Henkilöstöjaosto, kokous 10.9.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 31 Työelämän laadun tulokset 6-8/2024

KEUHDno-2024-3803

Valmistelija

  • Ville Saarikoski, kehittämispäällikkö, ville.saarikoski@keusote.fi

Perustelut

Keusote on hyödyntänyt vuodesta 2021 yhtenä henkilöstömittarina Työelämän laadun (Quality of working life) mittaria,​ joka perustuu Lapin yliopiston tutkimusjohtaja ja dosentti Marko Kestin pitkäaikaiseen työhön työelämän laadun,​ työhyvinvoinnin ja henkilöstökokemuksen mittaamisessa. Se kertoo paitsi työelämän laadun nykytilasta,​ myös ennakoi henkilöstöriskejä sekä laskee niistä aiheutuvia taloudellisia riskejä ja kehittämispotentiaalia. Kyseinen metodi antaa perinteisiä henkilöstökyselyitä enemmän ennakoivaa tietoa pitkäjänteisen kehittämisen tueksi. 
 
Viimeisin mittaus tehtiin 2024 kesälomakauden molemmin puolin, välittömästi YT-prosessin jälkeen, jatkuen elokuun puoleenväliin saakka. 

Työelämän laadun kokemus (58%) ei ole muuttunut edellisestä mittauksesta alkuvuodesta. Tämä kertonee siitä, että yleisesti ottaen henkilöstöllä on näkemys koetusta YT-prosessista asianmukaisesti hoidettuna. Strateginen tavoite on yltää kestävällä tavalla vähintään 60% tasolle, joka vastaa suomalaisen työelämän keskimääräistä tasoa. Mitä korkeampi työelämän laatu on, sitä pienemmät ovat henkilöstö- ja taloudelliset riskit (vaihtuvuus, sairauspoissolot, työuupumus, työkyvyttömyys).

Työnantajan suositeltavuus (eNPS = employer Net Promoting Score) on noussut voimakkaasti muutaman vuoden aikana. Normaalisti työelämän laadun ja työnantajan suositeltavuuden trendit ovat korreloineet vahvasti. Tällä kertaa työnantajan suositeltavuus oli laskenut, poiketen näin työelämän laadun tuloksesta. Keusoten tavoitteena on päästä tällä mittarilla vakiintuneesti positiiviseen tulokseen,​ eli että Keusotea työnantajana suosittelee useampi kuin kritisoi. 

Avoimessa palautteessa erityisesti työelämän laatua nostavina tekijöinä mainitaan useimmin oman tiimin hyvä toiminta, koulutusmahdollisuudet, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen mahdollisuudet, vaikutusmahdollisuudet oman ja tiimin työn kehittämiseen sekä hyvät esihenkilösuhteet. Tällä kertaa YT-neuvotteluiden aiheuttama yleinen huoli alan ja hyvinvointialueiden tulevaisuudesta nousi erityisesti esiin.
 
Henkilöstön kehittämispäällikkö esittelee tuoreimpia työelämän laadun tuloksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.