Henkilöstöjaosto, kokous 9.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Henkilöstöedut, lähetekeskustelu

KEUHDno-2022-259

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Henkilöstön palkkaukseen ja palkitsemiseen sekä henkilöstöetuihin liittyvät ratkaisut ovat tärkeitä henkilöstön pito- ja vetovoimatekijöitä hyvinvointialueella. Palkkojen yhteensovittamiseen liittyvä suunnitelma valmistellaan yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa ja hyödynnetään SOTE-sopimuksessa määriteltyjä paikallisia palkkaeriä palkkausjärjestelmien kehittämiseksi.

Hyvinvointialueella otamme käyttöön pika- ja rekrytointipalkitsemisen toimintamallit. Laatu- ja innovaatiopalkitsemisella vaikutamme organisaation prosessien ja toiminnan kehittämiseen myönteisellä tavalla. Lisäksi muistamme merkkipäiviä viettäviä 50- ja 60-vuotiaita ja eläkkeelle jääviä työntekijöitä sekä huomioimme pitkäaikaisesti työskennelleitä henkilöitä. Valmistelemme parhaillaan henkilökohtaisen suoriutumiseen liittyvää arviointiprosessia, joka käynnistyisi itsearvioinnilla. Toimintamallin avulla tullaan arvioimaan yksilöiden ja tiimien vuoden 2023 suoriutumista.

Hyvinvointialueen henkilöstöetuja ovat henkilöstöalennukset alueen uimahalleihin, yleislääkäritasoinen työterveyshuolto, mahdollisuudet käyttää työaikaa ammatillisten tutkintojen suorittamiseen sekä kulttuuri- ja liikuntasetelit, joiden arvo olisi 100 €/työntekijä/vuosi.

Henkilöstöetuihin lisäpanostamisen toive on tullut sekä henkilöstöltä että rekrytoivilta esihenkilöiltä.  Hyvinvointialueelle siirtyvältä henkilöstöltä on kysytty, mitä henkilöstöetuja he arvostavat eniten. Lähes 900 henkilöä vastasi kyselyyn ja he ilmoittivat kolmeksi tärkeimmäksi henkilöstöeduksi 1) kulttuuri-, liikunta ja hierontaedun, 2) työterveyshuollon, joka sisältää sairaanhoidon sekä 3) työnantajan tukeman lounasedun.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymässä yhtymän hallitus päätti auton käyttöedusta ja polkupyöräedusta keväällä 2021, joiden osalta auton käyttöetu on otettu jo käyttöön. Polkupyöräedun toteuttamiseksi olemme osallistuneet Sarastian kilpailutukseen, joka on vielä kesken. Tavoitteena etujen aktiivinen käyttöönotto myös hyvinvointialueella henkilöstön saatavuuden lisäämiseksi.

Auton käyttöedussa auton käyttäjä maksaa itse käyttövoimakulut. Muut käyttöetuauton kustannukset maksaa työnantaja. Oikeus auton käyttöetuun perustuu henkilön työtehtävien vaatimuksiin, liikkumiseen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella sekä pääsyyn työpaikalle huonojen joukkoliikenneyhteyksien vuoksi. Työnantajan kokonaiskustannukset auton käyttöedusta määräytyvät auton hankintahinnan mukaisesti, esimerkkinä hankintahinnaltaan 30 000 € auton työnantajakustannus on noin 8 000 – 10 000 €/vuosi. Kaikki autoista aiheutuvat kustannukset voidaan vähentää kuluina yrityksen kirjanpidossa ja tuloverotuksessa.

Polkupyöräetu on työnantajalle edullinen tapa tukea työntekijöiden hyvinvointia. Työsuhdepyörän kustannukset muodostuvat kahdesta kulukomponentista, joita ovat verotusarvo sekä toimisto- ja käsittelykulut. Kun työantaja pidä­ttää verotusarvon työntekijän palkasta täysimääräisesti, niin työnantajan kulu on noin 180€/pyörä/vuosi.

Ratkaisuista syntyvien kulujen kattaminen

Henkilöstön vaihtuvuus ja henkilöstövuokrauksen kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Tällä hetkellä kaikissa hyvinvointialueelle siirtyvissä organisaatioissa on lukuisia tehtäviä avoinna, joissa ei ole vakituista toimen- tai viranhaltijaa tai pitkäaikaisia sijaisia. Joudumme hyödyntämään henkilöstövuokrausta, jonka kustannukset ylittävät oman henkilöstön palkkakustannukset merkittävästi. Esimerkiksi vuokralääkäri maksaa meille noin 70 000€ enemmän vuodessa, kuin suoraan virkasuhteessa oleva lääkäri. Kate syntyisi vuokrahenkilöstön käytön vähenemisen myötä. Tällä palkitsemisen ja henkilöstöetujen kokonaisuudella erottuisimme muista hyvinvointialuetyönantajista positiivisella tavalla.

Henkilöstöjohtaja selostaa asiaa kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Henkilöstöjaosto käy keskustelun henkilöstöpolitiikkaa linjaavana toimielimenä ja tuo omat näkemyksensä valmisteluun. 

Päätös

Käytiin lähetekeskustelu ja merkittiin tiedoksi.