Rahoitus- ja talousjaosto, kokous 24.5.2023

§ 17 Ohje asiakasmaksujen alentamisen ja vapauttamisen perusteista

KEUHDno-2022-308

Valmistelija

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja sääntelevät laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992, jäljempänä asiakasmaksulaki) ja sitä täydentävä asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/1992, jäljempänä asiakasmaksuasetus). Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 8.12.2022 § 82 hyväksynyt sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen.

Asiakasmaksulain mukaan sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Maksuja voidaan alentaa tai jättää perimättä myös, jos siihen on syytä huollolliset näkökohdat huomioon ottaen. Maksun alentaminen tai maksun perimättä jättäminen on ensisijaista toimeentulotukeen nähden.

Asiakkaalle on annettava tieto siitä, mitä laissa säädetään maksun alentamisesta ja perimättä jättämisestä. Tieto on annettava ennen ensimmäistä palvelutapahtumaa tai sen yhteydessä. Jos tiedon antaminen ei ole mahdollista ennen palvelutapahtumaa tai sen yhteydessä, sen voi antaa myöhemmin, kuitenkin viimeistään maksua perittäessä. Tieto on annettava siten, että asiakas riittävästi ymmärtää sen sisällön. Tietoa annettaessa asiakkaalle on annettava sen tahon nimi ja yhteystiedot, jolta asiakas voi tarvittaessa pyytää lisätietoja maksun perusteista.

Asiakasmaksupäätöksen yhteydessä asiakkaalle toimitetaan oikaisuvaatimusohje. Tämä lisäksi hyvinvointialueella on valmisteltu ohje asiakasmaksujen alentamisen ja vapauttamisen perusteista, jotka tulevat saataville yleiseen tietoverkkoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Tarsia, rahoitus- ja talousjohtaja, paivi.tarsia@keusote.fi

Rahoitus- ja talousjohtajan esitys
Rahoitus- ja talousjaosto esittää  ohjeen asiakasmaksujen alentamisen ja vapauttamisen perusteista edelleen aluehallituksen hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaan.