Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 21.6.2023

§ 28 Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhdyspinnoilla, alueellinen hyte-neuvottelu 2023, alueelliset painopisteet

KEUHDno-2023-1016

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhdyspinnoilla; alueelliset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut 2023

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut (hyte-neuvottelut) ovat hyvinvointialueen, kuntien ja muiden hyte-toimijoiden välisiä neuvotteluja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä alueella. Hyte-neuvotteluissa päätetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteista ja toimenpiteistä, yhteistyöstä, seurannasta, toimintamalleista ja tiedonkulusta. Lain mukaan (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 6§, 7§, Laki hyvinvointialueesta (611/2021) 14§) neuvottelut on pidettävä vähintään kerran vuodessa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja kuntien kesken on muodostunut jatkuvan neuvottelun periaate jo yhteisen sote- kuntayhtymän aikoina, jonka vuosikelloon lain mukaiset hyte-neuvottelut istuivat luontevasti. Alueellinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä, johon hyvinvointialueen ja kuntien edustajien lisäksi kuuluu muita alueen hyte-toimijoita kuten järjestöneuvottelukunta, pelastuslaitos, oppilaitoksia ja palvelutuottajien edustaja valmistelivat hyte-neuvottelut organisaatioiden hyvinvointikertomusten (2022) perusteella. Alueellinen hyvinvointisuunnitelma 2020-2025,  ja -kertomus sekä siihen liittyvät kohdennetut suunnitelmat (Osallisuusohjelma, Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma, Ehkäisevä päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma, Lähisuhde ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelma) tukevat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiedolla johtamista sekä alueellisen hyte-ryhmän työtä, ja ovat näin kiinteä osa myös lakisääteisiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvotteluja.

Alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteiksi vuonna 2023 valittiin järjestöyhteistyö ja avustaminen, osallisuuden vahvistaminen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen sekä liikunnan (liikkumisen) lisääminen. Alueellisissa hyte-neuvotteluissa johdon foorumi vielä terävöitti yhteisessä keskustelussaan hyvinvointikertomustiedon perusteella syntyneitä yhdyspinnan painopistealueiden työtä sekä evästi toimijoita kohti asukaslähtöistä yhdyspinnan työskentelyä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:

  • Merkitsee tiedoksi alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelun 2023 tulokset.

Päätös

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:

  • Merkitsi tiedoksi alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelun 2023 tulokset.