Aluevaltuusto, kokous 22.5.2025

§ 38 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Hyvinvointialueen ilmasto- ja ympäristöstrategiasta

KEUHDno-2022-487

Aikaisempi käsittely

Perustelut


Sara Peltola jätti liitteen mukaisen Vihreän valtuustoryhmän valtuustoaloitteen hyvinvointialueen ilmasto- ja ympäristöstrategiasta aluevaltuuston kokouksessa 8.12.2022.

Aluevaltuusto päätti merkitä aloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen aluehallitukselle valmisteltavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Komulainen, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää lähettää valtuustoaloitteen valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

Aluevaltuutettu Sara Peltola esitti 8.12.2022 pidetyssä aluevaltuuston kokouksessa Vihreän valtuustoryhmän valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan, että hyvinvointialueelle laaditaan oma ilmasto- ja ympäristöstrategia. Valtuustoaloitteessa tuodaan esiin ilmastonmuutoksen, luontokadon ja ympäristön kemikaalikuorman merkittävät vaikutukset hyvinvointialueen toimintaan ja korostetaan tarvetta laajemmalle selvitykselle näiden megatrendien vaikutuksista hyvinvointialueeseen sekä hyvinvointialueen toiminnan vaikutuksista niihin.
Vastaus valtuustoaloitteeseen
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on nykyisessä strategiassaan ja sitä toteuttavissa ohjelmissa sitoutunut kestävään kehitykseen ja ympäristövastuullisuuteen. Aloitteen jättämisen jälkeen hyvinvointialueelle on laadittu vastuullisuusohjelma (hyväksytty aluevaltuustossa 7.3.2024 § 10), joka kattaa laajasti ympäristöön ja ilmastoon liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä. 
Käynnissä olevassa strategiatyöskentelyssä on muun muassa skenaariotyöskentelyn keinoin pyritty arvioimaan edellä mainittujen megatrendien vaikutuksia hyvinvointialueeseen. Skenaariotyöskentelyssä tunnistetut välttämättömät toimenpiteet korostavat planetaarisen terveyden ja varautumisen merkitystä. Tavoitteena on, että vuonna 2025 päivitettävässä strategiassa tullaan huomioimaan nykyistä terävämmin monipuolisiin uhkiin varautuminen sekä planetaarinen terveys, joka yhdistää ihmisten terveyden ja ympäristön hyvinvoinnin. Lisäksi hyvinvointialueella on käytössä vaihtoehtojen vertailu ja vaikutusten ennakkoarviointi -lomake, jonka avulla arvioidaan muun muassa päätöksenteossa eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia.
Valtuustoaloitteessa todetaan, että YK:n yleiskokous on tunnistanut oikeuden puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön ihmisoikeudeksi. Tämä korostaa ympäristön merkitystä ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle. Hyvinvointialue kannustaa henkilöstöään kehittämään työtään ekologinen vastuullisuus huomioiden. Yhtenä palkitsemisen keinona hyvinvointialueella on käytössä laatu- ja innovaatiopalkitseminen. Ekologinen vastuullisuus on lisätty uudeksi arviointikriteeriksi vuoden 2025 laatu- ja innovaatiokilpailuun. Vuoden 2025 arviointikriteereissä korostuvat innovaatiot ja laadun parantamiseksi tehdyt toimenpiteet, jotka ovat parantaneet tai uudistaneet: Kustannusvaikuttavuutta ja resurssien hallintaa, Asiakaskokemusta ja asiakashyötyä, Työelämän laatua ja/tai Ekologista vastuullisuutta. Vuonna 2024 hyvinvointialueen johtoryhmä palkitsi sosiaalisen kuntoutuksen luontotoiminnan laatu- ja innovaatiokilpailussa.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on merkittävä rooli alueen kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Julkisten resurssien käyttäjänä voimme vaikuttaa ilmastopäästöihin ja luonnonvarojen käyttöön esimerkiksi hankintojen, kiinteistönhallinnan, liikkumisen ja kierrätyksen kautta. Lisäksi luonnonympäristöjen hyödyntäminen terveyden ylläpitämisessä ja sairastuvuuden ennaltaehkäisyssä on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Huolimatta siitä, että hyvinvointialueella on otettu askeleita kohti ilmasto- ja ympäristövastuullista toimintaa, on parantamisen varaa edelleen. Ilmasto- ja ympäristövastuu on myös vahvasti yhdyspintatoimintaa alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa, ja pidämme erittäin tärkeänä tästä yhteistyöstä syntyvää alueellista vastuullisuutta ja toimintaa. Ilmasto- ja ympäristönäkökulmaa voidaan sisällyttää seuraavalla aluevaltuustokaudella entistä vahvemmin strategiaan ja sitä toimeenpaneviin asiakirjoihin. 

Ehdotus

Esittelijä

Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi

Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää

  1. Merkitä tiedoksi edellä annetun vastauksen valtuustoaloitteeseen.
  2. Todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Perustelut

  

Päätösehdotus

Aluevaltuusto päättää

  1. merkitä tiedoksi edellä annetun vastauksen valtuustoaloitteeseen
  2. todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.