Palveluiden järjestämisen lautakunta, kokous 24.10.2024

§ 32 Perhesosiaalityön- ja lastensuojelun palvelujen myöntämiskriteerit

KEUHDno-2024-4499

Valmistelija

  • Minna Kairesalo, perhekeskuspalvelujen päällikkö, minna.kairesalo@keusote.fi
  • Suvi Salin, lastensuojelun päällikkö, suvi.salin@keusote.fi
  • Sanna Tienvieri, perhekeskuspalvelujen koordinoiva esihenkilö, sanna.tienvieri@keusote.fi

Perustelut

PERHESOSIAALITYÖN- JA LASTENSUOJELUN TUKITOIMINA MYÖNNETTYJEN PERHEIDEN PALVELUJEN MYÖNTÄMISKRITEERIT 1.11.2024 ALKAEN

Palvelujen myöntämiskriteerien määrittelyn lähtökohtana on yhdenmukaisten perusteiden luominen ja tulkintaskaalan vakioiminen lastensuojelun ja perhesosiaalityön perheiden tukitoimipalveluja myönnettäessä.

Lastensuojelussa palveluina myönnetään avohuollon tukitoimia kotiin ja kodin ulkopuolista hoitoa. Palvelujen myöntämiskriteerit lastensuojelussa on määritelty tehostettuun perhetyöhön, intensiiviperhetyöhön, avoperhekuntoutukseen sekä valvottuihin ja tuettuihin tapaamisiin lastensuojelun asiakkaille. 

Kodin ulkopuolisen hoidon palveluiden; ympärivuorokautinen perhekuntoutus, ammatillinen perhekotihoito sekä laitoshoito käsitellään sijaishuollon asiakasohjauksessa (LASSO). Omana tuotantona Keusotessa on laitosmuotoista vastaanotto- ja arviointityötä, kuntouttavaa hoitoa sekä lasten perhehoitoa. Perhehoitoyksikkö Pihlajaan tehdään perhehoidon hakemus ja mikäli omasta tuotannosta ei löydy lapsen tarpeisiin sopivaa perhettä, tehdään Pihlajasta tilaus ostopalveluperhehoitoon. Kodin ulkopuolisen hoidon osalta palvelut hankitaan Uudenmaan kodin ulkopuolisen hoidon puitesopimuksesta (2023–2026). 

Palveluja myönnetään sosiaalihuoltolain mukaisiin perhesosiaalityön tukitoimiin. Palvelujen myöntämiskriteerit perhesosiaalityössä on määritelty seuraaviin tukitoimiin: tukiperhe- ja ammatillinen tukiperhe, tukihenkilö- ja ammatillinen tukihenkilö, tukiloma, perhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu ja ryhmämuotoinen perheohjaus. 

Lähtökohtana on ensisijaisesti oman palvelutuotannon täysimääräinen käyttö. Palveluja hankittaessa harkitaan mahdollisuutta odottaa oman palvelun saamista, ennen kuin palvelua ryhdytään hankkimaan ostopalveluna. Tällöin varmistetaan, että palvelut saadaan lain edellyttämässä määräajassa. 

Omana palvelutuotantona järjestettävässä lapsiperheiden kotipalvelussa ja ammatillisessa tukihenkilötyössä työskennellään liukuvassa työajassa arkisin klo 8–20, joten tilaukset omaan palveluun pyritään kohdentamaan ko. ajalle. 

Perhetyön ja ammatillisen tukihenkilötyön ostojen palvelua ostetaan pääsääntöisesti arkisin klo 8-18 välillä. 

Mikäli lapsiperheiden kotipalvelua joudutaan ostamaan, ostetaan sitä myöntämisperusteisiin nojautuen ja asiakkaan tarpeiden mukaan arkisin klo 7–22 ja vain erityisen tarpeen vaatiessa kotipalvelua tarjotaan viikonloppuisin. Lapsiperheiden kotipalvelun voimassa olevat myöntämiskriteerit on erikseen hyväksytty palveluiden järjestämisen lautakunnassa 27.9.2023 § 39.

Omana palvelutuotantona järjestettävässä tehostetussa perhetyössä, intensiiviperhetyössä ja avoperhekuntoutuksessa työskennellään liukuvassa työajassa klo 7–19, joten tilaukset pyritään kohdentamaan ko. ajalle.

Sosiaalihuoltolain mukaisessa kilpailutuksessa ei kilpailuteta ammatillista tukihenkilöpalvelua, vaan se tulee kilpailutetuksi lastensuojelun avo- ja jälkihuoltopalvelujen kilpailutuksen yhteydessä. Sopimus astuu voimaan 1.1.2025. 

Mikäli on tarve lapsi- ja perhekohtaisesti poiketa esitetyistä palvelun määristä ja kestosta, tulee konsultoida esihenkilöä. Muiden tukitoimien osalta keskustellaan esihenkilön kanssa niiden tarpeesta, intensiteetistä ja palveluntuottajasta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Kariniemi-Örmälä, integraatiojohtaja, kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fi

Palvelujen järjestämisen lautakunta hyväksyy perustelu- ja liiteosan mukaisesti perhesosiaalityön- ja lastensuojelun tukitoimina myönnettävien perheiden palvelujen myöntämiskriteerit 1.11.2024 alkaen.