Aluehallitus, kokous 16.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 170 Ikäihmisten ja vammaisten palvelualueen palvelujohtajan valinta

KEUHDno-2022-166

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ville Saarikoski, kehittämispäällikkö, ville.saarikoski@keusote.fi

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää vahvistaa johtaville viranhaltijoille kelpoisuusehdot seuraavasti:

·       Palvelujohtaja, Terveyspalveluiden ja sairaanhoidon palvelualue: laillistetun lääkärin pätevyys ja lisäksi soveltuva erikoislääkäritutkinto sekä riittävä johtamiskokemus terveyspalvelujen ja sairaanhoidon johtamisesta

·       Palvelujohtaja, Ikäihmisten ja vammaisten palvelualue: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

·       Palvelujohtaja, Aikuisten, mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelualue: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

·       Tieto- ja digijohtaja: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

·       Rahoitus- ja talousjohtaja: soveltuva ylempi  korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

·       Hallintojohtaja: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

·       Henkilöstöjohtaja: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

·       Integraatiojohtaja: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä johtamiskokemus ja toimialan tuntemus

Lisäksi aluehallitus päättää

  1. valtuuttaa HR-päällikön laatimaan ja julkaisemaan hakuilmoitukset henkilöstöjaoston ja aluehallituksen antamien valmisteluohjeiden mukaisesti.
  2. että pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta välittömästi.

Käsittely:

Monica Hostio ja Petja Harakka poistuivat asian käsittelyn ajaksi esteellisinä (HallintoL 5 luku 28 § 1 mom 7 kohta "yleislausekejäävi").

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Valmistelija

Ville Saarikoski, kehittämispäällikkö, ville.saarikoski@keusote.fi

Perustelut

Ikäihmisten ja vammaisten palvelut -palvelualueen palvelujohtajan tehtävä on ollut julkisessa haussa ajalla 16.-30.9.2022. Tehtävää haki määräajassa 21 henkilöä. Aluehallituksen nimeämä valinnan valmisteluryhmä on haastatellut viisi virkaan hakenutta 12.10.2022.

Haastattelujen ja hakemusten perusteella valintaryhmä on lähettänyt kolme kärkihakijaa henkilöarviointeihin:

  • henkilötieto poistettu
  • henkilötieto poistettu
  • henkilötieto poistettu

 

Valinnan valmisteluryhmälle, aluehallituksen jäsenille ja aluevaltuustoryhmien puheenjohtajille on 27.10.2022 pidetty yhteistilaisuus, jossa on esitelty henkilöarviointien tulokset. Aluehallituksessa 14.9.2022 § 101 olleen palvelujohtajien rekrytointiprosessin mukaisesti palvelujohtajahaun kärkihakijoille järjestetään paneelikeskustelu 15.11.2022 klo 18-20. Nyt aluehallituksen päätöksentekoon tuodaan paneelikeskusteluun kutsuttavien hakijoiden valinta.

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Laitinen-Parkkonen, va. hyvinvointialuejohtaja, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Aluehallitus päättää ikäihmisten ja vammaisten palvelut -palvelualueen palvelujohtajaksi hakijoiden hakemuksien ja haastattelujen pohjalta paneelikeskusteluun valittavat henkilöt.

Käsittely:

Irma Pahlman teki Olli Savelan kannattamana ehdotuksen, että paneelikeskusteluun valitaan (henkilötieto poistettu), (henkilötieto poistettu) ja (henkilötieto poistettu). Puheenjohtajan tiedusteltua sitä hallitukselta, hallitus päätti yksimielisesti hyväksyä ehdotuksen.

Päätös

Aluehallitus päätti, että paneelikeskusteluun valitaan (henkilötieto poistettu), (henkilötieto poistettu) ja (henkilötieto poistettu).

Valmistelija

  • Monica Hostio, henkilöstöjohtaja, monica.hostio@keusote.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan (25 §) hyvinvointialueen toiminta jakaantuu palvelualueisiin ja palvelualueita johtavat palvelujohtajat.
•    Ikäihmisten ja vammaisten palvelualue 
•    Aikuisten, mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelualue 
•    Terveyspalveluiden ja sairaanhoidon palvelualue   

Keski-Uudenmaan aluehallitus on perustanut (30.8.2022, § 90) palvelualuejohtajan viran. Henkilöstöjaosto (7.9.2022, § 10) valmisteli kelpoisuusehtoja ja hakuilmoitusta aluehallituksen käsiteltäväksi. Aluehallitus päätti (14.9.2022, § 100) viran kelpoisuusehdot henkilöstöjaoston esityksen mukaisesti siten, että palvelualuejohtajalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, riittävä johtamiskokemusta sekä toimialan tuntemusta. 

Edellä ohella viran täyttöä ohjaavat perustuslain 125 §:n yleiset virkanimitysperusteet. Näitä ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Yleisen käytännön mukaan taidolla tarkoitetaan koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja, kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin ja koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Rekrytointia valmistelemaan päätettiin (14.9.2022, § 102) perustaa valinnan valmisteluryhmä. Ryhmään nimettiin aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajistot sekä ma. henkilöstöjohtaja ja ma. hallintojohtaja ryhmän sihteeristöksi.

Aluehallitus julisti viran haettavaksi (14.9.2022 § 100) ajalle 16 - 30.9.2022 ja valtuutti virantäyttöä valmistelevan valmisteluryhmän huolehtimaan rekrytoinnin käynnistymisestä, päättämään missä hakuilmoitus julkaistaan sekä henkilöarviointiprosessista. 

Palvelujohtajan virka on ollut haettavana Laura-rekrytointijärjestelmässä, Kuntarekryssä, Oikotiellä, TE-palveluiden internet-sivuilla, sekä LinkedIn ja Instragram -tileillä. Lisäksi hyödynnettiin rekrytointiyrityksen  suorahakupalvelua ja hakijaprosessin koordinointia. 

Hakuajan päättymiseen mennessä hyvinvointialue vastaanotti yhteensä 21 hakemusta. Kaikki hakijat täyttivät hakuilmoituksessa asetetut kelpoisuusehdot. Valmistelun valintaryhmä kutsui yksimielisesti viisi hakijaa haastatteluun perustuslain virkavalintaperusteiden, joita ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto, kelpoisuusehtojen ja aikaisemman työkokemuksen perusteella. Liitteessä on hakijoiden ansiovertailu.

Haastatteluun kutsuttiin:
- Johanna Kiianmies 
- Anneli Lehtimäki
- Riina Lilja
- Pia Nurme
- Mari Patronen

Haastattelujen jälkeen kolme hakijaa kutsuttiin henkilöarviointiin, joka tehtiin ulkoisen rekrytointikonsultin toimesta. 
Henkilöarviointiin kutsuttiin:
-    Johanna Kiianmies
-    Pia Nurme
-    Mari Patronen

Henkilöarvioinnissa hyödynnettiin erilaisia menetelmiä, joita olivat työpersoonallisuus- ja kykytestit, syvähaastattelut ja johtamissimulaatiot. Henkilöarviointien tavoitteena oli tunnistaa hakijoiden vahvuudet ja mahdolliset riskit, jotka pitää ottaa huomioon henkilövalinnassa.  

Aluehallitukselle ja poliittisten ryhmien puheenjohtajille pidettiin yhteinen tilaisuus, jossa käytiin henkilöarviointien tulokset läpi ja arviointikonsultti vastasi osallistujien kysymyksiin. Lisäksi kolme hakijaa on kutsuttu (15.11) hakijapaneeliin, jossa aluevaltuuston puheenjohtaja kysyy hakijoilta valtuuston jäsenten lähettämiä kysymyksiä. Tilaisuus on avoin kaikille valtuuston jäsenille. 

Hallintosäännön 55 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja palvelujohtajien ottamisesta virkaan. 

Ansiovertailu on liitteenä (salassa pidettävä, JulkL 6 luku 24 § 29 kohta).

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Komulainen, vt. hyvinvointialuejohtaja, mikko.komulainen@keusote.fi

Aluehallitus päättää, että ikäihmisten ja vammaisten palvelualueen palvelujohtajan kokonaispalkka on 9200 €/kk.

Lisäksi aluehallitus päättää ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää:

  1. järjestää virkavaalin ikäihmisten ja vammaisten palvelualueen palvelujohtajan tehtävää hakeneiden kesken 
  2. valita virkavaalissa valituksi tulleen henkilön Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Ikäihmisten ja vammaisten palvelut palvelualueen palvelujohtajaksi
  3. täyttää viran toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2023 alkaen
  4. kuuden (6) kuukauden koeajasta 
  5. virkavalinnan ehdollisuudesta, kunnes terveydentilaa koskeva selvitys on toimitettu ja
  6. että toistaiseksi voimassa oleva viranhoitomääräys tehdään, kun ehdollisen valinnan kohteena oleva henkilö on toimittanut terveydellisiä edellytyksiä koskevan selvityksen, ja valintapäätös on lainvoimainen

Käsittely:

Ehdotus 1

Olli Savela teki Jorma Piisisen kannattamana ehdotuksen, että palvelualueen palvelujohtajan kokonaispalkaksi päätetään 9 000 euroa kuukaudessa.

Peruste: Tämä vastaa melko tarkkaan Keusoten johtajien nykyistä palkkaa lisättynä kokouspalkkioilla virka-ajan ulkopuolisista kokouksista.

Ehdotus 2

Helinä Perttu teki ehdotuksen, että päätösehdotukseen lisätään seuraava kohta:
- palvelujohtajaksi valitun henkilön kieltäytymisen tai mahdollisen vaalin raukeamisen varalta valitaan 
henkilö palvelujohtajan viran varasijalle

Puheenjohtajan tiedusteltua sitä hallitukselta, päätettiin yksimielisesti lisätä päätösehdotukseen Helinä Pertun ehdottama muutos.Olli Savelan muutosehdotuksen osalta puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosehdotus, asiasta on äänestettävä. Äänestystapana oli äänestys sähköistä äänestysjärjestelmää käyttäen, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä.

Äänestysjärjestys:

JAA = esittelijän ehdotus (kokonaispalkka 9 200)
EI = Savelan ehdotus (kokonaispalkka 9 000 euroa)

Äänestyksen tulos:

15 JAA-ääntä, 2 EI-ääntä.

Päätös

Aluehallitus päätti, että ikäihmisten ja vammaisten palvelualueen palvelujohtajan kokonaispalkka on 9200 €/kk.

Lisäksi aluehallitus päätti ehdottaa aluevaltuustolle, että se päättää:

  1. järjestää virkavaalin ikäihmisten ja vammaisten palvelualueen palvelujohtajan tehtävää hakeneiden kesken 
  2. valita virkavaalissa valituksi tulleen henkilön Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Ikäihmisten ja vammaisten palvelut palvelualueen palvelujohtajaksi
  3. täyttää viran toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2023 alkaen
  4. kuuden (6) kuukauden koeajasta 
  5. virkavalinnan ehdollisuudesta, kunnes terveydentilaa koskeva selvitys on toimitettu ja
  6. että toistaiseksi voimassa oleva viranhoitomääräys tehdään, kun ehdollisen valinnan kohteena oleva henkilö on toimittanut terveydellisiä edellytyksiä koskevan selvityksen, ja valintapäätös on lainvoimainen
  7. palvelujohtajaksi valitun henkilön kieltäytymisen tai mahdollisen vaalin raukeamisen varalta valitaan henkilö palvelujohtajan viran varasijalle

Äänestystulokset

  • Kyllä 15 kpl 88%

    Jussi Salonen, Annika Kokko, Jaakko Rainio, Tiia Lintula, Kimmo Behm, Sirkka Rousu, Irma Pahlman, Virpi Räty, Tapio Havula, Arto Lindberg, Helinä Perttu, Heta Ravolainen-Rinne, Maiju Tapiolinna, Reija Taupila, Tarja Edry

  • Ei 2 kpl 12%

    Jorma Piisinen, Olli Savela

Tiedoksi

Aluevaltuusto 24.11.2022

Liitteet

Oheismateriaali