§ 59 Valtuustoryhmän toiminnan tukeminen vuonna 2023 / Vasemmistoliitto

Lataa 

KEUHDno-2022-342

Päätöspäivämäärä

20.11.2023

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 23 § ja 102 § (aluevaltuusto 15.6.2023 § 28)

Kuvaus

Hyvinvointialueesta annetun lain 27 §:n mukaan hyvinvointialue voi valtuustoryhmien toimintaedellytyksien parantamiseksi tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tukea myönnettäessä on yksilöitävä tuen käyttötarkoitus. Tuen määrä valtuustoryhmittäin on ilmoitettava hyvinvointialueen tilinpäätöksessä. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 102 §:ssä on säännökset valtuustoryhmän toiminnan tukemisesta. Valtuustoryhmien toimintaedellytysten tukemiseksi hyvinvointialue voi vuosittain hakemuksesta tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Ryhmän tuen määrä on enintään 6000 euroa valtuutettua kohden vuodessa. Tukea myönnettäessä on yksilöitävä käyttötarkoitus. Tuen saajan tulee raportoida tuen käytöstä vähintään kerran vuodessa. Aluehallitus voi antaa tukeen liittyviä tarkempia määräyksiä. 
Tuen suuruuteen vaikuttaa valtuustoryhmän koko siten, että ryhmälle myönnettävän tuen enimmäismäärä vuodessa on talousarviossa varattu määräraha jaettuna valtuustossa olevien valtuutettujen määrällä kerrottuna valtuustoryhmässä olevien valtuutettujen määrällä (talousarvioon varattu määräraha / 69 valtuutettua x valtuustoryhmän valtuutettujen lukumäärä). 

Hallintosäännön 23 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää määrärahan puitteissa avustusten myöntämisestä valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen sekä niiden takaisinperinnästä. 
Tuen käytöstä edellisellä maksukaudella tulee antaa aina selvitys ennen uuden tuen myöntämistä, viimeistään myöntämisvuotta seuraavan vuoden 28.2. mennessä. Mikäli tuen saaja ei anna määräaikaan mennessä hyväksyttävää selvitystä, tuki voidaan periä takaisin. Jos tukea ei ole käytetty kokonaisuudessaan myönnettyyn tarkoitukseen, hyvinvointialuejohtaja voi periä maksetun tuen tai osan siitä takaisin tai pidättää seuraavan vuoden tuesta maksetun tuen tai osan siitä. Käyttämätön tuen osa peritään aina takaisin.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.12.2022 hyväksynyt valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen osoitetut määrärahat vuodelle 2023.

Hakemus

Vasemmistoliiton Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä on hakenut valtuustoryhmien toiminnan tukea yhteensä 24 000 euroa. 

Valtuustoryhmän sisäisen toiminnan tukemiseen on haettu tukea seuraavasti: ostopalvelut piirijärjestöltä 4000 euroa, muut ostopalvelut 5200 euroa, tilavuokrat 500 euroa ja muut hankinnat 2500 euroa,

Hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseen on haettu tukea seuraavasti: asukastilaisuuksien kustannukset 4000 euroa, tilaisuuksien viestinnän kustannukset 3000 euroa ja asukasviestinnän ja -tilaisuuksien muut kustannukset 4800 euroa.

Hallintosäännön 102 §:n mukaan ryhmän tuen määrä on enintään 6000 euroa valtuutettua kohden. Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä on neljä valtuutettua, joten tuen enimmäismäärä vuodelle 2023 on 24 000 euroa.

Selvitys vuoden 2022 tuesta

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on antanut selvityksen vuoden 2022 toimintatuen käytöstä määräaikaan mennessä. Valtuustoryhmälle on myönnetty toimintatukea 4228,61 euroa. Tuki on käytetty kokonaisuudessaan, joten vuodelta 2022 ei ole takaisinperittävää.

Tuen myöntäminen

Hakemus sisältää riittävät tiedot tuen käyttötarkoituksesta ja arvioiduista kustannuksista ja se voidaan hyväksyä.

Päätös

Päätän

  1. myöntää vasemmistoliiton valtuustoryhmälle hallintosäännön 102 §:n mukaista toimintatukea 24 000 euroa vuodelle 2023 hakemuksen mukaisiin käyttötarkoituksiin
  2. että tuen käytöstä tulee antaa hyväksyttävä selvitys ennen uuden tuen myöntämistä, viimeistään 28.2.2024 mennessä. 

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut