§ 26 Suun terveydenhuollon lisätyö

Lataa 

KEUHDno-2024-2711

Päätöspäivämäärä

14.6.2024

Päätöksen tekijä

palvelujohtaja, terveyspalvelut ja sairaanhoito

Päätöksen peruste

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntö (aluevaltuusto 25.1.2024 § 4)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen delegointisääntö (hyvinvointialuejohtaja 10.5.2024 § 24)

Kuvaus

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluja tarjotaan alueen 12 hammashoitolassa ja siirrettävissä PopUp -hammashoitoloissa.  Suun terveydenhuollossa on töissä 238 ammattihenkilöä. Valtaosa suun terveydenhuollon palveluista tuotetaan omana toimintana.   

Suun terveydenhuollon palvelutarve on kasvanut Koronaepidemian aikaisen suun terveydenhoidon palvelujen supistamisen jälkeen. Kysynnän ennustetaan edelleen kasvavan väestön ikääntyessä. Kiireettömän hoidon jonoja on muodostunut vuodesta 2020 ja henkilöstövajaus, hoitotakuun kiristyminen sekä järjestelmien käyttöönotot vauhdittivat jonoutumista vuoden 2023 aikana. Jononpurkutoimenpiteitä on toteutettu 2021 ja 2022 oman henkilöstön lisätöinä sekä ostopalveluna. Suun terveydenhoidon palveluseteli otetaan käyttöön loppuvuonna 2024. 

Tällä hetkellä kiireettömän hoidon jonolla on liki 17 000 asiakasta, Näistä 66%:lla 4 kk hoitotakuu ylittyy. Jonon kasvua on hillitty kevään 2024 aikana lauantain lisätöinä 172 000 €:n arvosta. Yhteensä lisätyönä on hoidettu 561 potilasta.

Lisätöitä jatketaan lauantaisin ajalla 1.1.2024-31.12.2024 Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Hyrylässä ja Gunnarintien hammashoitoloissa sekä ja arki-iltaisin kaikissa hoitoloissa henkilökunnan vapaaehtoisuuden perusteella. Tarve arvioidaan kuukausi kerrallaan. Palvelu tarjotaan yli 4kk kiireetöntä hoitoa jonottaneille. Yhden kuukauden aikana tarkastetaan ja hoidetaan 350 asiakasta. Kustannusarvio on 120 000 € / kk. Kustannus muodostuu hammashoitajien, hammaslääkäreiden, suuhygienistien palkkakustannuksista, välinehuollosta ja siivouskuluista. 

 

Päätös

Lisätyötä voidaan tehdä seuraavin ehdoin:

- Lisätyölupa on voimassa 1.1.2024-31.12.2024 Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Hyrylässä ja Gunnarintien hammashoitoloissa sekä ja arki-iltaisin kaikissa hoitoloissa henkilökunnan vapaaehtoisuuden perusteella, jonka jälkeen tilanne tulee arvioida uudelleen.

- Lisätyötä voivat tehdä kaikki Keusoten hyvinvointialueen asiaan perehtyneet hammaslääkärit, hammashoitajat ja suuhygienistit ennalta laaditun työvuorosuunnitelman mukaisesti.

- Työpäiviä suunnitellaan ainoastaan, jos työtä ei saada virka-aikana tehtyä.

- Lisätyön korvaukset määräytyvät ”Ylimääräisenä työnä tehtävän kliinisen lisätyön käytännöt ja korvaukset” ohjeen mukaan

- Toteutuneen lisätyön kokonaismäärästä ja kuluista raportoidaan kuukausittain allekirjoittaneelle palvelujohtajalle.

 

Tämä asiakirja on sähköisesti hyväksytty Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asianhallintajärjestelmässä.

Allekirjoitus

Susanna Pitkänen, palvelujohtaja, terveyspalvelut ja sairaanhoito

Organisaatiotieto

Strategia, kehittäminen ja tukipalvelut