Aluehallitus, kokous 13.6.2023

§ 176 Ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalveluiden asiakasmaksujen määrittäminen ja soveltamisohje -asiakirjaan tarkennus säännöllisen kotihoidon palvelun keskeytyksen vaikutuksesta asiakasmaksuun

KEUHDno-2023-2307

Valmistelija

  • Minna Koivumäki, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, minna.koivumaki@keusote.fi

Perustelut

Perustelut

Toimintaohjeen tarkennus säännöllisen kotihoidon palvelun keskeytyksen vaikutuksesta asiakasmaksuun

Hyvinvointialueen aluevaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 25.5.2023 (§ 20) Ikääntyneiden kotihoidon, perhehoidon ja asumispalveluiden asiakasmaksujen määrittäminen ja soveltamisohje -asiakirjan sekä yhteisöllisen asumisen tukipalvelumaksun. 

 

Tarkennus Asiakasmaksuohjeen kohtaan 3.4 Poissaolon vaikutus kotihoidon asiakasmaksuun 

Toimintaohjetta tämän asiakirjan kohdalta tulee tarkentaa, jotta asiakkaalla on tiedossa, kuinka eri syistä johtuva palvelun keskeytyminen vaikuttaa palvelusta perittävään maksuun. 

 

Nykyinen teksti

”Säännöllisessä kotihoidossa ennalta sovitut poissaolopäivät vähentävät asiakasmaksua päivien osalta, mutta osapäiväisiä poissaoloja ei huomioida maksuissa. 

Poikkeuksena edellä olevaan on säännöllisen kotihoidon asiakkaan jaksot lyhytaikaisessa asumispalvelussa. Asiakkaan lähtöpäivää lyhtyaikaiseen asumispalveluyksikköön ei laskuteta, mutta tulopäivä laskutetaan. Samaa laskutuskäytäntöä noudatetaan myös lyhytaikaisessa asumispalvelussa (lähtöpäivää ei laskuteta, tulopäivä laskutetaan). Näin asiakkaalle ei aiheudu päällekkäislaskutusta, vaan kotihoidon ja asumispalvelun laskutettavien päivien yhteismäärä vastaa kuluvan kalenterikuukauden päivien määrää.”

 

Ehdotus tarkennetusta tekstistä 

Säännöllisessä kotihoidossa ennalta sovitut poissaolopäivät vähentävät asiakasmaksua kokonaisten päivien osalta ilman omavastuuaikaa. Esimerkiksi, kun asiakas on omaisen hoidossa, keskeytykseen laitetaan ne päivät, joina asiakkaalla ei ole yhtään suunnitelman mukaista kotihoidon käyntiä. Osapäiväisten poissaolojen osalta asiakkaan palveluaikaan tilastoidaan toteutunut kotihoidon käyntiaika eli ennakkoon asiakkaan perumaa käyntiä ei lasketa mukaan toteutuneeseen palveluaikaan / kk.

Poikkeuksena edellä olevaan on säännöllisen kotihoidon asiakkaan jaksot lyhytaikaisessa asumispalvelussa (sosiaalihuoltolain mukainen palvelu). Asiakkaan lähtöpäivää lyhtyaikaiseen asumispalveluyksikköön ei laskuteta kotihoidosta, mutta kotihoitoon paluupäivä laskutetaan. Samaa laskutuskäytäntöä noudatetaan myös lyhytaikaisessa asumispalvelussa. Näin asiakkaalle ei aiheudu päällekkäislaskutusta, vaan kotihoidon ja asumispalvelun laskutettavien päivien yhteismäärä vastaa kuluvan kalenterikuukauden päivien määrää.

Säännöllisen kotihoidon palvelun keskeytyessä sairaalahoidon (terveydenhuoltolain mukainen palvelu) vuoksi lähtö- ja paluupäivä eivät ole keskeytyksessä eli näiden päivien osalta toteutunut kotihoidon palveluaika laskutetaan.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää hyväksyä tarkennuksen Asiakasmaksuohjeen tekstiin kohtaan 3.4. Poissaolon vaikutus kotihoidon asiakasmaksuun ylläolevan kuvauksen mukaisesti.

Käsittely:

Asiantuntijana paikalla oli koordinoiva esimies Minna Alanko.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

AV