Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 21.3.2024

§ 11 Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma

KEUHDno-2024-1176

Perustelut

Laissa hyvinvointialueiden rahoituksesta (617/2021) säädetään, että hyvinvointialueen tulee kattaa talouden alijäämä vuoden 2026 loppuun mennessä. Talouden alijäämä vuoden 2024 lopussa on ennusteen mukaan noin 108 M€. Alijäämän kattaminen edellyttää hyvinvointialueelta aktiivisia säästö- ja tehostamistoimenpiteitä. Hyvinvointialueesta annetun lain 15.1. §:n mukaan valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ei saanut kesäkuussa annetun valtioneuvoston päätöksen mukaan lainanottovaltuutta vuodelle 2024. Aluehallitus päätti käynnistää loppuvuodesta 2023 lainanottovaltuusneuvottelut valtion kanssa ja tämän seurauksena valtioneuvosto päätti 15.2.2024 (VN_31599_2023) muuttaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen lainanottovaltuutta vuoden 2024 osalta. Lainanottovaltuus vuodelle 2024 on 34.600.000 euroa. Lainanottovaltuuden muuttamiselle asetettiin ehdoksi mm. tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laatimisen 15.4.2024 mennessä.  Ohjelma varmistaa hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn pitkällä aikavälillä ja turvaa lakisääteiset palvelut. Ohjelman tulee sisältää palvelujen taloudellisuutta ja tuottavuutta parantavat toimenpiteet ja niiden mitattavissa olevat taloudelliset vaikutukset. Ohjelman toimeenpanon toteutumisesta raportoidaan puolivuosittain valtiovarainministeriölle.   

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma vuosille 2024–2026 koostuu suorista kustannuspaikkatasoisista säästöistä, kehittämishankkeiden kustannuspaikkatasoisista hyödyistä sekä tuloja kasvattavista toimenpiteistä. Säästötoimenpiteet kohdistuvat pääosin henkilöstökuluihin sekä palvelujen ostoihin. Osana ohjelmakokonaisuutta on valmisteltu palvelujen verkostosuunnitelman osalta lisäselvitykset.  Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman avulla kyetään kattamaan hyvinvointialueen alijäämä rahoituslain mukaisesti vuoden 2026 loppuun mennessä. 

Liitteet
-tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma teksti
-tiivistelmä
-laskelmat Liite 1
-talouden tasapainottamistoimenpiteet 2024–2026 Liite 2
-toimeenpanon tilannekuva Liite 3
-vaikutusten arviointi Liite 4

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto

  1. hyväksyy tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman sekä siihen liittyvän taloustavoitteen
  2. valtuuttaa aluehallituksen tekemään VM:n edellyttämät tarkennukset tuottavuus- ja taloudellisuussuunnitelmaan
  3. valtuuttaa rahoitus- ja talousjohtajan sekä tieto- ja digijohtajan tekemään taloudellisuus- ja tuottavuusohjelmaan liittyvät tekniset tarkennukset VM:n pyyntöjen/ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi rahoitus- ja talousjaosto esittää aluehallitukselle, että se päättää käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut liittyen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan ja siinä esitettäviin toimenpiteisiin. Asettaa neuvottelutavoitteeksi 14 M€ henkilöstösäästöjen aikaansaamisen vuoden 2026 loppuun mennessä. 

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan. 

Lisäksi todettiin, että asiantuntijapalvelujen käytöstä laadittava selvitys tuodaan tarkastuslautakunnan käsittelyn jälkeen tiedoksi myös aluehallitukselle.

Tiedoksi

AH -> 26.3.2024