Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta, kokous 7.5.2025

§ 9 Kestävä kasvu -hankkeen (RRP2) terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osuuden loppuraportti

KEUHDno-2025-2226

Valmistelija

  • Frank Ryhänen, projektipäällikkö, frank.ryhanen@keusote.fi

Perustelut

Kestävä kasvu -hankkeen (RRP2) loppuraportointi rahoittajalle toteutetaan kahdessa osassa, ensimmäisenä vuoden 2025 alussa investoinnin 2, eli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osuuden raportointi ja investointien 1, 3 ja 4 raportointi vuoden 2026 alussa. RRP2-hanke kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallinnoimaan Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jonka rahoittaa Euroopan unionin kertaluontoinen elpymisväline (NextGenerationEU).

Tiivistelmä hankkeen tuloksista

Asukkaan hyvinvoinnin vahvistamiseksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) Kestävä kasvu -hankkeen (RRP2) hanketyön aikana on kehitetty eri toiminnoille työkaluja, joiden avulla ammattilaiset löytävät helpommin tiedon äärelle ja asiakkaan ohjaaminen sekä yhdyspintatyö helpottuvat.

Monialaiset hyte-palvelut ja -toiminta:

HYTE-verkosto eli Keusoten monialaisen yhteistyön toimintamalli on päivitetty. Yhteistyö on aikataulutettu ja tavoitteet määritelty vuodelle 2025. Myös Keusoten järjestöavustusperiaatteet päivitettiin, ja avustusten hakuaika ja yhdyspintatyön tavoitteet määriteltiin vuodelle 2025. Ilmiöpajatyöskentely on otettu osaksi monialaista kehittämistyötä, jolloin yhdyspintatyötä pystytään kehittämään ilmiöiden ympärille.

Elintapaohjauksen Ammattilaisten käsikirja on julkaistu ja ammattilaisten osaaminen on lisääntynyt. Asukkaiden etäluennot (4 kpl) järjestettiin ja niiden tallennettu videomateriaali on katsottavissa Keusoten Youtube-kanavalla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pisteet perustettiin kaikkiin Keusoten terveyskeskuksiin, jolloin ei-digitaalisia palveluja käyttävät asukkaat löytävät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiedon (jatkossa hyte) myös paperisena. Urheilukellojen käyttö nuorille vähän liikkuville on vakioitunut osaksi kuntien liikunnanohjausta. Kellot antavat nuorille mahdollisuuden seurata omaa liikkumistaan ja antavat tukea aktiivisempaan liikkumiseen.

Messii-malli on luonut kokonaan uudenlaista toimintakulttuuria lapsiperheiden tilanteiden ja palvelujen arviointiin. Lastensuojeluilmoituksiin nojaavan perinteisen toimintamallin rinnalle on luotu uusi toimintatapa, joka madaltaa yhteistyön tekemisen kynnystä lapsiperheiden kanssa toimivien tahojen ja sosiaalipalvelujen kesken.

Monialainen asiakas- ja palveluohjaustyö:

Asiakkaan ohjaamisen tietopankkiin on lisätty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osio, jolloin kootun tiedon / linkkien kautta ammattilaiset löytävät hyte-tiedon helpommin ja pystyvät ohjaamaan asukasta hyvinvoinnin ja terveyden pariin.

Kohtaamispaikkatoiminnalla ehkäistään osaltaan kotona-asuvien ikääntyvien yksinäisyyttä. Vapaaehtoistoimintamalli on osa kohtaamispaikkatoimintaa ja se on luotu helpottamaan kotihoidon ja asumispalvelujen henkilöstöä tekemään yhteistyötä vapaaehtoisten kanssa. Keskeistä on tiedon löydettävyys.

Järjestöyhteistyössä OLKA-toiminta (Keski-Uudenmaan yhdistysverkosto ry) toimii nyt myös Keusoten alueella perusterveydenhuollossa, jolloin saadaan tuettua hoidon vaikuttavuutta järjestöjen tuottaman toiminnan ja vertaistuen keinoin.

Vertaispalveluohjaus Kettuluuta (Werkko ry) on aloitettu Keusoten alueella. Keusote osallistuu vakioidusti vertaispalveluohjaajien koulutukseen, harjoittelupaikkojen ja kohtaamisten mahdollistamiseen.

Hyte-digialusta ja muut digitaaliset ratkaisut:

Palvelutarjotin-tietoa eli Keusotella digitaalisia hyte-tietoja on koottu asukkaiden ja ammattilaisten osaamisen lisäämiseksi verkkosivuillemme ”Tukea hyvinvointiin ja terveyteen” -sivustolle. Sivuja on tällä hetkellä yhteensä yli 50 kpl. Kehittämistyötä jatketaan RRP2-hankkeen muissa osioissa vuoden 2025 loppuun. Työkyky-hankkeen kennosto on osa palvelutarjotinta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pirjo Laitinen-Parkkonen, johtajaylilääkäri, tutkimus- ja kehitysjohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta:

  • Merkitsee tiedoksi Kestävä kasvu -hankkeen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osuuden loppuraportoinnin.
  • Esittää Kestävä kasvu -hankkeen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osuuden loppuraportoinnin aluehallitukselle tiedoksi.