Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 13.3.2024

§ 9 Tulevaisuuden sote-keskus ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien palvelujen -hankkeiden loppuraportointi

KEUHDno-2023-1550

Valmistelija

  • Frank Ryhänen, projektipäällikkö, frank.ryhanen@keusote.fi

Perustelut

Tulevaisuuden sote-keskus ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien palvelujen hankkeiden loppuraportointi

Osana Sosiaali- ja terveysministeriön Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa Keusotessa on toteutettu ministeriön valtionavustuksilla Keski-Uudenmaan sote-keskus -hanketta vuosina 2020-2023 ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanketta vuosina 2022-2023. Sotekeskushankkeen kokonaiskustannusarvio oli n. 4,6 miljoonaa euroa, josta toteutui n. 3,7 miljoonaa, ja Kotona asumisen hankkeen kustannusarvio n. miljoona euroa, josta toteutui n. 700 000 e. Hankkeiden kustannuksiin ei käytetty Keusoten omaa rahoitusta.

Sotekeskushankkeen kuudessa toimenpidekokonaisuudessa kehitettiin sujuvia palvelupolkuja ja -ketjuja, varhaista tukea ja ennaltaehkäiseviä palveluja perheille, mielen hyvinvointia ja päihteiden liikakäyttöä ehkäiseviä palveluja, palveluintegraatiota sekä vaikuttavuuden johtamista hyvinvointialueella. Kotona asumisen hankkeen toimenpiteissä kehitettiin varhaisen tuen monipuolisia palveluja, arkea tukevia teknologioita sekä henkilöstön riittävyyttä ja iäkkäiden laadukkaita palveluja. Hankkeiden loppuraportit, joissa kuvataan niiden tavoitteita, toteutusta ja saavutettuja tuloksia, ovat liitteinä.

Hankkeissa edistetty kehittämistyö suurelta osin jatkuu Kestävä kasvu -hankkeessa (RRP), valtion hyvinvointialueelle kohdentamalla lisärahoituksella rahoitetuissa toimenpiteissä tai osana Keusoten omaa kehittämistyötä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:

  • Merkitsee tiedoksi Tulevaisuuden sote-keskus ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien palvelujen hankkeiden loppuraportoinnin. 
  • Esittää Tulevaisuuden sote-keskus ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevien palvelujen -hankkeiden loppuraportoinnin aluehallitukselle tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.