Aluehallitus, kokous 25.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Hyvinvointialuejohtajan johtajasopimus

KEUHDno-2022-234

Valmistelija

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain 42 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hyvinvointialuelain (611/2021) 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus.

Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä hyvinvointialuejohtajan ja aluehallituksen puheenjohtajan työnjaosta hyvinvointialueen johtamisessa. Otettaessa sopimukseen työnjakoa koskevia määräyksiä on otettava huomioon, mitä hallintosäännössä määrätään.

Johtajasopimukseen voidaan ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla johtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet 47 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta ratkaistaan. Johtajasopimuksessa voidaan tällöin menettelyn ohella sopia johtajalle maksettavasta erokorvauksesta.

Hyvinvointialuejohtajaksi valitun Mikko Komulaisen johtajasopimus on valmisteltu yhteistyössä hänen kanssaan ja laadinnassa on hyödynnetty Kuntaliiton mallipohjaa. Aluehallituksen puheenjohtaja esittelee kokouksessa tarkemmin asiaa. Aluehallituksen hyväksymä johtajasopimus liitetään osaksi pöytäkirjaa.

Hallintosäännön 160 §:n mukaan toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esitystä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta. Asian luonteen vuoksi ja koska sopimus on valmisteltu aluehallituksen puheenjohtajan johdolla on tarkoituksenmukaista, että se käsitellään puheenjohtajan ehdotuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Helinä Perttu, helina.perttu@keusote.fi

Aluehallitus päättää

  1. että asia käsitellään hallintosäännön mukaisesti puheenjohtajan selostuksen pohjalta, ja että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta,
  2. hyväksyä Keski-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulaisen johtajasopimuksen
  3. valtuuttaa aluehallituksen puheenjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen hyvinvointialueen puolesta
  4. lähettää allekirjoitetun johtajasopimuksen aluevaltuustolle tiedoksi.

Käsittely:

Olli Savela teki seuraavan muutosehdotuksen

Johtajasopimus hyväksytään siten muutettuna, että palkka on 13 000 euroa kuukaudessa.
Perustelut: Keusoten johtajan palkka on ollut 12 800 euroa kuukaudessa. 
Johtajan tehtävät eivät oleellisesti muutu siirryttäessä hyvinvointialueelle. Erikoissairaanhoito säilyy HUS:ssa ja pelastustoimen tuottaa Vantaan-Keravan hyvinvointialue. Johtajan palkan korottaminen 15 000 euroon lisää myös painetta korottaa seuraavan tason johtajien palkkoja.

Puheenjohtaja totesi, että koska muutosesitystä ei kannatettu, se on rauennut.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.