Valmistelija
Erja Pentti, johtava asiantuntija, erja.pentti@keusote.fi
Perustelut
Taustaa
Keski-Uudenmaan sote haki vuonna 2022 Kestävän Kasvun 1.vaiheeseen mukaan. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 1,42 M€ ja hankkeen toteutusaika kohdentui huhtikuu-joulukuu 2022 väliseen aikaan. Hankkeen kokonaistavoitteena oli vaikuttavuusperusteinen järjestäminen ja palvelutuotannon ohjaus. Jo tässä ensimmäisessä vaiheessa oli hankkeen erityisinä kohderyhminä mielenterveys- ja päihdepalveluja käyttäviä nuoria aikuisia, mataloituneesta toimintakyvystä kärsiviä ikäihmisiä sekä diabeetikoita. Hankkeen 2.vaiheessa 1/2023–12/2025 jatketaan kokonaistavoitteen suuntaan 11,26 M€ rahoituksella edellä mainituin kohderyhmin niin, että nuoria aikuisia varhaisemmaksi kohderyhmäksi on otettu mukaan nuoret ja diabeetikkojen rinnalle on otettu myös muita pitkäaikaissairauksia.
STM on linjannut selkeästi, mihin rahoitusta kohdennetaan. Rahoituksen päätarkoituksena on ensivaiheesta alkaen ollut hoitotakuun toteutumisen edistäminen sekä viime vuosina kasaantuneiden hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purkaminen. Samoin rahoituksella vahvistetaan ennaltaehkäisyä ja varhaista ongelmien tunnistamista. Lisäksi merkittävässä roolissa on erilaiset palvelumuotoillut digitaaliset innovaatiot. Hankkeen toisessa vaiheessa on Keusoten hyvinvointialue saanut em. rahoituskohteiden lisäksi rahoituksen kustannusvaikuttavuutta tukevan tietopohjan rakentamiselle sekä vaikuttavuusperusteiselle ohjaukselle.
Hankkeen kahdessa vaiheessa on ollut viisi yhteistä tavoitetta. Helposti saavutettavat ja vaikuttavat mielenterveys- ja päihdepalvelut, ikääntyneiden palvelutarpeiden täyttäminen ja turvallinen kotona asuminen, pitkäaikaissairaille mielekäs ja tehokas omahoito ja itseseuranta sekä riittävät palvelut, oikea-aikainen ja resursseja tehokkaasti kohdentava asiakasohjaus sekä hyvinvoinnin tukeminen. Lisäksi toisessa vaiheessa tavoitteeksi lisättiin erikoissairaanhoidon ja peruspalvelujen sujuva yhteistyö.
Ykkösvaiheessa hanketta edistettiin pienemmissä toimenpiteissä, kun taas hankkeen toisessa vaiheessa toimenpiteitä on koottu isompien kokonaisuuksien alle työpaketeiksi. Työpaketteja on yhteensä 16 kappaletta. Työpaketit kohdentuvat mm. mielenterveys- ja päihdepalveluihin, ikääntyneiden palveluihin, pitkäaikaissairaiden palvelutarpeen täyttämiseen, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdyspintaan, omaoloon ja sähköiseen perhekeskukseen, hyvinvoinnin tukemiseen, kirjaamisen kehittämiseen, rakenteellisen sosiaalityön raportointiin, muutamien palveluketjujen vaikuttavuuspilotteihin, henkilöstöresurssien ennustettavuuteen, väestön palvelutarpeen ennustettavuuteen, ammattilaisten digitaalisiin työvälineisiin, omasalkkuun, työ- ja toimintakyvyn itsearviointiin, kansalaisten etäpalveluihin ja terveyden edistämisen digitaalisiin ratkaisuihin.
Kestävän Kasvun -hankkeen merkitys
RRP-hankekokonaisuus on monien mahdollisuuksien hanke Keusotelle. RRP-hankkeella toimeenpannaan Keusoten strategiaa (Ketu-lautakunta 15.2.2023 §4, aluehallitus 14.3.2023 §76). Lisäksi RRP-hanketyötä on kytketty kiinteäksi osaksi Hyvinvointialueohjelmaa. RRP-hankkeen avulla tutkitaan monipuolisesti kustannusvaikuttavuuselementtejä mm. palvelutuotannon ohjauksessa sekä muutamissa merkittävissä potilasryhmissä. RRP:n työpaketeissa on toimenpiteitä, joilla voidaan vaikuttaa niin kysyntään, virtaukseen kuin tuotantorakenteeseenkin. RRP-hankkeen toimenpiteitä edistetään yksittäisten palvelualueiden sisällä ja suurimmassa osassa hanketta toimenpiteet ylittävät palvelualueiden yhdyspinnat. Palvelualueiden yhteistyössä keskitytään erityisesti sujuvien palveluketjujen aikaansaamiseen. Sujuvien palveluketjujen osalta keskitytään ikäryhmäkohtaisiin palveluketjuihin sekä kokonaisvaltaisen asiakkaiden ohjautumisen kehittämiseen. Asiakkaiden ohjautuminen etenee vielä tällä hetkellä pääosin kahta reittiä eli asiakasohjauksen ja vastaanottopalvelujen kautta. Myös päivystyksellä, kouluterveydenhuollolla ym. palvelurakenteeseen kuuluvilla osa-alueilla on oma merkityksensä asiakkaiden ohjautumisessa palvelujen piiriin, mutta suurimmat volyymit kulkevat ehdottomasti kahden ensiksi luetellun kautta.
RRP-hanke tulee jatkamaan vielä tämän vuoden jatkuvia Tulevaisuuden sote-keskus- sekä Tulevaisuuden kotona asumisen -hankkeita (Ketu-lautakunta 26.4.2023 §17) ja hankkeiden aikana edistettyjä merkittäviä kehittämisen kohteita. Näitä on mm. edellä mainittu asiakkaaksi tuloprosessi, lähineuvontapisteet ja kohtaamispaikkatoiminta, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen järjestökumppanien kanssa, monialainen sote-tiimimalli laajennettuna useisiin asiakasryhmiin, Terapiat etulinjaan -toimintamallin laajentuminen, omaishoito -mallin jatkokehittäminen mm. omaishoidon keskuksen kehittämisen myötä sekä moniammatillinen arviointi- ja kuntoutustiimityön jatkokehittäminen.
Tulevissa palveluketjujen kehittämiskokonaisuuksissa tullaan hyödyntämään sähköisiä palveluja ja digiteknologiaa sekä vaikuttavuuspilotteja. Ehkä kaikkein merkittävin osa tulee olemaan asiakkuussegmenttien käytöllä, jolloin asiakkaiden palvelutarve luokitellaan johonkin suuntimamallin neljästä osa-alueesta. Palvelusisältöjä tukemaan on jo aloitettu ensimmäinen chat-palvelu ja myöhemmin saadaan itse- ja omahoidon tukeen sähköisiä palveluja, samoin kuin Omasalkku, jolla käyttäjä voi oman aikataulunsa mukaisesti hallinnoida mm. ajanvarauksia, peruutuksia, ajanvarausten siirtoja jne. Näiden rationaalisten lisäosien avulla saadaan valtaosa palvelujen tarvitsijoista pois puhelinlinjoilta, jolloin he, kenelle puhelin on ainoa mahdollinen yhteydenottokeino, pääsevät nykyistä luontevammin ammattilaisen arvion piiriin. Resurssien ennustamismalleja kehittämällä tullaan jatkossa nykyistä paremmin huomioimaan mm. eri palvelujen sekä henkilöstöresurssien tarpeita. Teknologisten välineiden kehittämisessä, testaamisessa ja viestinnässä on jo hyödynnetty asukaskehittäjiä ja kokemusasiantuntijoita ja heidän osallistuminensa nivotaan laaja-alaisesti koko hankkeen edistämiseen.
Kestävän Kasvun -hanke on lähtenyt laaja-alaisen yhteistyön merkeissä eteenpäin. Ensikuukausien aikana hanke projektoitiin sisältöjen osalta ja samalla hankesuunnitelma päivitettiin ministeriön suuntaan. Viimeisen kuukauden aikana on aloitettu keskustelut työpakettikohtaisten omistajien ja projektijohdon kanssa. Työpakettien omistajina toimii palvelujen johtajistoa ja projektijohdon toimijoina tulosalueiden päälliköitä sekä asiantuntijoita. Keusoten johtoa on haluttu sitoa vahvasti hankkeeseen, jotta voidaan varmistua hankkeen kehittämisaihioiden pilotoinnista ja käyttöönotosta operatiivisessa toiminnassa. Työn alla on ollut työpakettikohtaisten tavoitteiden ja mittareiden suunnittelua, palveluketjuajattelun nivomista RRP-hankkeeseen, tulevan syksyn alustavaa suunnittelua sekä projektipäälliköiden rekrytoinnin aloittamista.
Ehdotus
Esittelijä
Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, kehitys- ja tutkimusjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi
Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:
- Merkitsee Kestävän Kasvun -hanketilanteen tiedoksi.
- Esittää sitä aluehallitukselle tiedoksi.
Päätös
Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:
- Merkitsi kestävän kasvun -hanketilanteen tiedoksi.
- Esittää aluehallitukselle tiedoksi.