Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 26.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelman valmistelun tilanne

KEUHDno-2022-33

Valmistelija

  • Sannamari Nousiainen, hallintopäällikkö, sannamari.nousiainen@keusote.fi

Perustelut

Palvelujen verkostosuunnitelma on sekä konkreettinen lyhyen aikavälin (2023-2025) toimenpidesuunnitelma että strateginen pidemmän aikavälin (vuoteen 2030) suunnitelma siitä, miten tuotamme palveluitamme hyvinvointialueella. Tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja sujuvat palvelut asukkaille sekä hillitä kustannusten kasvua vuosina 2023–2030. 

Suunnittelun valmistelussa hyödynnetään muun muassa henkilöstön saatavuus- ja väestöennustetietoja sekä teknologian kehittymisen tuomia mahdollisuuksia. Palvelujen verkostosuunnitelman työstämistä ohjaa hyvinvointialueen strategia ja palvelustrategia sekä taloudelliset reunaehdot. Ensi vuodelle valmistelussa olevaan talousarvioon on sisällytetty 2,5–3,0 M€:n vuokrakulusäästötavoite, mikä on noin 10 % nykyisistä vuokrakuluista. Vuokrakulusäästö-tavoite tukee omalta osaltaan hyvinvointialueen taloustilannetta, minkä taustalla on valtion rahoitus hyvinvointialueelle. Tavoitteeseen pääsy vaatii meiltä merkittäviä palvelujen verkostomuutoksia. 

Palvelujen verkostoa kehitetty vuodesta 2020 
Kuntayhtymän toiminnan aikana yhtymähallitus ja -valtuusto ovat hyväksyneet kaksi kuntayhtymän palvelujen verkostosuunnitelmaa:  

  • palveluverkkosuunnitelman vuosille 2020–2030 ja
  • palvelujen verkostosuunnitelman vuosille 2022–2024. Suunnitelma on edellisen suunnitelman toimenpidesuunnitelma. 

Pitkän tähtäimen palveluverkkosuunnitelman 2020–2030 tavoitteena oli parantaa palvelujen laatua ja vaikuttavuutta, palveluiden saatavuutta sekä uudistaa ja monipuolistaa palveluita.

Suunnitelman valmistelu 
Tähän mennessä palvelujen verkostosuunnitelmaa on valmisteltu virkamiestyönä työpajoissa (23.8, 16.9 ja 14.10.2022). Valmistelussa on mm. kerätty tausta-aineistoa (väestöennusteet, käyntimäärät) sekä lähestytty asiakokonaisuutta seuraavien kysymysten ja teemojen kautta:

  • Aikaisempien palvelujen verkostosuunnitelmien toimenpiteiden toteutumisen arviointi
  • Mitä palveluita tuotamme tulevaisuudessa?
  • Miten tuotamme palveluita jatkossa?
  • Miten pääsemme vuokrakulusäästötavoitteeseen: millä keinoilla pystymme vähentämään tiloja?

Lisäksi operatiivinen jory (11.10.2022) on linjannut seuraavat strategiset linjaukset, mitkä ohjaavat palvelujen verkostosuunnitelman valmistelua omalta osaltaan:

  1. Sote-keskusmalli: Jo tällä hetkellä tunnistettavissa sote-keskuksia. Palvelujen verkostosuunnitelmassa tavoitteena laatia sote-keskus-verkosto koko hyvinvointialueelle.
  2. ns. pienten terveysasemarakennusten tarkastelu
  3. Suun terveydenhuollon verkoston kehittäminen M0B-analyysin mukaisesti

Hallintosäännön (§41) mukaan Palvelujen järjestämisen lautakunnan tehtävänä on mm. valmistella palveluverkkosuunnitelma ja seurata sen toteutumista.
Käydään kokouksessa läpi palvelujen verkostosuunnitelman sisältövalmistelun tämän hetken tilanne ja lautakunnan evästykset jatkotyöskentelyyn.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Lautakunta päättää merkitä valmistelun tiedoksi ja antaa evästykset esitettyyn jatkotyöskentelyyn.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Liitteet

Oheismateriaali