§ 23 HUSin ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistoimintasopimus liittyen HUS Diagnostiikkakeskuksen tuottamiin palveluihin

Lataa 

KEUHDno-2022-319

Päätöspäivämäärä

14.12.2022

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö (aluevaltuusto 16.6.2022 § 42)

Kuvaus

Yhteistoimintasopimuksen taustaa

HUS Diagnostiikkakeskus on tuottanut Keusotelle kuvantamis- ja laboratoriopalveluja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän 11.1.2021 solmiman sopimuksen mukaisesti.

Sopimus on sopijapuolten välistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on varmistaa sopijapuolten vastuulle kuuluvien palveluiden tarjoaminen. Yhteistyön tarkoituksena on toteuttaa yleisen edun mukaiset, lakisääteiset palvelut. Yhteistyöllä ei ole kaupallista luonnetta, vaan yhteistyön toteuttamista ohjaavat ainoastaan yleiseen etuun liittyvät näkökohdat eivätkä sopijapuolet harjoita toimintaansa markkinoilla. Sopimus ei ole luonteeltaan hankintaa koskeva sopimus eikä sopimus myöskään vääristä kilpailua.

Hyvinvointialuelain (laki hyvinvointialueesta 611/2021) 6§:n 1 momentin mukaan hyvinvointialue järjestää sille laissa säädetyt tehtävät.  

Terveydenhuoltolain (1326/2010) 24 §:n mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut. Lain 33 §:n perusteella hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä vastaavat alueillaan erikoissairaanhoidon palvelujen yhteensovittamisesta väestön ja perusterveydenhuollon tarpeiden mukaisesti. Hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä ovat velvollisia suunnittelemaan ja kehittämään erikoissairaanhoitoa siten, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden. Kokonaisuudessa on huomioitava erikoissairaanhoidon palvelujen tarjoaminen tarkoituksenmukaisesti perusterveydenhuollon yhteydessä sekä erikoissairaanhoidon yksiköissä. 

Hankintalain (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) 16 §:n mukaan viranomaisten väliseen yhteistyöhön ei sovelleta hankintalakia, kun yhteistyö tehdään yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sopijapuolten vastuulla olevien yleisen edun mukaisten julkisten palveluiden toteuttamiseksi.

Sopimusosapuolet ovat sidosyksiköitä hankintalain 15 § 6 momentin mukaisesti, mikä luo lisäksi perustan yhteistyölle.  Sidosyksikkösuhteessa tehdyt hankinnat rinnastetaan omana työnä tekemiseen.

Sopimuksen sisältö

Sopimus korvaa aiemmin solmitun sopimuksen.

Sopimuksen kohteena ovat ja yhteistyön piiriin kuuluvat HUS Diagnostiikkakeskuksen tuottamat radiologian, kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen sekä neurofysiologian kuvantamistutkimukset ja tutkimuksiin liittyvät toimenpiteet ja palvelut sekä näytteenottopalvelut, kliinisen kemian ja kliinisen mikrobiologian, kliinisen farmakologian, patologian ja genetiikan palvelut sekä suun terveydenhuollolle tarjottavat fyysikkopalvelut.

Sopijapuolet pitävät erikseen sovitun mukaisesti yhteisiä seurantakokouksia, joiden tarkoituksena on valvoa yhteistoimintasopimuksen toteuttamista sekä kehittää ja koordinoida sopijapuolten välistä toimintaa.

Keusoten keskeinen tavoite on, että tämän sopimuksen myötä Keusote ja HUS Diagnostiikkakeskus voivat jatkossakin kehittää osapuolia hyödyttäviä yhteistoiminnassa tuotettavia palveluja tarpeen mukaan tuottavuuden, kustannustehokkuuden ja asukaskokemuksen parantamiseksi sekä lakisääteisten vaatimusten täyttämiseksi.

Ohjeet henkilötietojen käsittelystä annetaan HUS-yhtymälle, joka toimii sopimuksen mukaisesti henkilötietojen käsittelijänä. Tietosuoja-asetus (EU 2016/679) velvoittaa Keusoten rekisterinpitäjänä ohjeistamaan käsittelijää. Asetuksen 28 artiklan mukaan henkilötietojen käsittelijä käsittelee henkilötietoja ainoastaan rekisterinpitäjän antamien dokumentoitujen ohjeiden mukaisesti.

Taloudelliset vaikutukset

HUS-yhtymän hyvinvointialueille hoitamat tehtävät perustuvat omakustannushinnoitteluun ja hyvinvointialueiden palveluhinnat määräytyvät yhdenmukaisin perustein. Yhteistyön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa. HUS:n hoitamista tehtävistä Keusote suorittaa kulloinkin voimassa olevan HUS:n hinnaston mukaiset korvaukset. HUS päivittää hinnastonsa kustannuskehitystä vastaavasti.

Sopimukseen sisältyvien palvelujen ennakoitu arvo on noin 15 M€ / vuosi, joten elinkaarikustannukset 48 kuukauden ajanjaksolla tarkasteltuna ovat yhteensä noin 60 M€. 

Yhteistyösopimuksen voimassaolo ja purkaminen

Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopijapuoli voi kirjallisesti irtisanoa sopimuksen noudattaen 18 kuukauden irtisanomisaikaa.

Päätös

Päätän

1. hyväksyä HUS Diagnostiikkakeskuksen ja Keusoten yhteistyösopimuksen,
2. valtuuttaa terveyspalvelut ja sairaanhoidon palvelujohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja
3. valtuuttaa terveyspalvelut ja sairaanhoidon palvelujohtajan tekemään sopimukseen sekä sopimuksen liitteisiin teknisluonteisia korjauksia

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Mikko Komulainen hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut