Aluevaltuusto, kokous 22.5.2025

§ 26 Palvelujen verkoston kehittäminen osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa

KEUHDno-2022-287

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Taneli Kalliokoski, tila- ja tukipalvelujohtaja, taneli.kalliokoski@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelma hyväksyttiin aluevaltuustossa 24.1.2024. Suunnitelman keskeisenä periaatteena on dynaamisuus – kyky vastata olosuhteiden ja tarpeiden muuttumiseen sekä tietopohjan lisääntymiseen. Tämä antaa mahdollisuuden kehittää palveluverkkoa pitkäjänteisesti ja vastuullisesti, hyvinvointialueen kokonaisetu huomioiden.

Päätöksen yhteydessä edellytetyt lisäselvitykset pienten terveysasemien ja Hyvinkään terveysaseman osalta on käsitelty aluevaltuustossa 4.4.2024. 
Hyvinvointialueen haastava taloustilanne ja tarve vahvistaa palvelutuotannon kustannustehokkuutta ovat keskeinen taustatekijä muutoksille. Samalla palvelujen tuottamista kehitetään kohti laajempia, monipuolisia ja yhteentoimivia kokonaisuuksia. Tätä tukee myös Allianssimallin käyttöönotto suunterveydenhuollon ja ikääntyneiden asumispalvelujen osalta.

Tilojen ja palvelujen yhteensovittaminen entistä tarkoituksenmukaisemmin varmistaa, että käytettävissä olevat resurssit kohdentuvat sinne, missä niistä saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus alueen asukkaiden hyvinvointiin.
Ehdotetut muutokset, on tehty huomioiden alueen väestönkehitys ikärakenteen osalta ja sen tuottamat kasvupaineet asumispalveluissa. Klaukkalan vahva lapsiperhepainotteisuus on huomioitu siinä, että neuvolapalvelut ja suunterveydenhoidon palvelut on esityksessä suunniteltu sijoittuvan nykyisen terveysaseman tiloihin. 

Samalla huoli pienempien terveysasemien lakkauttamisesta ja ikääntyvän väestön palvelutarpeista otetaan vakavasti. Hyvinvointialueella valmistellaan siirtymävaiheen aikana ratkaisuja, joilla voidaan tukea ikääntyvän väestön palvelujen saatavuutta esimerkiksi liikkuvien palvelujen, digipalvelujen sekä kumppanuuksien keinoin. Yhteistyötä kuntien ja kolmannen sektorin kanssa syvennetään, jotta tukea on tarjolla myös niille, joille fyysinen siirtyminen uuteen sote-keskukseen voi olla haastavaa.
Palvelujen verkostosuunnitelman muutoksia on valmisteltu viranhaltijatyönä. Valmistelussa on hyödynnetty laajasti asiantuntijatietoa, pilottikokemuksia ja tilankäytön analyysiä. Suunnitelmaluonnokset on esitelty aluehallitukselle 6.5.2025 pidetyssä iltakoulussa ja palvelujen järjestämisen lautakunnalle saman päivän aikana. Lisäksi aluevaltuustolla on ollut mahdollisuus perehtyä muutoksiin 8.5.2025 järjestetyssä seminaarissa, jossa yhteydessä aluevaltuustolle esiteltiin myös muutoksesta tehdyt vaikutustenarvioinnit. Hyvinvointialueen asukkaista koostuva asukaspaneeli on päässyt arvioimaan palvelujen verkostoon esitettäviä muutoksia 7.5.2025 käynnistyneessä asukaspaneelissa. 

Palvelujen verkoston jatkokehittäminen rakentuu viiden sotekeskuksen ja kahden sote-yksikön varaan. Tämä rakenne tukee palvelujen saatavuutta, yhdenvertaisuutta ja laatua koko alueella. Tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja ja varmistaa resurssien kestävä käyttö, turvaten samalla ihmisläheinen hoito ja tuki – myös niissä kunnissa, joissa muutoksia tapahtuu.

Ehdotus

Esittelijä

Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 

  1. palvelujen verkoston kehittämisen osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa liitteen mukaisesti,
  2. palvelujen verkostosuunnitelman 2024–2030 periaatteet
  3. vision palvelujen verkostosta 2035
  4. tiekartan 2025–2035 lyhyen ja pitkänaikavälin palveluverkkomuutoksista 
  5. merkittävimmät muutokset seuraavasti:
    1. luovutaan Rajamäen kiinteistöstä vuoden 2026 loppuun mennessä.
    2. luovutaan Jokelan kiinteistöstä vuoden 2027 lokakuun loppuun mennessä.
    3. luovutaan Kellokosken kiinteistöstä vuoden 2028 loppuun mennessä.
    4. toteutetaan Klaukkalan sote-keskuksen uudelleen profilointi soteyksiköksi. Rakennuksen vanhemmasta osasta luovutaan kokonaan mm. huonon teknisen kunnon vuoksi, uudempaan osaan keskitetään Nurmijärven suunterveydenhoidon toimipisteet, lisäksi tiloissa jatkaa myös neuvola ja erikseen sovittavia liikkuvia palveluja.

Käsittely:

Asian käsittelyssä olivat paikalla vastaamassa kysymyksiin palvelujohtaja Susanna Pitkänen ja tila- ja tukipalvelujohtaja Taneli Kalliokoski. Jaakko Rainio oli poissa asian käsittelyn ajan.

Muutosehdotus 1 (palautus)

Sirkka Rousu teki Olli Savelan ja Kimmo Behmin kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Palveluverkon muutoksista ei ole kuultu asukkaita eikä tiloista vastaavia kuntia, vaikka asiakirjassa mainitaan, että “tavoitteena on avoin, oikea-aikainen ja vuorovaikutteinen viestintä palveluverkon muutoksista eri kohderyhmille”. Tämä vaikuttaa päätösten hyväksyttävyyteen. 

Tietopohjaa tulee täydentää. Esimerkiksi Klaukkalan sote-keskuksen muutoksen perusteista ja vaihtoehdoista ei ole selvityksiä. Tästä johtuen myös ennakkovaikutusten arvioinnit ovat puutteellisia. 

Näin mittavien muutosten tarpeesta asukkaiden sote-palveluihin on esitetty päätöksentekijöille ensimmäisen kerran aluehallituksen 10.4. 2025 seminaarissa. Klaukkalan sote-keskus oli vielä reilu vuosi sitten hyväksytyssä Palvelujen verkostosuunnitelmassa laajan palvelujen sote-keskus. 

Nurmijärven kunnanhallitus antoi 5.5.2025 oma-aloitteisesti lausunnon Klaukkalan sote-keskuksen muutosten valmistelusta. Aluevaltuuston 8.5.2025 seminaarissa muutosta perustelevia taustaselvityksiä, asukaskuulemisia tai keskusteluja kunnan kanssa ei vieläkään ollut. 

Nurmijärveläisten asukkaiden osalta tehtäisiin muutoksia myös Rajamäen ja Kirkonkylän nykyisiin sote-palveluihin, ja Rajamäen yksikkö lakkautettaisiin kokonaan. Näistä palvelujen kokonaismuutoksista ei ole mitään selvitystä, kyse kuitenkin 46 000 asukkaan kaikista sote-palveluista. Jokelan sote-yksikön lyhyen pilotin puutteellisuus ei myöskään perustele sellaisenaan muiden terveysasemien / sote-yksikköjen lakkauttamista.

Päätöksenteon tulee perustua selvitettyyn ja raportoituun tietoon ja sen pohjalta laadittuihin vaikutusten ennakkoarviointeihin sekä asianmukaisiin kuulemisiin ja vuoropuheluun. Äärimmäisen tiukka Keusoten taloustilanne on ollut tiedossa. Taloudellisesti tiukkoina aikoina tulee erityisen huolellisesti valmistella ja perustella muutokset. 

Nyt näin ei ole, siksi päätöstä ei näillä tiedoin voida viedä aluevaltuuston toukokuun kokoukseen.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu ehdotus asian palauttamisesta valmisteluun, puheenvuorot rajataan koskemaan asian palauttamista. Tähän kohtaan liittyvän keskustelun jälkeen asiasta äänestettiin. Äänestystavaksi todettiin äänestäminen sähköistä kokousjärjestelmää käyttäen, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä siltä osin, kuin äänestäminen sähköisen järjestelmän kautta ei toteudu.

Äänestysjärjestys

Äänestys 1

JAA = asian käsittelyn jatkaminen

EI = asian palauttaminen valmisteluun

Äänestyksen tulos:  8 JAA-ääntä, 3 EI-ääntä, 1 TYHJÄÄ

Asian käsittelyä jatkettiin.

Esittelijä muutti päätösehdotustaan kohdissa 5.1-5.4 siten, että muotoilu "luovutaan kiinteistöstä" muutetaan muotoon: "luovutaan kiinteistön käytöstä".

Esittelijän muutettu ehdotus kuului kokonaisuudessaan seuraavasti:

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 

  1. palvelujen verkoston kehittämisen osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa liitteen mukaisesti,
  2. palvelujen verkostosuunnitelman 2024–2030 periaatteet
  3. vision palvelujen verkostosta 2035
  4. tiekartan 2025–2035 lyhyen ja pitkänaikavälin palveluverkkomuutoksista 
  5. merkittävimmät muutokset seuraavasti:
    1. luovutaan Rajamäen kiinteistön käytöstä vuoden 2026 loppuun mennessä.
    2. luovutaan Jokelan kiinteistön käytöstä vuoden 2027 lokakuun loppuun mennessä.
    3. luovutaan Kellokosken kiinteistön käytöstä vuoden 2028 loppuun mennessä.
    4. toteutetaan Klaukkalan sote-keskuksen uudelleen profilointi soteyksiköksi. Rakennuksen vanhemman osan käytöstä luovutaan kokonaan mm. huonon teknisen kunnon vuoksi, uudempaan osaan keskitetään Nurmijärven suunterveydenhoidon toimipisteet, lisäksi tiloissa jatkaa myös neuvola ja erikseen sovittavia liikkuvia palveluja.

Esittelijän muutettu ehdotus otettiin kokouksen pohjaehdotukseksi.

Muutosehdotus 2

Reijo Tilvis teki Jussi Salosen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

Muutosehdotus kohtaan 5.4. "Selvitetään Klaukkalan sote-keskuksen uudelleen profilointia soteyksiköksi. Tällöin rakennuksen vanhemman osan vuokrauksesta luovuttaisiin kokonaan mm. huonon teknisen kunnon vuoksi. Uudempaan osaan keskitetäisiiin Nurmijärven suunterveydenhoidon toimipisteet, lisäksi tiloissa jatkaisi myös neuvola ja erikseen sovittavia liikkuvia palveluja."

Muutosehdotus 3

Jussi Salonen teki seuraavan lisäysehdotuksen: Jokelan ja Kellokosken osalta, ennen kiinteistöissä olevista palveluista luopumista, selvitetään mahdollisuudet toteuttaa näiden alueiden kouluissa neuvolapalvelut sekä ikääntyneiden ja vammaisten palveluja

Muutosehdotus 4

Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen:

Aluehallitus esittää valtuustolle päätösesityksen kohtien 2 ja 3 hyväksymistä (liitteen diat 5–10), mutta hylkää kohdat 1 ja 4 sekä kohdan 5 kaikki neljä alakohtaa. Lisäksi aluehallitus päättää käynnistää neuvottelut Nurmijärven kunnan kanssa kunnan sote-kiinteistöjen tulevaisuudesta.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että Salosen ja Savelan muutosehdotukset olivat rauenneet kannattamattomina. Koska Tilviksen muutosehdotusta kannatettiin, asiasta on äänestettävä.

Äänestysjärjestys

Äänestys 2

JAA = aluehallituksen pohjaehdotus

EI = Tilviksen muutosehdotus

Äänestyksen tulos:  6 JAA-ääntä, 6 Ei-ääntä

Koska äänet menivät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee ja aluehallituksen pohjaehdotus oli voittanut.

Päätös

Aluehallitus päätti ehdottaa aluevaltuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä 

  1. palvelujen verkoston kehittämisen osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa liitteen mukaisesti,
  2. palvelujen verkostosuunnitelman 2024–2030 periaatteet
  3. vision palvelujen verkostosta 2035
  4. tiekartan 2025–2035 lyhyen ja pitkänaikavälin palveluverkkomuutoksista 
  5. merkittävimmät muutokset seuraavasti:
    1. luovutaan Rajamäen kiinteistön käytöstä vuoden 2026 loppuun mennessä.
    2. luovutaan Jokelan kiinteistön käytöstä vuoden 2027 lokakuun loppuun mennessä.
    3. luovutaan Kellokosken kiinteistön käytöstä vuoden 2028 loppuun mennessä.
    4. toteutetaan Klaukkalan sote-keskuksen uudelleen profilointi soteyksiköksi. Rakennuksen vanhemman osan käytöstä luovutaan kokonaan mm. huonon teknisen kunnon vuoksi, uudempaan osaan keskitetään Nurmijärven suun terveydenhoidon toimipisteet, lisäksi tiloissa jatkaa myös neuvola ja erikseen sovittavia liikkuvia palveluja.

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 67%

    Helinä Perttu, Mari Valve, Jussi Salonen, Annika Kokko, Nina Pietilä, Heta Ravolainen-Rinne, Tarja Edry, Pirja Vitikka-Koponen

  • Ei 3 kpl 25%

    Sirkka Rousu, Olli Savela, Kimmo Behm

  • Tyhjä 1 kpl 8%

    Reijo Tilvis

  • Kyllä 6 kpl 50%

    Annika Kokko, Helinä Perttu, Nina Pietilä, Mari Valve, Heta Ravolainen-Rinne, Pirja Vitikka-Koponen

  • Ei 6 kpl 50%

    Jussi Salonen, Kimmo Behm, Olli Savela, Reijo Tilvis, Sirkka Rousu, Tarja Edry

Valmistelija

  • Taneli Kalliokoski, tila- ja tukipalvelujohtaja, taneli.kalliokoski@keusote.fi

Perustelut

  

Päätösehdotus

Aluevaltuusto päättää hyväksyä 

  1. palvelujen verkoston kehittämisen osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa liitteen mukaisesti,
  2. palvelujen verkostosuunnitelman 2024–2030 periaatteet
  3. vision palvelujen verkostosta 2035
  4. tiekartan 2025–2035 lyhyen ja pitkänaikavälin palveluverkkomuutoksista 
  5. merkittävimmät muutokset seuraavasti:
    1. luovutaan Rajamäen kiinteistön käytöstä vuoden 2026 loppuun mennessä.
    2. luovutaan Jokelan kiinteistön käytöstä vuoden 2027 lokakuun loppuun mennessä.
    3. luovutaan Kellokosken kiinteistön käytöstä vuoden 2028 loppuun mennessä.
    4. toteutetaan Klaukkalan sote-keskuksen uudelleen profilointi soteyksiköksi. Rakennuksen vanhemman osan käytöstä luovutaan kokonaan mm. huonon teknisen kunnon vuoksi, uudempaan osaan keskitetään Nurmijärven suun terveydenhoidon toimipisteet, lisäksi tiloissa jatkaa myös neuvola ja erikseen sovittavia liikkuvia palveluja.