Aluehallitus, kokous 4.4.2023

§ 108 Hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksen muuttaminen

KEUHDno-2022-234

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 42 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuelain (611/2021) 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.

Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä hyvinvointialuejohtajan ja aluehallituksen puheenjohtajan työnjaosta hyvinvointialueen johtamisessa. Otettaessa sopimukseen työnjakoa koskevia määräyksiä on otettava huomioon, mitä hallintosäännössä määrätään.

Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla johtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet 47 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta ratkaistaan. Johtajasopimuksessa voidaan tällöin menettelyn ohella sopia johtajalle maksettavasta erokorvauksesta.

Hyvinvointialuejohtajaksi valitun Mikko Komulaisen johtajasopimus on valmisteltu yhteistyössä hänen kanssaan ja laadinnassa on hyödynnetty Kuntaliiton mallipohjaa. Aluehallituksen puheenjohtaja esittelee kokouksessa tarkemmin asiaa. Aluehallituksen hyväksymä johtajasopimus liitetään osaksi pöytäkirjaa.

Hallintosäännön 160 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. Asian luonteen vuoksi ja koska sopimus on valmisteltu aluehallituksen puheenjohtajan johdolla on tarkoituksenmukaista, että se käsitellään puheenjohtajan ehdotuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. että asia käsitellään hallintosäännön mukaisesti puheenjohtajan selostuksen pohjalta, ja että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta,
  2. hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulaisen johtajasopimuksen
  3. valtuuttaa aluehallituksen puheenjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen hyvinvointialueen puolesta
  4. lähettää allekirjoitetun johtajasopimuksen aluevaltuustolle tiedoksi.

Käsittely:

Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen

Johtajasopimus hyväksytään siten muutettuna, että palkka on 13 000 euroa kuukaudessa.
Perustelut: Keusoten johtajan palkka on ollut 12 800 euroa kuukaudessa. 
Johtajan tehtävät eivät oleellisesti muutu siirryttäessä hyvinvointialueelle. Erikoissairaanhoito säilyy HUS:ssa ja pelastustoimen tuottaa Vantaan-Keravan hyvinvointialue. Johtajan palkan korottaminen 15 000 euroon lisää myös painetta korottaa seuraavan tason johtajien palkkoja.

Puheenjohtaja totesi, että koska muutosesitystä ei kannatettu, se on rauennut.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

    

Ehdotus

Aluevaltuusto merkitsee johtajasopimuksen tiedoksi.

Käsittely:

Mikko Komulainen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi esteellisenä (HallintoL 5 luku 28 § 1 mom 1 kohta. "asianosaisjäävi", hyvinvointialuejohtaja on sopimusosapuoli)

 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Esteellisyys

Mikko Komulainen

Valmistelija

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Johtajasopimus on hyväksytty aluehallituksessa 25.10.2022 § 149. Hyvinvointialuejohtajan viran vastaanottaminen on hyväksytty hallituksessa 8.11.2022 § 161 ja samassa yhteydessä on todettu että Komulainen hoitaa tehtävää virkaa tekevänä hyvinvointialuejohtajana siihen saakka, kunnes valintapäätös on tullut lainvoimaiseksi. Johtajasopimus on saatettu aluevaltuustolle tiedoksi 24.11.2022 § 78.

Nyt ehdotettu muutos liittyy siihen, että hyvinvointialuejohtajalla olisi mahdollisuus halutessaan liittyä johdon sairauskuluvakuutukseen, jonka verotusarvo on alle 100 euroa kuukaudessa verotusarvon ollessa osa kokonaispalkkaa.Vakuutuksen sisällössä on huomioitu verottajan ohjeet.

Hyvinvointialueen johtajan kokonaispalkka kattaa työajan joustavan käytön, eikä työaikaa ja sen pituutta seurata. Johtajan työssä korostuu ajasta ja paikasta riippumaton työajan käyttö ja tavoitettavuus. Näin osaltaan halutaan taata hyvinvointialueen toiminnan häiriötön jatkuvuus. 

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus kattaa työaikana sattuneet työtapaturmat ja ammattitaudit. Vakuutus tuo laajempaa lisäturvaa sairastumisen ja tapaturmien varalle sekä työ- että vapaa-ajalla. Turvan avulla on mahdollista tukea hyvinvointialueen toiminnan jatkuvuus häiriöttä. Oikea-aikainen hoito nopeuttaa viranhaltijan tervehtymistä ja työhön paluuta. Nopea työhön paluu on sekä työnantajan että viranhaltijan etu.

Hallintosäännön 158 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. Asian luonteen vuoksi on tarkoituksenmukaista, että se käsitellään puheenjohtajan ehdotuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. että asia käsitellään hallintosäännön mukaisesti puheenjohtajan selostuksen pohjalta, ja että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta,
  2. hyväksyä muutetun johtajasopimuksen.

Käsittely:

Mikko Komulainen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja keskustelun ajaksi esteellisenä (HallintoL 5 luku 28 § "asianosaisjäävi").

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

Asianosainen, talous, hr