§ 5 Valtuustoryhmän toiminnan tukeminen vuonna 2022 / Kokoomuksen valtuustoryhmä

Lataa 

KEUHDno-2022-144

Päätöspäivämäärä

8.9.2022

Päätöksen tekijä

hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 26 ja 104 §:t

Kuvaus

Hyvinvointialueesta annetun lain 27 §:n mukaan hyvinvointialue voi valtuustoryhmien toimintaedellytyksien parantamiseksi tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tukea myönnettäessä on yksilöitävä tuen käyttötarkoitus. Tuen määrä valtuustoryhmittäin on ilmoitettava hyvinvointialueen tilinpäätöksessä.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 104 §:ssä on säännökset valtuustoryhmän toiminnan tukemisesta. Valtuustoryhmien toimintaedellytysten tukemiseksi hyvinvointialue voi vuosittain hakemuksesta tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Ryhmän tuen määrä on enintään 6000 euroa valtuutettua kohden vuodessa. Tukea myönnettäessä on yksilöitävä käyttötarkoitus. Tuen saajan tulee raportoida tuen käytöstä vähintään kerran vuodessa. Aluehallitus voi antaa tukeen liittyviä tarkempia määräyksiä.

Tuen suuruuteen vaikuttaa valtuustoryhmän koko siten, että ryhmälle myönnettävän tuen enimmäismäärä vuodessa on talousarviossa varattu määräraha jaettuna valtuustossa olevien valtuutettujen määrällä kerrottuna valtuustoryhmässä olevien valtuutettujen määrällä (talousarvioon varattu määräraha / 69 valtuutettua x valtuustoryhmän valtuutettujen lukumäärä).

Hallintosäännön 26 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää määrärahan puitteissa avustusten myöntämisestä valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen sekä niiden takaisinperinnästä.

Tuen käytöstä edellisellä maksukaudella tulee antaa aina selvitys ennen uuden tuen myöntämistä, viimeistään myöntämisvuotta seuraavan vuoden 28.2. mennessä. Mikäli tuen saaja ei anna määräaikaan mennessä hyväksyttävää selvitystä, tuki voidaan periä takaisin. Jos tukea ei ole käytetty kokonaisuudessaan myönnettyyn tarkoitukseen, hyvinvointialuejohtaja voi periä maksetun tuen tai osan siitä takaisin tai pidättää seuraavan vuoden tuesta maksetun tuen tai osan siitä. Käyttämätön tuen osa peritään aina takaisin.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 16.6.2022 § 44 hyväksynyt valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen osoitetut määrärahat vuodelle 2022.
Aluehallitus on kokouksessaan 24.5.2022 § 62 hyväksynyt valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet ja edelleen kokouksessaan 28.6.2022 § 85 merkinnyt tiedoksi valtuustoryhmien toiminnan tukemisen hakulomakkeen.

Vuodelta 2022 maksettava tuki maksetaan valtuuston toimikauden ajalta eli kymmeneltä kuukaudelta (enintään 5000 euroa varsinaista valtuutettua kohden). 

Hakemus

Kokoomuksen Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä on hakenut valtuustoryhmien toiminnan tukea yhteensä 90 000 euroa vuodelle 2022. Valtuustoryhmän sisäiseen toiminnan tukemiseen on haettu tukea seuraavasti: valtuustoryhmän sihteerin palkka 40 000 euroa, koulutukset ja kokouskulut 8 000 euroa, tutkimustoiminta, gallupit 3 000 euroa, laite- ja tarvikehankinnat 500 euroa, matkakulut 900 euroa. 
Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseen on haettu tukea seuraavasti: lehti-ilmoitukset 10 000 euroa, julkaisutoiminta (esitteet, mainostoimistokulut) 16 600 euroa, yleisötilaisuudet 5000 euroa, sosiaalinen media 2 500 euroa ja tarvikehankinnat ja muu jakomateriaali (yleisötilaisuudet) 3 500 euroa.

Vuodelle 2022 on valtuustoryhmien toiminnan tukemiseen varattu 345 000 euroa. Valtuustossa on yhteensä 69 valtuutettua, joten valtuutettua kohden tuki on 5000 euroa. Kokoomuksen valtuustoryhmässä on 18 valtuutettua, joten tuen määrä vuodelle 2022 on 90 000 euroa.
Hakemus sisältää riittävät tiedot tuen käyttötarkoituksesta ja arvioiduista kustannuksista ja se voidaan hyväksyä.


 

Päätös

Päätän 

  1. myöntää Kokoomuksen valtuustoryhmälle hallintosäännön 104 §:n mukaista toimintatukea 90 000 euroa vuodelle 2022 hakemuksen mukaisiin käyttötarkoituksiin.
  2. että tuen käytöstä tulee antaa hyväksyttävä selvitys ennen uuden tuen myöntämistä, viimeistään 28.2.2023 mennessä. Selvitys toimitetaan hyvinvointialueen kirjaamoon. Mikäli hyväksyttävää selvitystä ei anneta määräajassa tai mikäli avustusta ei ole käytetty myönnettyyn tarkoitukseen, tuki voidaan periä takaisin. Käyttämättä jäänyt tuki peritään aina takaisin.


 

Allekirjoitus

Pirjo Laitinen-Parkkonen, väliaikainen hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut