§ 4 Hallinnollisten asiakirjojen arkiston hoitaminen / sopimus Uudenmaan Päihdehuollon kuntayhtymän kanssa

Lataa 

KEUHDno-2024-1755

Päätöspäivämäärä

18.4.2024

Päätöksen tekijä

hallintojohtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 26 § (aluevaltuusto 25.1.2024 § 4)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen delegointisääntö 24 § (hyvinvointialuejohtaja 11.4.2024 § 16)

Kuvaus

Uudenmaan Päihdehuollon kuntayhtymän (jäljempänä ”Kuntayhtymä”) tehtävänä oli järjestää päihdehuollon palveluita ensisijaisesti jäsenkuntien asukkaille. Kuntayhtymän sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtävien järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle (jäljempänä ”hyvinvointialue”) sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen seurauksena. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtymisen jälkeen Kuntayhtymällä ei ole ollut enää perussopimuksensa mukaisia tehtäviä, vaan sen toiminta on käytännössä muodostunut kiinteistöjen omistamisesta ja vuokraamisesta. Kuntayhtymä on toiminut käytännössä kiinteistökuntayhtymänä. Kuntayhtymän omistamat kiinteistöt on myyty ja Kuntayhtymä on tarkoitus purkaa.

Osa Kuntayhtymän toiminnassa syntyneestä asiakirja-aineistosta siirtyi hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021) ja lain sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain muuttamisesta (349/2022) 64 §:n nojalla. Kuntayhtymälle jäi edelleen kuitenkin asiakirja-aineistoa, jonka säilyttämisestä ja arkistoimisesta arkistolain (831/1994) mukaisesti Kuntayhtymän purkamisen jälkeiselle ajalle on sovittava. 

Selvyyden vuoksi todetaan, että Kuntayhtymän purkauduttua alustavan arvion mukaisesti vuoden 2024 aikana, tulevat tämän sopimuksen osapuoliksi Kuntayhtymän sijaan Kuntayhtymän jäsenkunnat yhteisvastuullisesti. Siten tässä sopimuksessa Kuntayhtymällä tarkoitetaan Uudenmaan Päihdehuollon Kuntayhtymän purkautumisen jälkeen Kuntayhtymän jäsenkuntia yhteisvastuullisesti. 

Tällä sopimuksella sovitaan arkiston hallinnoinnin siirrosta Kuntayhtymältä hyvinvointialueelle. Siirrolla tarkoitetaan arkiston hallinnointivastuun siirtämistä siten, että Kuntayhtymällä säilyy vastuu määrätä arkistotoimen järjestämisestä (”omistajuus” säilyy Kuntayhtymällä) siten, että hyvinvointialue kuitenkin tosiasiallisesti vastaa arkiston hallinnoinnista tässä sopimuksessa mainituin tavoin.

Hyvinvointialueella on arvioitu, että joiltain osin arkistomateriaaliin sisältyy sellaista arkistoitua asiakastietoa tai hallinnollista ja taloudellista aineistoa, jota voidaan tarvita hyvinvointialueen toiminnassa. Tässä arvioinnissa on erityisestio otettu huomioon se, että sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen uudistuksen yhteydessä kuntayhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueelle.  Arkiston hoitotehtävä ei vaaranna hyvinvointialueen lakisääteisten tehtävien hoitamista eikä ole vastoin yleisiä hallinnollisia periaatteita. Vastineena arkiston hoitotehtävän ottamisesta vastaan, kuntayhtymä suorittaa hyvinvointialueelle kertakorvauksena 8000 euron korvauksen.
 

Päätös

Päätän hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen Uudenmaan Päihdehuollon kuntayhtymän hallinnollisten asiakirjojen arkiston hoitamisesta.

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Petja Harakka, hallintojohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut