Aluehallitus, kokous 7.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin sopimus yhteistyöstä

KEUHDno-2022-91

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Vuodesta 2023 alkaen sote- ja pelastustoimen palvelut siirtyvät Uudellamaalla neljälle hyvinvointialueelle. Myös Helsingiln kaupungilla säilyy em. palveluiden järjestämisvastuu jatkossakin. 

HUS-yhtymän perustamista koskevaan valmisteluun liittyen on perustettu Uudenmaan tasoinen poliittinen ja määräaikainen seurantaryhmä (nk. HUS-UMA), johon kultakin hyvinvointialueelta ja Helsingistä on osallistunut kolme edustajaa kunkin hyvinvointialueen poliittisen seurantaryhmän jäsenestä sekä kultakin alueelta ja Helsingiltä HUS-valmisteluryhmän yksi jäsen. Helsinki on vastannut ryhmän sihteeritehtävistä. Hyvinvointialueiden valtuustojen toimikausi on alkanut 1.3.2022, mistä johtuen HUS-valmistelun poliittinen ohjaus on alkanut nojata hyvinvointialueiden osalta hyvinvointialuehallintoihin. 

Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingillä on jatkossakin ilmeisiä yhteisiä edunvalvonnallisia intressejä sekä tarvetta tarkastella sote-palveluiden järjestämiseen liittyviä kysymyksiä laajasti koko Uudenmaan alueella, mukaan lukien erikoissairaanhoidon palvelut ja muut HUS:iin liittyvät kysymykset. Yhteistyötarvetta on todennäköisesti pitkällä aikavälillä, mutta yhteistyön organisoinnista ei ole sovittu eikä yhteistä, pysyvää foorumia yhteistyöasioiden läpikäymiseksi ole olemassa.  

Olisi perusteltua, että Helsingin ja Uudenmaan muiden hyvinvointialueiden yhteistyö jatkuisi ja yhteistyöstä sovittaisiin sopimuksella, jossa määriteltäisiin yhteistyön yleiset tavoitteet sekä sovittaisiin yhteistyön organisoitumisesta. Tämä vastaisi nykyistä pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyötä, joka perustuu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen. Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyösopimuksessa on sovittu yhteistyön organisoitumisesta, kuten mm. johtavista luottamushenkilöistä koostuvasta pää-kaupunkiseudun yhteistyöryhmästä. 

Sopijaosapuolina ovat Helsingin kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaa-Kerava-hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. 

Ehdotetun sopimuksen mukaan keskeisiä yhteistyökysymyksiä käsiteltäisiin Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä, joka koostuuisi

  • Helsingin pormestarista ja sosiaali- ja terveystoimen toimialan apulaispormestarista, kahdesta kaupungin nimeämästä muusta luottamushenkilöstä sekä kahdesta viranhaltijasta
  • kolmesta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viran-haltijasta
  • kahdesta Vantaa-Kerava-hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta
  • kahdesta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä vi-ranhaltijasta sekä 
  • yhdestä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta.
     

Yhteistyösopimuksen päämääränä on edistää hyvinvointialueiden sekä Helsingin kaupungin välistä strategisen tason vuoropuhelua ja operatiivisen tason yhteistyötä. Sopimuksella ei siirretä päätösvaltaa yhteisille toimielimille, vaan yhteistyön edellyttämät kaupunkia ja hyvinvointialueita sitovat päätökset tehdään kaupungin ja alueiden omien määräysten mukaisesti. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä 1 olevan Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin välisen yhteistyösopimuksen.
  2. nimetä Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin yhteistyöryhmään kaksi luottamushenkilöedustajaa ja yhden viranhaltijaedustajan.

Käsittely: 

Annika Kokko ehdotti Maiju Tapiolinnan, Virpi Rädyn ja Taneli Kalliokosken kannattamana, että edustajiksi nimetään hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ja hyvinvointialuejohtaja.

Irma Pahlman ehdotti, että edustajat olisivat hallituksen puheenjohtaja ja 2. varapuheenjohtaja sekä viranhaltijaedustaja.

Puheenjohtaja totesi, että Pahlmanin ehdotus raukesi kannattamattomana.

Puheenjohtajan tiedusteltua sitä aluehallitukselta, aluehallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Kokon ehdotuksen.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan. Aluehallitus päätti nimetä edustajiksi yhteistyöryhmään hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ja hyvinvointialuejohtajan.

Tiedoksi

Uudenmaan HV:t, Helsingin kaupunki