Aluehallitus, kokous 10.10.2023

§ 267 Perhekeskuspalvelujen lääkärivastaanottojen palveluseteli

KEUHDno-2023-3622

Valmistelija

  • Susanna Pitkänen, palvelujohtaja, susanna.pitkanen@keusote.fi

Perustelut

Perhekeskuspalvelujen lääkärivastaanottojen palveluseteli 
Asian taustaa: 

Keusoten lasten ja nuorten perhekeskuksen lääkäripalvelujen saatavuuden turvaamiseksi on valmisteltu palvelusetelin käyttöönottoa tilanteisiin, jolloin perhekeskuspalvelujen/vastaanoton hoitoja toteaa, että lapsi/nuori tarvitsee laajan terveystarkastuksen lääkärintarkastuksen eikä asiakkaalle ole tarjota aikaa lääkärin vastaanotolle Keusoten omassa toiminnassa.
  
Palveluseteli esitetään kohdennettavaksi seuraaviin lakisääteisiin määräaikaistarkastuksiin:
•    Lastenneuvolassa 18 kk ja 4 v laajat lääkärintarkastukset 
•    Kouluterveydenhuollossa 1 lk:n, 5 lk:n ja 8 lk:n laajat lääkärintarkastukset 

Laajat terveystarkastukset ovat lakisääteisiä (valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta). Palvelusetelin käyttöönotolla pyritään omalta osaltaan vastaamaan vuoden 2023 aikana tiukentuvaan hoitotakuuseen, siten, että määräaikasitarkastusten sijaan Keusoten omien lääkäreiden työtä voidaan kohdistaa aiempaa paremmin monialaista palveluja tarvitsevien lasten ja nuorten sairasvastaanottoon (mm nuorisoasemat, perheneuvoloiden mielenterveyspalvelut sekä oppimisen ja tarkkaavuuden pulmat).  

Keusote ei ole pystynyt toteuttamaan asetuksen mukaisia lääkärin suorittamia terveystarkastuksia lääkäripulan vuoksi. Keväällä 2023 toteutettiin pääsääntöisesti alle 1- vuotiaiden tarkastukset, ja kouluterveydenhuollossa ns. huolilasten tarkastukset, joita on n 30 % koululaisista. 

Palvelutuottajien kanssa on käyty alustava markkinavuoropuhelu 6.5.2023, jonka jälkeen vastaanotettiin kirjallisia kommentteja koskien käypää palvelusetelin arvoa ja palvelukohtaisen sääntökirjaluonnoksen sisältöä. Kiinnostusta palvelusestelipalvelujen tuottamiseen on olemassa.

Markkinavuoropuhelun jälkeen realistiseksi palvelusetelin arvoksi arviointiin 98 €/ 20-30 min käynti, tarvittavien laboratoriotutkimusten osalta keskimäärin 40€ ja kuvantamistutkimusten osalta 60€. Palvelukohtaisessa sääntökirjassa on kuvattu käyntiin sisältyvät tutkimukset, lähtökohtana kuitenkin on, että laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tarve on vähäinen.  

Yhteenvetona arvioidaan, että palvelusetelikäynnin hinnaksi muodostuu keskimäärin 98 €. Palvelutuottaja ei voi periä asiakkaalta lisämaksuja, sillä ennaltaehkäisevät lääkäripalvelut ovat maksuttomia. Arvioitu hintaa vastaa keskimääräin hyvinvointialueen lääkärivastaanoton hintaa silloin kun tutkimusvalikko on rajallinen. Neuvola- ja kouluterveydenhuollon lääkäripalvelujen palvelusetelien kokonaiskustannusarvio on n. 500 000 €/vuosi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää 

  1. että perhekeskusten lääkäripalvelujen (neuvola- ja kouluterveydenhuolto) palvelusetelitoiminta otetaan käyttöön tilanteissa, joissa hyvinvointialueen oma lääkäripalvelu ei riitä lakisääteisten laajojen terveystarkastusten toteuttamiseksi
  2. hyväksyä neuvola- ja kouluterveydenhuollon lääkäripalvelujen palvelukohtaiset sääntökirjat
  3. että palvelusetelin arvo on käyntimaksun osalta enintään 98 €/ 20-30 min käynti, laboratoriotutkimusten osalta enintään 40€ ja kuvantamistutkimusten osalta enintään 60€. 
  4. myöntää terveyspalvelujen ja sairaanhoidon palvelujohtajalle valtuudet hyväksyä asiakirjassa määritellyt kriteerit täyttävät palveluntuottajat palvelusetelituottajiksi

Käsittely:

Korjattiin teknisenä korjauksena sana yhtymähallitus muotoon aluehallitus.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

TEPASA palvelujohtaja