Perustelut
Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen sekä lastensuojelun taloudellisen tuen myöntämisohje Toimeentulotuesta annettua lakia muutettiin vuonna 2015 niin, että vuoden 2017 alusta lukien perustoimeentulotukea myönnettiin Kelasta. Vastuu perustoimeentulotuen myöntämisestä siirtyi Kelalle 1.1.2017 ja samalla täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki jäivät kuntiin. Kuntayhtymässä laadittiin suuntaviivat toimeentulotukikäytäntöjen yhtenäistämiseksi ja asiakkaiden tasavertaisen kohtelun edistämiseksi. Vuonna 2020 täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisohjeeseen liitettiin lastensuojelun ja jälkihuoltonuorten taloudellisen tuen myöntämisohje ja 2022 myöntämisohje otettiin myös konsernin asiakasohjauksessa käyttöön (hyväksytty kuntayhtymän hallituksessa 15.2.2022 § 21). Nyt päivitetään Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen sekä lastensuojelun ja jälkihuoltonuorten taloudellisen tuen myöntämisohjetta ajan tasalle vastaamaan nykykäytäntöä sekä hintojen nousua.
Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan toimeentulotukea koskevissa soveltamisohjeissa tulee ottaa huomioon, että ne eivät saa rajoittaa viranhaltijoiden päätösvaltaa harkittaessa perheen tai yksilön oikeutta toimeentulotukeen tai muutoinkaan olla ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Ohjeiden tarkoituksena on siten lähinnä korostaa yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumista kunnassa. Ohjeilla ei voida sivuuttaa lain säännöksiä. Viranhaltijoiden on päätösvaltaa käyttäessään noudatettava, mitä lainsäädännössä on määrätty.
Lastensuojelulain mukaisesti myönnettävät avohuollon taloudelliset tukitoimet perustuvat aina lapsen edun mukaiseen harkintaan ja perheen kokonaistilanteen huomioimiseen perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Lastensuojelun avohuollon taloudellisten tukitoimien ohjaavana ohjeena ovat lastensuojelulaki 35 § Toimeentulon ja asumisen turvaaminen sekä 36 § 2 Lastensuojelun avohuollon tukitoimet.
Jälkihuollon piirissä oleville nuorille on järjestettävä viivytyksettä riittävä taloudellinen tuki, kun riittämätön toimeentulo on esteenä nuoren kuntoutumiselle. Jälkihuollon ikäraja laskettiin 25 vuodesta 23 vuoteen 1.1.2024 alkaen. Myös Ilman huoltajaa Suomeen tulleet, alaikäiset toimeentulotuen hakijat rinnastetaan jälkihuoltonuoriin ja tällä hetkellä heillä on jälkihuollon ikäraja 25 vuoteen saakka.
Kuntayhtymän hallituksen 15.2.2022 § 21 hyväksymän ohjeen päivitys on tullut ajankohtaiseksi sen osoittauduttua osin puutteelliseksi ja epätarkaksi. Ohjeen päivityksen johdosta on tulossa euromääräisiä muutoksia avustuksiin sekä joitain muutoksia nykyisiin toimeentulotuen myöntämiskäytäntöihin.
Päivityksessä on tehty ohjeen stilisointia, tehty tarkennuksia, jotka selventävät aikaisempaa käytäntöä. Ohjeessa on uusia asioita, joihin tukea myönnetään sekä asioita, joihin ei tukea myönnetä. Uusina asioina ohjeessa ovat mm. myrkytykset, varastovuokrat, turvapalvelut, siivoukset, erityisruokavalio ja ateriamaksu, auto ja ajokortti, lasten tapaamiset sekä avioeromaksut. Toimintatapaa on täsmennetty ja tarkennuksia on tehty mm. (vuokravakuuden myöntämiseen ja realisointiin, lasten harrastuskulujen tukemiseen, opiskeluissa tukemisen, matkakuluihin eri tilanteissa, hautauskuluissa tukemisen ja hautauksen järjestämiseen).
Ehdotus
Esittelijä
-
Kristiina Kariniemi-Örmälä, vs. hyvinvointialuejohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluiden järjestämisen lautakunta päättää:
- Hyväksyä liitteenä olevan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen sekä lastensuojelun ja jälkihuoltonuorten taloudellisen tuen myöntämisohjeen.
- Että uusi ohje korvaa tällä hetkellä käytössä olevan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän täydentävän toimeentulotuen sekä lastensuojelun ja jälkihuoltonuorten taloudellisen tuen myöntämisohjeen 1.4.2024 alkaen.
- Oikeuttaa lasten, nuorten ja perheiden ja aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluista vastaavan palvelujohtajan tekemään ohjeeseen teknisluonteisia korjauksia.
Käsittely:
Pidettiin kokoustauko klo 19.46-19.50.
Muutosehdotus:
Riina Mattila teki Satu Lammen, Lotta Vainiolan, Markku Jahnukaisen, Pirjo Komulaisen kannattamana muutosehdotuksen:
Muutetaan s. 12 (Luonnos 2024 Keusote HVA täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen sekä lastensuojelun taloudellisen tuen myöntämisohje) kohdasta 2.7 Perhetapahtumat: Poistetaan kohta pl. kahvituksen järjestäminen ja lisätään kohta kahvitus enintään 50 euroa.
Muutettava kohta kokonaisuudessaan s.12:
2.7 Perhetapahtumat
Perhetapahtumiin ei pääsääntöisesti myönnetä erikseen toimeentulotukea. On kuitenkin tilanteita, joissa perheen tai henkilön etu vaatii täydentävän toimeentulotuen käyttöä esimerkiksi ristiäisten, konfirmaatiotilaisuuden tai hautajaisten järjestämiseen,(LISÄTTY) kahvitus enintään 50 euroa. (POISTETTU) pl. kahvituksen järjestäminen. Perustoimeentulotuen pitkäaikaisasiakkaalle voidaan myöntää lähiomaisen hautajaisiin kukkavihkoa varten enintään 60 euroa. Mikäli hautaustilaisuus ei ole asiakkaan kotipaikkakunnalla, voidaan myös matkakulut huomioida edullisimman vaihtoehdon mukaan. Muilta osin tukeminen edellyttää aina yksilöja perhekohtaista harkintaa. Lähiomaisiksi katsotaan puoliso, isovanhemmat, vanhemmat, sisarukset, omat lapset tai otto-/kasvattilapset.
Lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Riina Mattilan tekemän muutosehdotuksen.
Päätös
Hyväksyttiin esityksen mukaan, mutta lautakunta päätti tehdä edellisessä kohdassa selostetut muutokset täydentävän ja ehkäisevä toimeentulotuen sekä lastensuojelun taloudellisen tuen myöntämisohjeeseen.