Aluehallitus, kokous 25.4.2023

§ 110 Tuotannon järjestämisen periaatteet

KEUHDno-2023-1017

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antti Ylä-Jarkko, tieto- ja digijohtaja, antti.yla-jarkko@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Taustaa hyvinvointialueen palvelutuotannon järjestämisestä

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on hyödyntänyt toimintatapa-analytiikka palveluiden järjestämisen arvioinnin osalta jo vuodesta 2019 lähtien. Varsinaiset tuotannolliset ratkaisut on tehty palvelualueilla tai niiden sisällä olevissa yksiköissä parhaan harkinnan mukaisesti. Ylemmän tason linjaavia periaatteita tuotannon järjestämisen osalta ei ole ollut käytettävissä. Myöskään strategisten palvelukokonaisuuksien tunnistamiseen tai hallintaan ei ole käytettävissä toimintamallia tai periaatteita. 

Hyvinvointialuelain (Laki hyvinvointialueesta 611/2021) 7§ mukaisesti, on hyvinvointialueella vastuu alueen palveluiden järjestämisestä. Ydinsääntönä palvelutuotannon toteutuksen osalta on vastuu palveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, tuottamistavan valinnasta, tuottamisen ohjauksesta ja valvonnasta. Pykälä 9 ja 10 täsmentävät palveluiden tuottamista siten, että hyvinvointialue voi tuottaa palvelut itse, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkimalla ne sopimukseen perusten muilta palveluiden tuottajilta. 

Lisäksi hyvinvointialueella on oltava riittävä sosiaali- ja terveydenhuollon osaaminen, toimintakyky ja valmius, toiminnan edellyttävät resurssit (henkilöstöä, tilat ja välineet) sekä riittävä oma palvelutuotanto. 

Työn tavoite ja viitekehys

Työllä tavoitellaan sitä, että tuotannon järjestämisen periaatteet ohjaavat järjestäjän vastuulla olevaa palvelutuotannon järjestämistä hyvinvointialuetasoisten periaatteiden ja toimintamallien avulla. Osana kokonaisuuteen liittyvää viitekehystä on suunniteltu otettavan käyttöön palvelutuotannon järjestämiseen liittyvät yleiset periaatteet, palvelutuotannon ostamisen periaatteet ja palveluiden tuottamisen periaatteet. Lisäksi kokonaisuuteen liittyy strategisten palvelukokonaisuuksien hallintamalli sekä systemaattinen toimintatapa tuotantotapa-analytiikan osalta. 

Etenemisaikataulu

Kokonaisuus koostuu neljästä (4) osa-alueesta; viitekehys, linjaukset ja periaatteet, strategisten palvelukokonaisuuksien hallinta ja tuotantotapa-analytiikka. Tavoitteena on, että kaksi ensimmäistä osa-aluetta valmistellaan maalis-huhtikuun aikana ja loput kaksi touko-kesäkuun aikana. Kokonaisuus tuodaan päätöksentekoon alkusyksystä 2023. 

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta

  • merkitsee tuotannon järjestämisen periaatteet tiedoksi; ja
  • esittää niitä tiedoksi aluehallitukselle; ja
  • esittää niitä tiedoksi palvelujen järjestämisen lautakunnalle 

Päätös

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta

  • merkitsi tuotannon järjestämisen periaatteet tiedoksi; ja
  • esittää niitä tiedoksi aluehallitukselle; ja
  • esittää niitä tiedoksi palvelujen järjestämisen lautakunnalle 

Valmistelija

  • Antti Ylä-Jarkko, tieto- ja digijohtaja, antti.yla-jarkko@keusote.fi

Perustelut

  

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää merkitä Tuotannon järjestämisen periaatteet tiedoksi.

Käsittely:

Tieto- ja digijohtaja piti asiaesittelyn kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.