottamatta koulun tuen sairaanhoitopalveluita on lakisääteistä toimintaa. Vuoden 2025 talousarvio sisältää koulun tuen palveluiden lakkauttamisen osana sopeuttamistoimia. Koulun tuen sairaanhoitajia on yhteensä 11 henkilöä, joista kaksi on määräaikaisessa tehtävässä. Sairaanhoitajat työskentelevät kolmen kunnan, Tuusula, Järvenpää ja Hyvinkään, alueella kuntouttavissa luokissa. Nurmijärvi tuottaa koulun tuen sairaanhoitajapalvelut itse.  Mäntsälä ja Pornainen ovat järjestäneet koulun tuen muulla tavoin.  

Ennen kuin työnantaja päättää työntekijöiden irtisanomisesta taloudellisista tai tuotannollisista syistä, työnantajan on neuvoteltava henkilöstön edustajien kanssa toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi. 

Harkitessaan alle kymmenen työntekijän irtisanomista tuotannollisista tai taloudellisista syistä neuvotteluaika on 14 päivää. Hallintosäännön 63 § mukaan työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain mukaisen yhteistoimintaneuvottelun käynnistää henkilöstöjaosto silloin, kun lain mukainen neuvotteluaika on 14 päivää. Neuvotteluvelvoitteen täyttymisen jälkeen aluehallitus päättää tarvittavista toimenpiteistä.

Henkilöstöjohtaja käy neuvotteluesityksen kokouksessa läpi.

Ehdotus

Esittelijä

Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Henkilöstöjaosto päättää käynnistää yhteistoimintaneuvottelut yhteensä yhdeksän koulun tuen sairaanhoitajan vähentämiseksi koulun tuen palveluiden päättyessä kolmella alueella Tuusulassa, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.

Päätös

Henkilöstöjaosto päätti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut yhteensä yhdeksän koulun tuen sairaanhoitajan vähentämiseksi koulun tuen palveluiden päättyessä kolmella alueella Tuusulassa, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2025 talousvalmistelun yhteydessä palvelualueille annettiin yhteiseksi tehtäväksi sopeuttaa talousarvioesitystä n. 9,3 M€:lla. Jokainen palvelualue on valmistellut talouden tasapainottamistoimenpiteitä annetun tavoitteen mukaisesti. Aikuisten, mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden sekä lasten, nuorten ja perheiden (MIELA) palvelualueen yhtenä sopeuttamisen kohteena on koulun tuen ei-lakisääteiset palvelut, jotka on tarkoitus lopettaa kevätlukukauteen 2025. Lisäksi Keski-Uudenmaan sivistystoimenjohtajat päättivät kokouksessaan 28.1.2025 ALVA-sopimuksen irtisanomisesta (Alueellisen vaativan erityisen tuen oppilashuolto ja opetus). Alva sopimus sisälsi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta ostopalveluna hankittavat koulun tuen palvelut Kalliomaan kouluun.  

Koulun tuen henkilöstöä on yhteensä 11, joista kaksi on määräaikaisessa tehtävässä. Henkilöstö työskentelee kolmen kunnan, Tuusulan, Järvenpään ja Hyvinkään, alueella kuntouttavissa luokissa sekä Kalliomaan koulussa. Mäntsälä ja Pornainen tuottavat koulun tuen palvelut omana palvelutuotantonaan. Tällä sopeuttamistoimenpiteellä saadaan noin 0,5 M€ vuosittaiset säästöt, kun huomioidaan kuntien ostopalvelut Alueellisen vaativan tuen oppilashuolto ja opetuksen ALVA-sopimuksen mukaisesti. 

Yhteistoimintaneuvottelujen kohteena on yhteensä yhdeksän henkilöä. Harkitessaan alle kymmenen työntekijän irtisanomista tuotannollisista tai taloudellisista syistä päättävä toimielin on henkilöstöjaosto, joka päätti yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä 16.1.2025 (§ 3). Neuvotteluaika on 14 päivää. Neuvottelut käynnistyivät neuvotteluesityksellä 17.1 ja päättyivät kahden viikon neuvottelujen jälkeen 7.2. Neuvotteluvelvoitteen täyttymisen jälkeen aluehallitus päättää tarvittavista toimenpiteistä. Työnantaja ja työntekijöiden edustajat ovat valmistelleet yhteistyössä yhteistoiminnan periaatteet. Neuvottelutulos jäi erimieliseksi ja henkilöstöjärjestöjen edustajat ovat jättäneet oman lausuntonsa liittyen neuvottelutulokseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää:

  1. todeta, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut on käyty ajalla 17.1 - 7.2.2025 ja saatu päätökseen.
  2. hyväksyä yhteistoimintaneuvottelujen pohjalta työnantajan tekemän esityksen koulun tuen yhdeksän henkilön irtisanomisesta; esityksen sisältämät kustannussäästöt sisältyvät vuoden 2025 talousarvioon.
     

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Kalevi Kannisto jätti päätökseen eriävän mielipiteen perusteluineen.

Kokouskäsittely

Kalevi Kannisto teki seuraavan muutosehdotuksen:

Neuvotteluja jatketaan ja asia palautetaan valmisteluun.

Perustelut: Asia palautetaan takaisin valmisteluun ja irtisanomista siirretään siten, että  toiminta säilyy Keusoten vastuulla, kunnes sopimus on kuntien kanssa  yhteistyössä työstetty tehtävien ja rahoituksen osalta.

Puheenjohtaja totesi, että Kanniston ehdotus oli rauennut kannattamattomana.

Tiedoksi

Henkilöstöjohtaja