§ 8 Tutkimuslupahakemus / Systeemisen toimintamallin vaikutus lastensuojelutyön merkityksellisyyteen

Lataa 

KEUHDno-2023-330

Päätöspäivämäärä

14.2.2023

Päätöksen tekijä

johtajaylilääkäri, tutkimus- ja kehitysjohtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö (aluevaltuusto 8.12.2022 § 90)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen delegointisääntö (hyvinvointialuejohtaja 30.12.2022 § 35)

Delegointisääntö § 9;  johtajien johtamisvastuut kohdan mukaan johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja päättää luvan antamisesta tieteellisiin tutkimuksiin, selvityksiin ja opinnäytetöihin sekä tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen.

Kuvaus

Tavoitteena on selvittää, mistä asioista merkityksellisyys lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä muodostuu ja miten systeemisen mallin mukainen työskentely on siihen mahdollisesti vaikuttanut. Kiinnostukseni aiheeseen nousee omista lastensuojelutyön kokemuksistani. Haluan tutkimuksessani selvittää miten systeemisen lastensuojelun toimintamallin mukainen suhdeperustaisuutta korostava työskentely vaikuttaa sosiaalityöntekijöiden koettuun työn merkityksellisyyteen. Aihe kiinnostaa minua koska siinä yhdistyy filosofinen ulottuvuus, sosiaalityön tärkeä ja haastava lastensuojelun kenttä, sekä sen ajankohtainen tilanne ja kehittäminen. 

Tulen keräämään aineiston haastattelemalla kuutta lastensuojelun avohuollossa työskentelevää sosiaalityöntekijää. Ensisijaisesti haastattelut toteutetaan parihaastatteluina, mutta myös yksilöhaastattelut ovat mahdollisia. Haastatteluun varataan aikaa 1-1.5 tuntia, riippuen siitä onko kyseessä yksilö vai parihaastattelu. Haastattelut toteutetaan Teamsin välityksellä. Haastattelut toteutetaan helmi- ja maaliskuun (2023) aikana sovitusti. Käsittelen saamaani aineistoa luottamuksellisesti, tutkimuseettisesti ja tietosuojakysymykset huomioon ottaen. Haastattelut ja niistä kerätty aineisto ovat luottamuksellisia. Haastattelut nauhoitetaan Teams-tallenteina ja hävitetään litterointivaiheen jälkeen. Haastateltavat esiintyvät tutkimuksessa nimettöminä ja litterointivaiheessa kaikki suorat tunnistetiedot anonymisoidaan niin, että haastateltavaa ei voida tunnistaa aineistosta. Aineistoa käytetään vain tässä tutkielmassa ja se hävitetään asianmukaisesti tutkielman valmistumisen jälkeen. Haastateltavilta kerätään kirjallinen suostumus haastatteluun ja tutkimukseen osallistumisesta. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja suostumuksen voi litterointivaiheeseen saakka perua. Tavoitteenani on saada tutkielma mahdollisimman pitkälle opintovapaani aikana, joka kestää toukokuun 2023 loppuun. 

Päätös

Myönnän tutkimusluvan Suvi Salinin tutkimukseen Systeemisen toimintamallin vaikutus lastensuojelutyön merkityksellisyyteen.

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, tutkimus- ja kehitysjohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut