Aluehallitus, kokous 20.6.2023

§ 187 Turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikka

KEUH-2023-2414

Valmistelija

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen hallintosäännön 95 §:n mukaan aluevaltuusto päättää sisäisen valvonnan, riskienhallinnan ja konsernivalvonnan perusteista mukaan lukien kokonaisturvallisuuden hallinnan perusteet.

Aluehallitus vastaa hyvinvointialueen kokonaisturvallisuudesta ja varautumisesta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Aluehallitus päättää kokonaisturvallisuuden järjestämisen käytännön toteutuksesta aluevaltuuston päättämien periaatteiden mukaisesti sekä hyväksyy turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikan. 

Turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikka on muodostettu kuntayhtymässä luodulle pohjalle (yhtymähallitus 26.10.2021 § 151), jota on ajantasaistettu ja parannettu edelleen.

Turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikassa on kuvattu johdon linjaukset Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen turvallisuuden johtamiselle, sekä turvallisuuden ja riskienhallinnan lainsäädäntö- ja strategiaperusta, riskienhallinnan puitteet, vastuut ja toimintatavat. Turvallisuudesta vastaavilla työryhmillä on vastuu politiikan seurannan ajantasaisuudesta ja sen läpikäynnistä yhdessä johdon ja hallituksen kanssa. 

Riskienhallinta on systemaattista toimintaa osana strategiaprosessia, päätöksentekoa, päivittäistä johtamista ja toimintaa sekä valvonta- ja raportointimenettelyjä. Riskienhallinnan tavoitteena on kattaa kaikki olennaiset turvallisuuden ja riskienhallinnan osa-alueet ja tuottaa hyvinvointialueen johdolle ajantasainen ja oikea kokonaiskuva riski- ja turvallisuustilanteesta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella. Jakamalla ja analysoimalla riskitietoa palvelualueiden sekä strategisen kehittämisen ja tukipalvelujen välillä varmistetaan, että kaikki riskialueet katetaan ja oikea kokonaiskuva muodostuu.  
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen turvallisuus- ja riskienhallintapolitiikan.

Päätös

Asia päätettiin yksimielisesti jättää pöydälle.

Tiedoksi

Turvallisuuspäällikkö, palvelujohtajat, rahoitus- ja talousjohtaja