Perustelut
Yhteistoimintalain (449/2007) tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa kunnissa ja hyvinvointialueilla. Yhteistoiminnan tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa osallistua hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on myös antaa henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun sekä samalla edistää hyvinvointialueen palvelutuotannon tuloksellisuutta ja henkilöstön työelämän laatua. Henkilöstö ja henkilöstön edustajat otetaan mukaan jo asioiden valmisteluvaiheessa ennen päätöksentekoon viemistä.
Päivitetyn Yhteistoiminnan ja työsuojelun yhteistoiminnan käytännöt ja rakenteet -asiakirjan siirtämisen hyvinvointialueelle on keskusteltu pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiesten kanssa 1.12.2022 ja Keusoten työsuojeluvaltuutettujen kanssa 31.11.2022. Hyvinvointialueen hallintosäännön 18 §:ssä määritellään, että yhtymähallitus asettaa yhteistyötoimikunnan ja päättää sen tehtävistä ja kokoonpanosta. Asiakirja sisältää yhteistyötoimikunnan kokoonpanon ja tehtävät. Tämän vuoksi tämä osuus tuodaan erikseen päätöksentekoon ennen hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä.
Lain työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelutoiminnasta tarkoituksena on varmistaa työsuojelua koskevien säännösten noudattamista sekä parantaa työympäristöä, työolosuhteita, työhyvinvointia ja työsuojelun viranomaisvalvontaa työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminnan avulla.
Yhteistyötoimikunta toimii samalla työsuojelun yhteistoimintaelimenä. Lain työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta 26 § mukaan työsuojelun yhteistoiminnassa käsitellään muun muassa työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen välittömästi vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset. Lisäksi päätetään periaatteista ja tavoista, joiden mukaan työpaikan vaarat ja haitat selvitetään ja työkykyä ylläpitävään toimintaan liittyvät ja muut työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat kehittämistavoitteet ja -ohjelmat.
Hyvinvointialueen tärkein yhteistoiminnan taso on työpaikka. Työpaikoilla toimivat työpaikkapalaverit työyhteisöjen yhteistoiminnan ja työsuojelun yhteistoiminnan rakenteina. Toisena keskeisenä toteuttamisrakenteena Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on yhteistyötoimikunta (YTT), joka toimii myös työsuojelutoimikuntana. Kolmas yhteistoiminnan toteuttaja on henkilöstöfoorumi, joka käsittelee henkilöstön tekemiä esityksiä ja ehdotuksia ja osallistuu omalta osaltaan hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi
Henkilöstöjaosto esittää:
- että hallitus päättää yhteistyötoimikunnan kokoonpanon ja tehtävät liitteen 2 mukaisesti