Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 26.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöjen toiminnan tuen ja avustamisen periaatteet

KEUHDno-2022-232

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 7 §:ssä todetaan, että hyvinvointialueella on ensisijainen vastuu asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Lisäksi todetaan, että hyvinvointialueen on edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä sekä tehdä yhteistyötä  alueen muiden toimijoiden (kunnat, HUS, muut) kanssa. 

Hyväksyttävänä olevassa Keski-Uudenmaan järjestöjen avustamisen periaatteet- asiakirjassa määritetään yleiset periaatteet ja menettelytavat, joita noudatetaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöjen toiminnan tukemisessa ja avustamisessa. Asiakirjassa määritetään myös avustusehdot, jotka toteutuvat Hyte-allianssi kumppanuusmallin mukaisesti.  Hyte-allianssi kumppanuusmallia on valmisteltu alueellisessa  yhteiskehittämisessä kuntayhtymän,  3. ja 4. sektorin toimijoiden, kuntien sekä joidenkin muiden kumppanuuksien (esim.srk:t) kanssa vuodesta 2019 lähtien, ja myös osana RRP-hanketta. Valmistelua on tehty hyvinvointialueiden kansallisessa järjestöavustuksien valmistelun verkostossa sekä yhdyspintaryhmässä. Mallin yhteiskehittäminen jatkuu vuosina 2023-25 RRP-hankkeen turvin. Järjestöavustamisen periaatteet asiakirja perustuu Hyte-allianssi kumppanuusmallin mukaiseen toimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta hyväksyy Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöjen avustamisen periaatteet ja antaa evästyksensä Hyte-allianssi kumppanuusmallin yhteiskehittämisen jatkotyöskentelyyn. 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.