Aluehallitus, kokous 21.3.2023

§ 83 TKIO-toiminnan lähtökohdat

KEUHDno-2023-557

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hanna Pellikka, johtava asiantuntija, hanna.pellikka@keusote.fi

Perustelut

Tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja osaamisen kehittäminen (TKIO- toiminnan ekosysteemi) rakentaminen käynnistyi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä tuotannon käynnistyttyä vuonna 2019. TKIO-toiminnassa tunnistetut tutkimus- ja kehittämistarpeet, erilaiset osaajat, rahoituslähteet sekä tutkimustulokset saatetaan toimimaan yhdessä. TKIO -ekosysteemissä asukkaat, henkilöstö, yhteistyökumppanit, yritykset ja tutkijayhteisöt voivat kehittää ja tutkia yhdessä. Tämän yhteisen kehittämisen tarkoituksena on parantaa palvelujen laatua, tuottavuutta ja vaikuttavuutta sekä uudistaa tunnistetun tarpeen mukaisesti sosiaali- ja terveyspalveluja palvelukokonaisuuksia tietoon pohjautuen.

TKIO-toiminnan rakentuminen perustui kuntayhtymässä keskeisesti strategisiin painopisteisiin 'Haluttu kumppani' sekä 'Verkostot ja monialainen yhteistyö parantavat palvelujen vaikuttavuutta'. Keusoten TKIO-ekosysteemin rakenteita perustettiin kahden hankerahoituksen tuella; 1. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantaminen TKI-ekosysteemin avulla v. 2019-2020, Uudenmaan liiton innovaatiotoiminta ja 2. Perustason sote TKIO-ekosysteemin käynnistäminen v. 2020-2021, STM Tulevaisuuden sotekeskuksen rakennerahasto.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella TKIO-ekosysteemitoiminnan vakiinnuttaminen jatkuu edelleen (liite). TKIO-toiminta toteuttaa osaltaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiaa 2023-2025. Vuoden 2023 aikana on tarkoitus valmistella TKIO-ohjelma vuosille 2023-2030 huomioiden HUS- järjestämissopimuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueen yhteistyösopimuksen TKKI-tavoitteet (tutkimus, kehittäminen, koulutus, innovaatio-tavoitteet).

 

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta

  • merkitsee tiedoksi TKIO-toiminnan lähtökohdat, ja 
  • esittää TKIO-toiminnan lähtökohdat aluehallitukselle tiedoksi 

Päätös

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta

  • merkitsi tiedoksi TKIO-toiminnan lähtökohdat, ja 
  • esittää TKIO-toiminnan lähtökohdat aluehallitukselle tiedoksi 

Valmistelija

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Perustelut

Kehitys- ja tulevaisuuslautakunta on kokouksessaan 15.2.2023 käsitellyt tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja osaamistoiminnan (TKIO) lähtökohtia, merkinnyt ne tiedoksi, ja esittänyt TKIO-toiminnan lähtökohtia aluehallitukselle tiedoksi. Liitteenä olevaan tiedostoa on päivitetty lautakunnan käsittelyn jälkeen hyvinvointialueen professoriohjausryhmän kokoonpanolla.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä TKIO-toiminnan lähtökohdat tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.