Perustelut
HUS-yhtymän toinen yhtymäkokous pidetään 26.10.2022. Kokouksessa valitaan jäsenet ja varajäsenet lähipalvelu- ja
integraatiolautakuntaan sekä tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiolautakuntaan.
Lähipalvelu- ja integraatiolautakunta
HUS-yhtymässä on lähipalvelu- ja integraatiolautakunta. Lautakunnassa on 9 jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Yhtymäkokous valitsee lautakunnan jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan tehtävänä on tehdä HUS-yhtymän lähipalveluiden tuottamista, lähipalveluvalikoimaa ja palveluverkkoa koskevia ehdotuksia yhtymähallitukselle, sekä asettaa palveluintegraatiota koskevia tavoitteita hyvinvointiyhtymän strategian puitteissa.
Tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiolautakunta
HUS-yhtymässä on tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiolautakunta. Lautakunnassa on 10 jäsentä. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Helsingin yliopisto nimeää yhden lautakunnan jäsenistä ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä. Yhtymäkokous valitsee lautakunnan jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiolautakunnan tehtävänä on tehdä yhtymähallitukselle ehdotuksia HUS-yhtymän tutkimustoimintaa koskeviksi määrärahoiksi, kehittää tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa HUSyhtymässä sekä edistää tutkimuksen, kehittämisen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan yhteistyötä HUS-yhtymän, Helsingin kaupungin, Uudenmaan ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueiden, alueen tutkimusyksiköiden ja oppilaitosten, sekä yliopistollista sairaalaa ylläpitävien hyvinvointialueiden välillä.
Vaalikelpoisuudesta ja tasa-arvolain vaatimuksista
Tasa-arvolain mukaiset vaatimukset sekä vaalikelpoisuus Tasa-arvolain 4 a §:n mukaisesti hyvinvointiyhtymän toimielimissä tulee olla sekä
naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu.
Hyvinvointialueesta annetun lain 81 §:n mukaan vaalikelpoinen hyvinvointiyhtymän toimielimiin on henkilö, joka 76 §:n mukaan on vaalikelpoinen hyvinvointiyhtymän jäsenenä olevan hyvinvointialueen luottamustoimeen. Vaalikelpoinen ei kuitenkaan ole valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi hyvinvointialuetta koskevia valvontatehtäviä, eikä saman hyvinvointiyhtymän palveluksessa oleva henkilö. Vaalikelpoinen muun toimielimen kuin hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen jäseneksi ei ole myöskään henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle toimielimessä tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.
Suhteellisuusperiaatteen soveltaminen
Hyvinvointialuelain 61 §:n mukaan perussopimuksessa voidaan sopia, että hyvinvointiyhtymän muiden toimielinten kuin yhtymävaltuuston ja yhtymäkokouksen kokoonpano on sovitettava sellaiseksi, että se vastaa hyvinvointialueen jäsenenä olevien hyvinvointialueiden aluevaltuustoissa edustettuina olevien eri ryhmien aluevaaleissa saamaa ääniosuutta hyvinvointiyhtymän alueella vaalilaissa säädetyn suhteellisuusperiaatteen mukaisesti.
HUS-yhtymän perussopimuksessa ei ole sovittu poliittisen suhteellisuusperiaatteen soveltumisesta, joten lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan kokoonpanossa ei noudateta poliittista suhteellisuusperiaatetta.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 18.10.2022 § 141 nimennyt osan jäsenehdokkaistaan HUS-yhtymän nyt nimettäviin lautakuntiin. Loputkin ehdokkaat nimetään tässä kokouksessa.
Päätös
Hyväksyttiin esityksen mukaan.