Perustelut
Hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelmaa on esitelty ensimmäisen kerran palvelujen järjestämisen lautakunnassa 26.10.2022, §7. Kokouksessa päätettiin, että tilannekatsaus palveluiden verkostosuunnitelman valmistelusta tuodaan lautakunnan tietoon, kommentoitavaksi ja ohjattavaksi sen edetessä. Palvelujen verkostosuunnitelmasta on tuotettu neljä (4) toisiaan täydentävää versiota, joita kaikkia lautakunta on käsitellyt kokouksissaan vuoden 2023 aikana.
Hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelman kehittäminen on aloitettu vuonna 2022. Kuntalaiskyselyllä 11. – 31.10.2022 kartoitettiin asukkaiden, henkilöstön ja päättäjien näkemyksiä ja ajatuksia palvelujen verkostosta. Marras – joulukuussa 2022 järjestettiin kolme asukasinfoa, joissa esiteltiin työn etenemisestä läsnäolijoita kuunnellen.
Palvelujen verkostosuunnitelma linkittyy vahvasti hyvinvointialueen 21.9.2023 hyväksyttyyn hyvinvointialueohjelmaan.
Palvelujen verkostosuunnitelmaa on valmisteltu virkamiesvetoisesti ja sen valmistelussa on kuultu aktiivisesti ja otettu huomioon laaja-alaisesti kuntien, aluehallituksen ja -valtuuston edustajien, lautakuntien, neuvostojen, yhdistysten ja asukkaiden näkemyksiä.
Edellisen kerran palvelujen verkostosuunnitelma käsiteltiin lautakunnassa 12.4.2023 sekä 14.6.2023. Palvelujen verkoston kehittämisen periaatteita, palvelujen verkoston peruskonseptia, jossa palvelujen verkosto rakentuu 2–3 hyvinvointikeskuksen, 2–3 sotekeskuksen sekä sote-yksiköiden varaan sekä vuosille 2024–2025 ajoittuvia toimenpiteitä palvelujen järjestämisen lautakunta käsitteli 30.8.2023 kokouksessaan ja viimeisintä versiota luonnoksesta 24.10.2023. Marraskuussa 2023 palvelujen järjestämisen lautakunta käsitteli vielä palvelujen verkostosuunnitelmasta annetut asukaspalautteet sekä lausuntojen tulokset. Hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelmassa 2023–2030 (versio 1.3/25.1.2024) on huomioitu nämä palautteet sekä lisäksi monipuolisen analyysin perusteella täydennetty ja tarkennettu valmistelun aikana esiin nousseiden ehdotusten mukaisesti perusteita miksi palvelujen verkoston uudistaminen on välttämätöntä, että tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeeseen voidaan vastata Keski-Uudenmaan alueella.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi
Palvelujen järjestämisen lautakunta:
- Päättää ehdottaa aluehallitukselle, että aluehallitus ehdottaa aluevaltuustolle palvelujen verkostosuunnitelman 2023-2030 hyväksymistä.
- Antaa lausunnon palvelujen verkostosuunnitelmasta 2023–2030.
Käsittely:
Palautusesitys
Tuula Latosuo SDP teki palautusesityksen Lotta Vainiolan ja Lauri Kämärin kannattamana:
Palautetaan palveluverkkosuunnitelma uudelleen valmisteluun, koska palveluverkkosuunnitelma on keskeneräinen ja siinä ei ole selvitetty eikä arvioitu riittävästi talousvaikutuksia, saavutettavuutta ja tilavaihtoehtoja.
Puheenjohtaja totesi, että koska on tehty kannatettu palautusesitys, asiasta on äänestettävä. Äänestystavaksi todettiin äänestäminen käyttäen sähköistä kokoushallintajärjestelmää, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä siltä osin, kuin jäsenet eivät ole äänestäneet järjestelmän kautta.
Äänestys 1, palautusesitys
Äänestysjärjestys
JAA = Pohjaesitys, jatketaan asian käsittelyä
EI = Tuula Latosuon palautusesitys
Äänestyksen tulos: 8 JAA-ääntä, 5 EI-ääntä
JAA
Lauri Untamo
Anna Pulkkinen
Reijo Tilvis
Riina Mattila
Mia Rundgren
Sari Silventoinen
Jani Nurisalo
Matleena Eemola
EI
Emmi Tuomisto
Jarno Hautamäki
Lauri Kämäri
Lotta Vainiola
Tuula Latosuo
Jatketaan palveluverkkosuunnitelman käsittelyä.
Pidettiin kokoustauko klo 18.34 – 18.50
Puheenjohtaja ehdotti lautakunnalle, että lautakunta työstää lausunnon hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmasta niin, että kokouksessa saatujen kommenttien perusteella puheenjohtaja tekee tiivistelmän, joka lähetetään lausuttavaksi/hyväksyttäväksi sähköpostilla jäsenille viikonlopun (13. - 14.1.2024) aikana. Lausunto toimitetaan viimeistään maanantaina 15.1.2024 eteenpäin hallituksen käsiteltäväksi.
Lautakunta hyväksyi yksimielisesti puheenjohtajan esityksen.
Muutosehdotus 1
Emmi Tuomisto SDP teki muutosehdotuksen Anna Pulkkisen kannattamana, että muutetaan lause s. 48 (Fyysisesti saavutettavissa: sijainti ja tilaratkaisut)
Äitiys-/lastenneuvola tarjotaan hyvinvointikeskuksissa, sote-keskuksissa sekä sote-yksiköissä, jos palvelulle on riittävästi tarvetta. Poistetaan sivulause "jos palveluille on riittävästi tarvetta"
Sekä Kuva 30, s.49 muutetaan em. lausetta vastaavaksi, jolloin neuvoloiden määrä ei vähene.
Sekä s. 197 Sote-yksikön palveluvalikoima: poistetaan sana tarveperusteisesti kohdasta äitiys-/lastenneuvolapalvelut .
Muutettava kohta kokonaisuudessaan:
Sivu 48
Fyysisesti saavutettavissa: sijainti ja tilaratkaisut
- Palvelut fyysisesti lasten kasvuympäristöjen tai perheiden arkiympäristöjen läheisyyteen tai toimivien kulkuyhteyksien päähän tai jalkautuvina kotiin.
Oppilas - ja opiskelijahuolto järjestetään ensisijaisesti oppilaitoksissa tai niiden välittömässä yhteydessä. Äitiys-/lastenneuvola tarjotaan hyvinvointikeskuksissa, sote-keskuksissa sekä sote-yksiköissä (POISTETTU: Jos palveluille on riittävästi tarvetta). Osa perhekeskuksen palveluista tuotetaan jo ennestään perheiden kotiin liikkuvana palveluna mm. lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö, ammatillinen tukihenkilötyö.
Sivu 48, Kuva 30: muutetaan em. lausetta vastaavaksi, jolloin neuvoloiden määrä ei vähene.
Sivu 197
Verkostomainen perhekeskus
- Lastensuojelun sosiaalityö, sosiaaliohjaus ja tukipalvelut
- Opiskeluhuollon palvelut
- Varhaisen tuen perheohjaus
- Äitiys-/lastenneuvolapalvelut (POISTETTU: tarveperusteisesti)
Muutosehdotus 2
Riina Mattila KOK teki muutosehdotuksen Lauri Kämärin kannattamana, että lisätään palveluverkkosuunnitelman s. 33 (10) suurimmat toimitilamuutokset kohdat:
- Kuntoutuskeskuksen paikkojen arvioinnissa tulee ottaa huomioon, että alueen asukasmäärä ja ikäihmisten määrä kasvaa, joka vaikuttaa palveluntarpeeseen. Palvelutarpeen arvioinnissa tulee ottaa huomioon myös yksin asuvien henkilöiden määrä kasvu.
- Kuntoutuskeskuksen palvelun tarjonnassa ei tule katkoksia, joten uudet tarkoituksenmukaiset tilat tulee olla käytössä ennen toiminnan lopettamista Kiljavalla.
Muutettu kohta kokonaisuudessaan:
10. Suurimmat toimitilamuutokset
- Kuntoutuskeskuksen Kiljavan tilojen korvaaminen (Liite 17). Korvaavan tilaratkaisun haku ja kotikuntoutuksen vahvistaminen.
- Kuntoutuskeskuksen paikkojen arvioinnissa tulee ottaa huomioon, että alueen asukasmäärä ja ikäihmisten määrä kasvaa, joka vaikuttaa palveluntarpeeseen. Palvelutarpeen arvioinnissa tulee ottaa huomioon myös yksin asuvien henkilöiden määrä kasvu.
- Kuntoutuskeskuksen palvelun tarjonnassa ei tule katkoksia, joten uudet tarkoituksenmukaiset tilat tulee olla käytössä ennen toiminnan lopettamista Kiljavalla.
- Hyvinkään terveysaseman tiloista luopuminen ja toimintojen siirtäminen H-sairaalan tiloihin (Liite 18).
- Jokelan (2024) ja Hyrylän (2027) terveysasemien muuttaminen soteyksiköiksi. Tarkempi analyysi Jokelasta liitteessä 9.
- Kellokosken ja Rajamäen terveysasemien soteyksikköselvitys 2025.
- Paavolan palvelukeskuksen korvaaminen uusilla tiloilla.
- Päihdehoitokeskus Ridasjärven tilaratkaisun selvitys.
- Kotokartanon tilojen korvaaminen uusilla tiloilla.
- Suun terveydenhuollon toimintojen keskittäminen sote-keskuksiin, liikkuvan sth palvelukapasiteetin ja ostopalvelujen kasvattaminen.
- Hyrylän terveyskeskuksen purku ja Eteläisen hyvinvointikeskuksen tilojen rakentaminen 2027.
- Liitteen 16 mukaiset muut kiinteistökohteet
Muutosehdotus 3
Lotta Vainiola VAS teki muutosehdotuksen Riina Mattilan ja Emmi Tuomiston kannattamana, että tehdään s. 46 tekstiin lisäys:
Nuorisoasemapalvelujen osalta asiakas voi 1.1.2024 lähtien valita hyvinvointialueen sisällä asiointipaikan, jolloin palvelujen saavutettavuus nuorille paranee.Nuorisoasema- ja perheneuvolapalveluita tarjotaan hyvinvointi- ja sote-keskuksissa Hyvinkäällä ja Tuusulassa (Hyrylä) sekä sote-keskuksissa Järvenpäässä, Mäntsälässä ja Nurmijärvellä; kirkonkylällä ja Klaukkalassa sekä liikkuvina palveluina.
Lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä EmmiTuomiston, Riina Mattilan ja Lotta Vainiolan tekemät muutosehdotukset.
Päätös
Hyväksyttiin esityksen mukaan, mutta lautakunta päätti tehdä edellisessä kohdassa selostetut muutokset palveluverkkosuunnitelmaan. Lautakunnan lausunto on hyväksytty jäsenten osalta kokouksen jälkeen sähköpostitse ja lausunto on pöytäkirjan liitteenä.