Aluehallitus, kokous 18.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Valtakunnallisen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskuksen osakassopimuksen ja luovutuskirjan hyväksyminen

KEUHDno-2022-216

Valmistelija

  • Petja Harakka, va. hallintojohtaja, petja.harakka@keusote.fi

Perustelut

Valtakunnallinen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus

Hyvinvointialuelain (611/2021) mukaisesti hyvinvointialueiden yhteiseen omistukseen perustetaan valtakunnallinen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus. Osaamiskeskus on hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän yhteisesti omistama osakeyhtiö, jossa myös valtio on osakkaana. Osaamiskeskuksen lakisääteisenä tehtävänä on ylläpitää hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluja sekä antaa vuosittain hyvinvointialueille ja valtiolle selvitys hyvinvointialueiden tekemistä toimitiloja koskevista investointipäätöksistä ja niiden vaikutuksista hyvinvointialueiden talouteen. Lisäksi hyvinvointialueet voivat antaa osaamiskeskukselle muita toimitila- tai kiinteistöhallintoa koskevia tehtäviä.

Osaamiskeskus perustetaan Maakuntien tilakeskus Oy:stä siirtämällä sen osakkeet vastikkeetta valtiolta hyvinvointialueille, Helsingille ja HUS-yhtymälle 1.1.2023. Valtiolle jää kuitenkin hyvinvointialuelaissa ja voimaanpanolaissa (616/2021) edellytetty pieni osakeomistus osaamiskeskukseen. 

Osaamiskeskuksen osakassopimus

Osana osaamiskeskuksen perustamista ja osakkeiden siirtämistä koskevaa prosessia on osakassopimuksen laatiminen. Osakassopimus on yhtiön osakkaiden välinen sopimus keskeisistä yhtiön toimintaan liittyvistä
käytännöistä. Osakassopimus pohjustaa omistajien tahtotilaa osaamiskeskuksen tehtäviin ja toimintaan liittyen.

Valtiovarainministeriö on yhdessä Senaatti-kiinteistöjen ja Maakuntien tilakeskuksen sekä kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUSyhtymän edustajien kanssa käynyt kesä-syyskuussa neuvottelut osaamiskeskuksen perustamisesta ja siihen liittyvien osakkeiden siirrosta. Neuvotteluissa on laadittu yhteisymmärryksessä osaamiskeskuksen osakassopimus ja yhtiöjärjestys.

Yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen mukaisesti osaamiskeskuksen hallituksessa on kahdeksan jäsentä. Hyvinvointialueet nimittävät jäsenistä kuusi siten, että Etelä-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueeseen kuuluvat hyvinvointialueet nimittävät yhdessä kaksi jäsentä ja muihin yhteistyöalueisiin kuuluvat hyvinvointialueet kukin yhdessä yhden jäsenen. Loput kaksi jäsentä nimittää valtio. Ensimmäinen hallitus nimitetään yksimielisesti kolmeksi vuodeksi. Osapuolten tulee nimittää hallitukseen jäseniä, joilla on osaamiskeskuksen toiminnan ja tarkoituksen kannalta tarvittavaa ja riittävää toimialaan, liiketoimintaan tai rahoitukseen liittyvää asiantuntemusta.

Liitteinä ovat osakassopimus, yhtiöjärjestys ja Maakuntien tilakeskuksen osakkeiden luovutuskirja.

Hyvinvointialueita, Helsingin kaupunkia ja HUS-yhtymää pyydetään allekirjoittamaan osakassopimus ja hyväksymään osaltaan osakkeiden luovutuskirja 31.10.2022 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevat valtakunnallisen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskuksen osakassopimuksen ja luovutuskirjan
  2. valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan allekirjoittamaan osakassopimuksen ja muut tarvittavat asiakirjat ja hyväksymään niihin teknisluonteisia muutoksia.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Tiedoksi

VM

Liitteet

Oheismateriaali