§ 8 Vuokrasopimus Auertie / Uudenmaantie 3, Järvenpää

Lataa 

KEUHDno-2023-361

Päätöspäivämäärä

10.2.2023

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö (aluevaltuusto 8.12.2022 § 90)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen delegointisääntö (hyvinvointialuejohtaja 30.12.2022 § 35)

Kuvaus

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen perhetukikeskus Auerkulma on toiminut Järvenpään kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on tullut teknisen elinkaarensa päähän. Kiinteistössä on mm. laaja sisäilmaongelma ja toimintaa ei voida enää turvallisesti jatkaa. Kiinteistön omistaja tulee purkamaan rakennukset alkuvuodesta 2023. Perhetukikeskuksen toiminta siirtyy väistötiloihin viimeistään helmikuussa 2023. Väistötilojen käyttötarkoituksen muutos on myönnetty viideksi vuodeksi, joten vuokrasopimus on määräaikainen. Keski- Uudenmaan hyvinvointialue tarvitsee perhetukikeskuksen toiminnalle pysyvät korvaavat tilat.   

Nykyisessä osoitteessa lastensuojeluyksikön toiminnalla on pitkä yli 50 vuotinen historia. Uusien tilojen asettuminen jo vakiintuneelle paikalle Järvenpäähän on perusteltua myös siitä näkökulmasta, että Järvenpäästä tulee suuri osa lastensuojeluyksikön asiakkaista yhdessä Hyvinkään kanssa. Nykyisissä yksiköissä on myös vakiintunut, osaava sekä kokenut henkilökunta, eikä heidän siirtymistään muihin hyvinvointialueen kuntiin olisi voitu sujuvasti ilman henkilökunnan merkittävää vaihtumista tehdä. Sijaintina Järvenpää on keskeinen ja paikka soveltuu hyvin asiakkaiden tarvitsemien palveluiden osalta lastensuojeluyksiköiden toimintaan. Toimintaa nykyisissä tiloissa ei ole enää ollut mahdollista jatkaa mittavien sisäilma ongelmien vuoksi. Korvaava tila tarvitaan nopeasti, koska tiloihin suunnitellulla vastaanotto- ja arviointiyksikön palveluista on jatkuva tarve. Vastaanotto- ja arviointiyksikön palveluita ei ole saatavilla yksityisenä palvelutuotantona riittävällä tavalla ja hyvinvointialueen oman palvelutuotannon keskeytyminen vaarantaa lastensuojelun palveluiden toiminnan.  

Järvenpään kaupunki on vuokrannut Hoivatilat Oyj:lle tontin, jolla nykyinen perhetukikeskus sijaitsee. Hoivatilat Oyj rakentaa vuokraamalleen tontille kiinteistön, jonka omistaa Kiinteistö Oy Järvenpään Auertie. Kiinteistön arvioitu valmistumisajankohta on 31.1.2024 ja sen osoite on Uudenmaantie 3, 04410 Järvenpää.   

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vuokraa Hoivatilat Oyj:ltä ko. tilat 25 vuoden vuokrasopimuksella. Tämän jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana 12 kuukauden irtisanomisajalla. Vuokrakohteen pinta-ala on noin 800 m2.    Vuokra muodostuu pääomavuokrasta sekä ylläpitovuokrasta, jota peritään toteutuneiden ylläpitokustannusten mukaisesti. Pääomavuokra tarkistetaan vuosittain elinkustannusindeksillä.  Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa tilojen kalustamisesta ja toiminnan edellyttämästä irtaimesta. Hankinnan kokonaisarvo neljän vuoden mukaan laskettuna on 840 000 euroa. Sopimuksen vuosiarvo allekirjoitushetkellä on 210 000 euroa, määräaikaisen sopimuksen kokonaiskeston ajalta 5,3 milj. euroa. Nykyisten tilojen vuosivuokra on ollut noin 180 000 euroa.   

Hyvinvointialue on linjannut, että se ei hanki toimitiloja omistukseensa vaan toimintaa harjoitetaan vuokratiloissa. Lastensuojeluyksikön toiminta on hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa.  Järvenpään alueelta ei tilojen kartoituksessa löytynyt ympärivuorokautisen lastensuojeluyksikön toimintaan soveltuvia pysyviä tiloja. Lastensuojelulaitoksen tilojen tulee olla riittävät, asianmukaiset, turvalliset sekä toiminnan erityisluonteen ja vaatimusten huomioon ottavat. Lastensuojeluyksikköpalvelua tulee olla eri puolilla hyvinvointialuetta ja lähellä sijoitettavien lasten kasvuympäristöä, jotta lasten arjen muutokset voidaan minimoida. Muut hyvinvointialueen lastensuojeluyksiköt sijaitsevat Tuusulassa ja Hyvinkäällä. 

 

Päätös

Päätän edellä esitetyin perustein:  

-solmia vuokrasopimuksen Hoivatilat Oy:n kanssa tontille 186-782-1 rakennettavasta lastensuojeluyksikön palvelutarpeeseen soveltuvasta liikehuoneistosta,  

- laatia vuokrasopimuksesta suorahankintailmoituksen Hilmaan ja  

- että vuokrasopimuksen solmiminen on ehdollinen siten, että vuokrasopimusta ei solmita, mikäli tästä päätöksestä tai suorahankintailmoituksesta valitetaan  

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Mikko Komulainen, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut