Henkilöstöjaosto, kokous 7.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Palkkaharmonisaation kokonaisuus

KEUHDno-2024-492

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Kuntayhtymässä aloitettu palkkojen yhteensovittaminen saatettiin loppuun eli palkat harmonisoitiin nk. piikkipalkkoihin vuonna 2023. Ratkaisun taustalla oli järjestöjen eriävä mielipide palkkojen harmonisoinnista ja sen aikataulusta. Neuvottelut käytiin kattojärjestötasolla ja ratkaisu saatiin elokuun 2023 lopussa. Keusoten henkilöstölle maksettiin palkkojen yhdenmukaistamisen myötä kertakorvaus viideltä ensimmäiseltä kuukaudelta sekä takautuva tehtäväkohtaisen palkan tarkistaminen nk. kärkipalkkaan 1.6. 2023 alkaen. 

Kuntayhtymä investoi palkkausjärjestelmien kehittämiseen ja palkkojen yhteensovittamiseen 7,9 M€ vuosina 2019-2022. Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden palkkojen harmonisointi toteutettiin palkkarakenteen muutoksella siten, että kenenkään kokonaispalkka ei alentunut. Investoinnit näiden kahden henkilöstöryhmän palkkojen harmonisointiin olivat 1,1 M€. Sote-sopimuksen ja KVTES:in piirissä olevien työntekijöiden palkat harmonisoitiin ylimpään desiiliin vuosina 2019–2022 taloudellisten investointien ollessa 6,8 M€.  

Kuntayhtymän aikaisen palkkaharmonisaation kokonaiskustannus oli yhteensä noin 17,5 M€, josta vuoden 2023 palkkojen yhteensovittamisen osuus oli 9 569 356 €. Neljännes (2 422 700 €) palkkojen yhteensovittamisen kustannuksista katettiin erilaisilla virkaehtosopimuksiin liittyvillä järjestelyerillä, loppu rahoitus oli nk. työnantajan omaa rahaa. 

Hyvinvointialueelle on perustettu palkkauksen kehittämistyöryhmä, jossa ovat mukana sekä työnantajan että järjestöjen edustajat. Työryhmän tavoitteena on palkkausjärjestelmän kehittämistyö ja hyvinvointialueen palkkaharmonisaation edistäminen​​, työnvaativuuden arviointijärjestelmän prosessikuvaksen tuottaminen ja tehtäväkuvien käsittely sekä tasoille asettaminen​​​, palkkauksen yhteensovittamiserien lähetekeskustelu​​​ sekä henkilökohtaisen lisän kriteeristön luominen, ohjeistus ja asiaan liittyvä lähetekeskustelu​​. Työryhmä kokoontuu joka toinen viikko kolme tuntia kerrallaan.  

Hyvinvointialueella palkkojen yhteensovittamisen tarkastelu käynnistyi Etevan, opiskeluhuollon ja Ridasjärven henkilöstön sijoittamisesta palkkausjärjestelmien eri tasoille. Hyvinvointialueen palkkojen yhteensovittamiseen liittyvä valmistelua tehdään kevään 2024 aikana.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.