Perustelut
Aluevaltuusto hyväksyi vuoden 2025 talousarvion kokouksessaan 12.12.2025 § 70. Talousarvion muuttamisesta päättää aluevaltuusto.
Käyttötalousosa
Käyttötalousosassa on kolme sitovuustasoa: oman palvelutuotannon toimintakate, erikoissairaanhoidon toimintakate ja pelastustoimen toimintakate.
Tammi-maaliskuun toteutuman perusteella laaditun tilinpäätösennusteen mukaan oman palvelutuotannon toimintakate on ylittymässä n. 13,5 Me:lla. Erikoissairaanhoidon ja pelastustoimen toimintakatteen ennustetaan toteutuvan talousarvion mukaisena. Omassa palvelutuotannossa ylitystä on Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueella n. 13,5 Me sekä Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelujen sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelualueella n. 1,4 Me. Hyvinvointialueen johdon sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut -kokonaisuuden arvioidaan alittavan budjetin n. 1,4 Me:lla. Terveyspalvelujen ja sairaanhoidon palvelualueen arvioidaan pysyvän budjetissa.
Ikäihmisten ja vammaisten palvelualue
Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueen toimintakatteen ylitysarvio on n. 13,5 Me. Ylitys kohdistuu ikääntyneiden asumispalveluihin (6,2 Me), kotona asumista tukeviin palveluihin (3,1 Me) sekä vammaispalveluihin (4,2 Me). Ylitys johtuu ikääntyneiden asumispalveluissa ostojen kasvaneista paikkamääristä sekä alati pahenevasta jonotilanteesta. Myös henkilöstökulujen arvioidaan ylittyvän sekä ikääntyneiden asumispalveluissa että kotona asumista tukevissa palveluissa. Lisäksi kotihoidon alueellisen ostopalvelun sekä vammaisten ostopalveluiden (henkilökohtaisen avun ostot sekä kehitysvammaisten asumispalvelut) arvioidaan ylittyvän.
Ikääntyneiden asumispalveluiden ostopaikkamäärät ovat 28.2.2025 tilanteessa olleet 860 ympärivuorokautista asumispalvelupaikkaa sekä 136 yhteisöllisen asumisen asumispalvelupaikkaa. Tämä tarkoittaa noin 2,5 Me ylitystä budjetoituun. Asumispalvelupaikkojen jonotilanne on ollut 1–2/2025 seuraava: yhteisöllinen asuminen 38 henkilöä ja ympärivuorokautinen palveluasuminen 89 henkilöä. Asumispalvelupaikkaa odottavien asiakkaiden määrä on noussut vuoden aikana 152 % (helmikuu 2024 vs. helmikuu 2025). Ostopalvelupaikkojen kasvu vuoden aikana on ollut vain 5,17 % (helmikuu 2024 vs. helmikuu 2025). Jonotilanne on heikentynyt erityisesti loppusyksystä 2024 alkaen ja näyttää pahentuvan edelleen, etenkin ympärivuorokautisen palveluasumispaikan odottajien kohdalla. Jonotilanteen purkuun ikääntyneiden asumispalveluissa tarvitaan 3,4 Me:n lisämääräraha, jossa on huomioitu ympärivuorokautisen ostoasumispalvelupaikkojen lisähankinta (8 paikkaa huhtikuusta 2025 alkaen). Yhteisöllisen asumisen ostopaikkoja ei ole saatavilla, mikä on vaarantanut osaltaan ikääntyneiden asumispalveluiden Kärki 3 mukaisen säästötavoitteen toteutumisen palvelurakenteen keventämisestä, jossa yhteisöllisen asumisen ostoja kasvatettaisiin ja ympärivuorokautisen ostoasumispalvelupaikkoja vähennettäisiin tälle vuodelle (1,2 Me). Tulosalueella on päätetty kasvattaa sisäisin palvelutoiminnan muutoksin omaa yhteisöllistä asumispalvelutuotantoa 35 paikalla ja näin ollen saisimme yhteisöllisen asumisen jonon purettua. Lisäksi kotiutus- ja arviointipaikkojen määrää pyritään lisäämään nykyisestä 29 paikasta 56 asiakaspaikkaan sisäisin järjestelyin. Suunnitelma rakentaa Hyvinkäälle 56 paikkainen, oma yhteisöllisen asumisen palvelutalo, ei toteutunut suunnitellusti. Tontilla on kaavavalitus ja hankintamenettely tulee myös muuttaa.
Jonotilanne ei ole pelkästään ikääntyneiden asumispalveluiden ratkaistavissa vaan se on koko hyvinvointialueen yhteinen ongelma. Näin ollen etenkin kuntouttavat ja ennaltaehkäisevät palvelut sosiaali- ja terveydenhuollossa nousevat tärkeäksi ongelman ratkaisemisessa. Ongelman ratkaisussa keskeisintä on selvittää juurisyyt ongelman syntymiselle – vaikka nyt puramme jonoa tai purkaisimme sen yhteisesti kokonaan – ei vastaavaa tilannetta saisi päästää syntymään uudelleen. Hyvinvointialueella on käynnistetty laajamittainen selvitys ja juurisyyanalyysi, mistä jonotilanteen kasvu on johtunut. Tulemme tarkastelemaan prosessit yli palvelualuerajojen palveluketjujohtamisen yhteydessä, palvelujen myöntämisen perusteet, kuntouttavien ja ennaltaehkäisevien palveluiden merkityksen osana jonojen ehkäisemistä sekä reagointikykymme ja toimintamallit vastaavaan tilanteeseen.
Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelujen sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelualue
Palvelualueen ylitys on 1,4 Me ja se kohdistuu pääasiassa lastensuojelun palveluihin. Suurin prosentuaalinen ylitys tulee avohoidon tukipalveluista ja kustannusten hallitsemiseksi tehdäänkin kriteerien tarkennus. Ympärivuorokautisten ostopalvelujen käyttöä pyritään vähentämään uusien yksiköiden myötä, mutta vielä alkuvuonna toteutuma on ollut viime vuoden tasolla.
Hyvinvointialueen johto sekä strateginen kehittäminen ja tukipalvelut
Toimintakatteen arvioidaan alittuvan n. 1,4 Me:lla, pääasiassa tietohallinnon palveluissa. Kustannukset toteutuvat pienempinä, koska digialustan kustannukset ovat arvioitua pienemmät ja vanhojen asiakas- ja potilastietojärjestelmien arkistointi on edennyt arvioitua nopeammin. Talous- ja henkilöstöpalveluihin budjetoidut Sarastian palvelujen ostot toteutunevat myös arvioitua pienempinä.
Talousarviomuutoksena esitetään oman palvelutuotannon toimintakatteen kasvattamista n. 13,5 Me:lla. Lisäys kohdennetaan talousarviomuutospäätöksen jälkeen käyttösuunnitelman muutoksessa Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueelle. Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelujen sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelualueen sekä Hyvinvointialueen johdon ja strategisen kehittäminen ja tukipalvelut -kokonaisuuden välinen siirto tullaan tekemään käyttösuunnitelman muutoksena.
Tuloslaskelmaosa
Valtionrahoitus
Valtiovarainministeriö julkaisi 20.12.2024 viimeisimmän rahoituslaskelman vuodelle 2025. Sen mukaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtionrahoitus vuodelle 2025 on n. 860,3 Me eli noin 0,6 Me talousarviossa arvioitua enemmän.
Rahoitustuotot ja -kulut
Rahoitustuottojen ja -kulujen arvioidaan toteutuvan n. 0,4 Me talousarviota heikompana, erityisesti korkokuluista johtuen. Hyvinvointialue johtuu käyttämään jatkuvasti tilapäisrahoitusta maksuvalmiuden turvaamiseksi.
Suunnitelmanmukaiset poistot
Suunnitelmanmukaisten poistojen arvioidaan olevan n. 3,3 Me eli n. 1,3 Me vähemmän kuin talousarviossa on arvioitu. Vuoden 2024 lopussa osa hankkeista oli keskeneräisinä eikä niiden poistokirjaukset ole siten vielä alkaneet.
Tilikauden tulos
Tilikauden tuloksen arvioidaan olevan n. -12,1 Me, kun talousarvion mukaan tavoiteltiin nollatulosta. Kumulatiivinen alijäämä vuoden 2025 lopussa on n. 145,2 Me.
Investointiosa
Investointiosaan esitetään tehtäväksi 0,53 Me:n muutos, joka kohdistuu ICT-investointeihin. Investointiosan muutos vastaa vuoden 2025 lainanottovaltuusneuvotteluissa esitettyä investointikokonaisuutta.
Rahoitusosa
Käyttötalousosan, tuloslaskelmaosan ja investointiosan muutokset vaikuttavat rahoitusosaan. Lisäksi rahoitusosassa muutetaan tulorahoituksen korjauserät -kohtaa vastaamaan vuoden 2024 tilinpäätöksessä olevaa HUSin vuosien 2022-2024 alijäämän suuruutta. HUSin tulee kattaa alijäämät vuoden 2025 loppuun mennessä, jonka seurauksena hyvinvointialueen pakollinen varaus puretaan taseesta.
Hyvinvointialue joutuu ottamaan n. 9,4 Me enemmän lainaa kuin talousarviossa arvioitiin.
Edellä kerrotut talousarviomuutokset on koottu liitteeseen.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi
Rahoitus- ja talousjaosto päättää esittää aluehallitukselle, että se esittää edelleen aluevaltuustolle vuoden 2025 talousarvion muuttamista liitteen mukaisesti.