Perustelut
Vastaus Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän valtuustoaloitteeseen:
Valtuustoaloitteessa esitetään ikääntyneiden toimintakyvyn systemaattisen seurannan vahvistamista ja proaktiivista toimintamalli, millä vahvistetaan ikääntyneiden toimintakyvyn seurantaa ja avun tarpeen ennakointia systemaattisesti. Keusoten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä asiakasohjauksen toiminnassa toteutetaan monipuolista ja kattavaa ikääntyneiden ennaltaehkäisevää sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. Toiminta perustuu vahvaan tietopohjaan, alueellisesti ja paikallisesti kerättyyn tietoon sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmaan. Toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja muiden toimijoiden kanssa.
Ohjauksessa ja neuvonnassa asiakasohjaajat tekevät ensiarvioita ikääntyneiden tilanteesta, ja tarvittaessa tehdään laajempi palvelutarpeen arviointi. Käytössä on asiakkaiden toimintakyvyn arviointiin tarkoitettu RAI-CA-arviointiväline, joka kartoittaa toimintakyvyn ja palvelutarpeet lyhyesti ja tehokkaasti.
Ikääntyneiden kohtaamispaikkatoiminta ja lähineuvontapisteet toimivat kaikissa kunnissa, ja ne tarjoavat matalan kynnyksen palveluja, kuten neuvontaa, vertaistoimintaa ja yhteistyötä järjestöjen kanssa.
Etsivä vanhustyö puolestaan tavoittaa erityisesti vaikeasti saavutettavia ja apua tarvitsevia ikääntyneitä.
Ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen alueella säännöllisten ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä olevien asiakkaiden toimintakykyä seurataan säännöllisesti käyttäen mm. RAI-toimintakykymittaristoa.
Terveyspalvelujen sote-asemien vastaanottopalveluissa on otettu käyttöön omatiimit ja jokaiselle hyvinvointialueen asiakkaalle on nimetty omatiimi. Omatiimin ytimessä on hoitaja- ja lääkärityöpari. Omatiimiin voidaan nimetä hoitajien ja lääkärien lisäksi muitakin ammattilaisia, jos hoito sitä edellyttää. Omatiimin toiminnassa panostetaan asiakkaan hoidon jatkuvuuteen ja sujuvuuteen.
Keusote on pilotoinut omaishoidon sairaanhoitaja- ja lääkäriyhteistyötä, jossa kohderyhmänä ovat omaishoidon hoitoisuusluokan 2 ja 3 asiakkaat. Nurmijärven ja Järvenpään omaishoidettavat asiakkaat on tavattu vuonna 2024. Sairaanhoitaja ja lääkäri tekevät yhdessä kotikäynnit asiakkaiden luokse. Palvelun tavoitteena on tunnistaa asiakaskohtaiset haasteet, sairaanhoitaja toimii kontaktikanavana ja tukena omaishoitajalle. Palvelu myös ennaltaehkäisee omaishoidettavan raskaampien palveluiden tarvetta sekä terveyspalveluiden kuormitusta. Toiveena on, että malli voitaisiin ottaa käyttöön koko hyvinvointialueella.
Vanhusneuvolatoiminnan mahdollisuudet
Vaikka Suomessa ei ole lainsäädäntöä, joka edellyttäisi vanhusneuvoloiden perustamista, Keusoten nykyiset toimet, kuten seniori-infot, asiakasohjaus ja terveyden edistämiseen liittyvä neuvonta, vastaavat pitkälti vanhusneuvolatoiminnan tavoitteita.
Keusoten strategisten linjausten mukaisesti jatkamme ennalta ehkäisevien palvelujen vahvistamista ja kehitämme toimintamallejamme edelleen, jotta tämä vahvistuu ja pystymme vastaamaan ikääntyvien asukkaiden tarpeisiin varhaisemmassa vaiheessa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, raija.kontio@keusote.fi
Aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää
- merkitä tiedoksi edellä annetun vastauksen valtuustoaloitteiseen
- todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.