Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 27.11.2023

§ 47 Liikkumista tukevien palvelujen soveltamisohjeet

KEUHDno-2023-748

Valmistelija

  • Olli-Pekka Alapiessa, vammaispalvelujen päällikkö, olli-pekka.alapiessa@keusote.fi
  • Katja Vuori, johtava asiantuntija, katja.vuori@keusote.fi

Perustelut

Taustaa 
Liikkumista tukeviin palveluihin kuuluvat sekä sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut että vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu. Palvelua järjestetään henkilöille, joiden kotikunta on Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen tai Tuusula.

Sosiaalihuoltolain mukaisia liikkumista tukevia palveluja järjestetään henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn vuoksi. Palvelun tarpeen tulee liittyä asioimiseen tai jokapäiväiseen elämään.

Vammaispalvelulain mukaisten palvelujen saannin ehtona on pitkäaikainen vamma tai sairaus (VPL 2 §) sekä välttämätön palvelun tarve tavanomaisista elämän toiminnoista selviytymiseen (VPL 8 §). Tämän lisäksi vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun saannin ehtona ovat erityiset vaikeudet liikkua ja kyvyttömyys käyttää vamman tai sairauden vuoksi julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia (VPL 5 §). Sekä sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut että vaikeavammaisten kuljetuspalvelu ovat julkista joukkoliikennettä korvaavia palveluja.

Sosiaalihuoltolain mukaisia liikkumista tukevia palveluja ja vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua ei järjestetä henkilölle, joka on oikeutettu kuljetuksiin tai niiden kustannusten korvaamiseen muun lain nojalla (SHL 23 §, VPL 4 §). Palvelut tulevat kyseeseen silloin, kun vastaavaan tarpeeseen ei ole tarkoitettu käytettäväksi esimerkiksi Kelan maksamia korvauksia hoidosta, tutkimuksista ja kuntoutuksesta aiheutuvista matkakustannuksista tai koulukuljetuksia.

Sosiaalihuoltolain mukaisilla liikkumista tukevilla palveluilla edistetään ja ylläpidetään hyvinvointia sekä torjutaan ja vähennetään eriarvoisuutta ja syrjäytymistä. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun tarkoituksena on edistää vaikeavammaisten henkilöiden tasa-arvoa, toimintamahdollisuuksia, omatoimista suoriutumista ja edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Kuljetuspalvelun avulla vaikeavammaiselle henkilölle järjestetään liikkumismahdollisuus kohtuullisin henkilökohtaisin kustannuksin.

Sosiaalihuoltolain mukaiset liikkumista tukevat palvelut ovat määrärahasidonnaisia. Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu puolestaan on erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva palvelu. Palvelun myöntämistä ei voida evätä määrärahojen puutteen vuoksi. Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu voidaan kohdistaa kaikista heikoimmassa asemassa oleville tulo- ja varallisuusrajojen avulla. Vastaavaa rajoitetta ei voida asettaa vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun.

Sosiaalihuoltolaki ei määrittele tarkasti yksittäisen palvelua saavan asiakkaan liikkumista tukevien palvelujen määrää tai kuljetuspalvelualuetta (SHL 23 §). Vammaispalvelulain mukaisessa kuljetuspalvelussa vammaiselle henkilölle kuuluu vähintään 18 yhdensuuntaista jokapäiväiseen elämään kuuluvaa matkaa kuukaudessa ja lisäksi välttämättömät opiskelu ja työmatkat. Jokapäiväiseen elämään kuuluviksi kuljetuksiksi luetaan vaikeavammaisen henkilön asuinkunnan alueella tapahtuvat tai lähikuntiin ulottuvat kuljetukset. (VPA 6 §) Soveltamiskäytännössä lähikunniksi on tulkittu asuinkunnan rajanaapurikunnat.

Nykyinen liikkumista tukevien palvelujen soveltamisohje on tullut voimaan 1.8.2020. Soveltamisohjeessa laajennettiin vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelun aluetta niin, että kuljetuspalvelu kattaa oman asuinkunnan rajanaapurikuntien lisäksi kaikki Keusoten alueen kunnat (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula). Samalla aiemmin Nurmijärvellä ollutta oikeutta käyttää 18 kuukausittaisesta yksittäisestä jokapäiväiseen elämään kuuluvasta matkasta Helsinki -matkoihin rajattiin kuuteen matkaan kuukaudessa ja vastaava oikeus annettiin myös muiden alueen kuntien vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua käyttäville asiakkaille. Tämä on arvioitu nostaneen merkittävästi kuljetuspalvelujen kustannuksia.

Soveltamisohjeen luonnosta on valmisteltu moniammatillisessa työryhmässä keväällä 2023. Työryhmässä on ollut mukana vammaisneuvoston edustajia. Soveltamisohjeen valmistelua on viivyttänyt uuden vammaispalvelulain voimaantulon siirtyminen alkuperäisestä ajankohdasta 1.10.2023 vuoden 2025 alkuun. Tämän vuoksi luonnos on muovattu uudelleen vastaamaan edelleen voimassa olevaa vammaispalvelulakia. Liikkumista tukevien palvelujen soveltamisohjeen luonnokset on esitelty hyvinvointialueen vanhusneuvostolle 6.4.2023 ja 19.10.2023 ja vammaisneuvostolle 11.5.2023 ja 26.10.2023. Molemmilta neuvostoilta on pyydetty lausunnot 4.5.2023 (vastausaika 24.5.2023 saakka) ja 11.10.2023 (vastausaika 26.10 saakka, jota jatkettu vammaisneuvoston osalta 10.11.2023 saakka).

Luonnos poikkeaa rakenteeltaan ja sisällöltään nykyisistä soveltamisohjeista.

Keskeisimmät muutokset liikkumista tukevien palvelujen soveltamisohjeen luonnoksessa verrattuna voimassa olevaan soveltamisohjeeseen ovat:

  • SHL kuljetuspalvelussa yhden hengen taloudessa tulorajan nosto 1 400 euroon kuukaudessa ja kahden hengen taloudessa henkilöiden yhteen laskettujen tulojen nosto 2 500 euroon kuukaudessa. 
  • SHL kuljetuspalvelussa mahdollisuus myöntää enemmän kuin 8 matkaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, esimerkiksi mahdollistetaan lyhytaikaisjaksolle kulkeminen.
  • SHL ja VPL kuljetuspalvelujen päätöstä tehdessä määriteltävät lisäpalvelut.
  • SHL ja VPL kuljetuspalveluissa matkojen ennakkotilaus sekä mahdollisuus pikamatkoihin ja matkojen yhdistely tarvittaessa.
  • SHL ja VPL kuljetuksissa omavastuuosuuden muutos nykyisestä kiinteästä osuudesta kilometriluokittain määriteltäviin omavastuuosuuksiin kunnassa liikennöivien linja-autoliikennöitsijöiden hintoihin perustuen.
  • Muutos VPL kuljetuspalvelualueeseen. Oikeus automaattisesti käyttää 6 yhdensuunaista Helsinki -matkaa 18:sta yhdensuuntaisesta matkasta poistuu. Viranhaltijalle jää mahdollisuus yksilölliseen harkintaan perustuen myöntää perustellusta syystä kuljetuspalvelumatkoja matkustusalueen ulkopuolelle.
  • Ohjauskeskuksen toiminnan alkamiseen liittyvät tarkennukset soveltamisohjeissa liittyen mm. kuljetuspalvelujen tilaamiseen ja palvelun käyttämiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Palvelujen järjestämisen lautakunta päättää:

  • Hyväksyä liikkumista tukevien palvelujen liitteen 1 mukaiset soveltamisohjeet 1.1.2023 alkaen.
  • Hyväksyä sosiaalihuoltolain nojalla myönnettävien matkojen tulo- ja varallisuusrajat, jotka tarkistetaan jatkossa vuosittain asiakasmaksupäätöksenteon yhteydessä.
  • hyväksyä omavastuuosuudet liitteen 1 lopussa olevan taulukon mukaisina, jotka tarkistetaan jatkossa vuosittain asiakasmaksupäätöksenteon yhteydessä.

Käsittely

Korjataan kohdan 1 päivämäärävirhe.

Palvelujen järjestämisen lautakunta päättää:

  1. Hyväksyä liikkumista tukevien palvelujen liitteen 1 mukaiset soveltamisohjeet 1.1.2024 alkaen.
  2. Hyväksyä sosiaalihuoltolain nojalla myönnettävien matkojen tulo- ja varallisuusrajat, jotka tarkistetaan jatkossa vuosittain asiakasmaksupäätöksenteon yhteydessä.
  3. Hyväksyä omavastuuosuudet liitteen 1 lopussa olevan taulukon mukaisina, jotka tarkistetaan jatkossa vuosittain asiakasmaksupäätöksenteon yhteydessä.

Päätös

Hyväksyttiin korjatun esityksen mukaan.

Tiedoksi

Vammaisten palvelujen päällikkö, vammaisten palvelujen johtava asiantuntija, kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö, kotona asumista tukevien palvelujen johtava asiantuntija