Aluehallitus, kokous 11.6.2024

§ 167 Edustajan nimeäminen ja toimiohjeen antaminen HUS-yhtymän yhtymäkokoukseen 13.6.2024

KEUHDno-2024-2607

Valmistelija

  • Petja Harakka, hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

HUS-yhtymän yhtymähallitus on kutsunut yhtymäkokouksen koolle torstaille 13.6.2024 klo 10.00. Yhtymäkokous pidetään sähköisenä kokouksena ja yleisöllä on HUS-yhtymän hallintosäännön mukaisesti mahdollisuus seurata sähköistä kokousta yleisen tietoverkon kautta.

Yhtymäkokouskutsu on toimitettu HUS-yhtymän jäsenien kirjaamoihin. Yhtymäkokouksen kokouskutsu on toimitettava HUS-yhtymän jäsenille vähintään kuukautta ennen kokousta, ellei erityisestä syystä ole tarpeen noudattaa lyhyempää kutsuaikaa. Esityslista, joka sisältää selostuksen käsiteltävistä asioista ja ehdotukset toimielimen päätöksiksi lähetetään kokouskutsun yhteydessä, jolleivat erityiset syyt ole esteenä. Yhtymäkokouksen ajan ja paikan määrää yhtymähallitus.

Jäseniä pyydetään nimeämään edustajansa ja hänen henkilökohtainen varaedustajansa yhtymäkokoukseen ja toimittamaan kokouskutsu nimetylle edustajalle ja tiedoksi varaedustajalle. Nimettyjen edustajien nimet pyydetään toimittamaan tiedoksi myös HUS-kuntayhtymän keskuskirjaamoon.

Yhtymäkokousedustajat osallistuvat kokoukseen Teamsin välityksellä. Yleisöllä on mahdollisuus seurata kokousta verkon kautta. Live-stream linkki julkaistaan lähempänä kokouksen ajankohtaa osoitteessa https://www.hus.fi/ajankohtaista.

Yhtymäkokouksessa käsiteltävät asiat:

Tilinpäätös 2023, toiminnan ja talouden toteutuminen vuonna 2023
Tilintarkastuskertomus ja vastuuvapauden myöntäminen tilikaudelta 2023
Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2023
HUS-yhtymän talousarviokehys vuodelle 2025
Oy Apotti Ab:n omistus- ja takausjärjestelyt
Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan omavelkaisten takausten korottaminen
Hallintosäännön muuttaminen
Yhtymähallituksen varajäsenen valinta
Kansalliskielilautakunnan jäsenen valinta

Kokouksen esityslista löytyy kokonaisuudessaan seuraavan linkin takaa: 

https://hus-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?bid=4776 

Hallintosäännön 30 §:n mukaan aluehallitus nimeää yhtiökokousedustajat ja antaa heille omistajaohjauksen edellyttämät toimintaohjeet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, vt. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. merkitä tiedoksi HUS yhtymäkokouksen 13.6.2024 kokouskutsun ja esityslistan
  2. nimetä yhtymäkokousedustajaksi aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Pertun ja hänen henkilökohtaiseksi varaedustajakseen vt. hyvinvointialuejohtaja Kristiina Kariniemi-Örmälän.
  3. antaa yhtymäkokousedustajalle toimiohjeeksi kokouksessa ehdottaa lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan varajäsenen valitsemisen ottamista ylimääräisenä asiana käsiteltäväksi, ja mikäli asia otetaan käsittelyyn, ehdottaa Jenni Lastuvuoren henkilökohtaiseksi varajäseneksi Niina Pohjosta.
  4. antaa yhtymäkokousedustajalle toimiohjeeksi yhtymäkokouksen esityslistan asioiden §:t 1–4 sekä §:t 6–11 osalta kannattaa pohjaehdotusta
  5. esityslistan asian § 5 osalta antaa yhtymäkokousedustajalle toimiohjeeksi :
    1. Hus-yhtymän jäsenmaksuosuuksien talousarviokehys vuodelle 2025 yhteensä on 2 290 295 127 euroa, joka osoitetaan HUS:n perustoiminnan rahoittamiseen,
    2. vuosilta 2022 ja 2023 syntyneiden alijäämien kattamiseksi omistajat sitoutuvat osoittamaan HUS:lle erillisrahoituksen yhteensä enintään 111 miljoonaa euroa, joka maksetaan vuoden 2025 lopussa,
    3. mikäli vuoden 2023 jälkeen syntyvien alijäämien kattamiselle ei ole toiminnallisia edellytyksiä, arvioidaan vuodelta 2023 syntyneen alijäämän kattaminen uudelleen,
    4. budjettivalmistelun teknisenä ohjeistuksena tehtävämuutosten tosiasiallista jakautumista HUS:n ja hyvinvointialueiden toiminnan välillä arvioidaan tarvittaessa uudelleen syksyllä budjettivalmistelun yhteydessä, ja että peruspääoman korko sisältyy kehykseen, sekä
    5. mahdollisessa äänestystilanteessa yhtymäkokousedustaja voi äänestää sellaisen esityksen puolesta, jossa Hus-yhtymän kehys on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ensisijaisesti esittämää kehystä pienempi.

Käsittely:

Annika Kokko poistui kokouksesta ennena asian käsittelyä esteellisenä (HallintoL 5 luku 28 § 5 kohta "yhteisöjäävi").

Rahoitus- ja talousjohtaja piti asiasta alustuksen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

HUS, valittu edustaja ja varaedustaja