Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 26.4.2023

§ 17 Tulevaisuuden sote-keskushanke osana strategian toimeenpanoa

KEUHDno-2023-1550

Valmistelija

  • Frank Ryhänen, projektipäällikkö, frank.ryhanen@keusote.fi

Perustelut

Tulevaisuuden sotekeskus -hankekokonaisuus osana hyvinvointialueen strategian toimeenpanoa.

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan tehtäviin kuuluu strategisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopisteet ja seuranta (hyvinvointialueen hallintosääntö §38).

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeiden tavoitteita ovat palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen. Toiminnan painotusta on tarpeen siirtää raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan työhön. Lisäksi palvelujen laatua ja vaikuttavuutta halutaan parantaa sekä varmistaa palveluiden monialaisuus ja yhteen toimivuus. Tavoitteena on myös kustannusten nousun hillitseminen. Lisäksi varmistetaan osaavan henkilöstön riittävyyttä. Hankekokonaisuus toteuttaa osaltaan hyvinvointialueen strategiaa.

Tulevaisuuden sotekeskus- ja Kotona asumisen hankkeita toteutetaan Keusotessa yhtenä hankekokonaisuutena. Hankekokonaisuuden tuloksena Keusoten asukkaat pääsevät oikea-aikaisesti yksilöllisiä tarpeitaan vastaaviin palveluihin. Hankkeen vaikutukset näkyvät asukkaiden parempana hyvinvointina ja asiakastyytyväisyytenä sekä palvelujen järjestäjän kustannuskasvun hidastumisena ja henkilöstön työtyytyväisyytenä.

Keusotessa asukkaille konkreettisesti näkyviä kehittämiskohteita ovat moniammatillisen toimintamallin kehittäminen, keskitetyn asiakasohjauksen kehittäminen, etäpalveluiden ja kotona asumista tukevan teknologian lisääminen, peruspalvelujen integraatio erikoissairaanhoidon palvelujen kanssa ja perhekeskusten toiminnan kehittäminen. Lisäksi hanke mahdollistaa terapiakoulutuksia sekä nuoria tukevien psykososiaalisten toimintamallien käyttöönoton laajentamista.

Keusotelle on myönnetty valtionavustuksia Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeelle vuosille 2020–2023 sekä Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeelle vuosille 2022–2023. Hankkeissa kehitetään kuutta kokonaisuutta:

  • Palveluketjujen ja erikoissairaanhoidon yhdyspintojen kehittäminen
  • Integroitu sote-asiakasohjaus
  • Monialainen sote-tiimi
  • Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelut
  • Perhekeskuksen palvelut
  • Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille

Liitteessä kuvataan hanketoimintaa ja saavutettuja tuloksia. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta

  • merkitsee tiedoksi Tulevaisuuden sotekeskus- hankekokonaisuuden toiminnan kuvaukset sekä tähänastiset tulokset,  ja 
  • esittää hankekokonaisuuden toiminnan kuvaukset ja tähänastiset tulokset aluehallitukselle tiedoksi
     

Päätös

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:

  • Merkitsi tiedoksi.
  • Esittää hankekokonaisuuden toiminnan kuvaukset ja tähänastiset tulokset aluehallitukselle tiedoksi.